Кое отопление е по-добро за къщата?

Въпросът за качественото отопление е доста остър за тези, които постоянно живеят в частен дом. Особено "болезнено" за жителите на северните райони на страната - в края на краищата, трябва да помислите за най-доброто качество и в същото време - икономичен метод за отопление на къщата. Трябва да се отбележи, че наличието и ниската цена на използваното в системата гориво всъщност са важни, тъй като в някои райони отоплителният сезон продължава 9-10 месеца. Така че рано или късно възниква въпросът, какъв вид отопление е по-добре за къщата.
какво отопление е по-добре за една къща
Схема за отопление на частна къща

Към днешна дата има различни видове отопление в дървена къща. Те се различават по принципа на инсталация, използван топлоносител и гориво, а дори и по много критерии.

Отопление в пещта

Този начин на отопление на жилището може да бъде считан за безопасен един от най-древните. Възникнали преди много векове, отоплението на печките все още е много важно. Причината е проста - тя бързо допринася за отоплението на къщата, а дървесината - основното гориво, използвано в пещите - не е необичайно. От друга страна, днес е доста трудно да се намери добър производител на печки, който да разполага с висококачествена и, най-важното, безопасна печка.

отопление дървени къщи опции
Отопление на частна печка за дома

В края на краищата, често грешките, допуснати по време на изграждането на пещта, са били причина за непоправима катастрофа. Основният недостатък на пещта е, че много хора казват, че то затопля къщата неравномерно, особено ако се състои от 3-4 стаи. Отоплителната система на пещта в дървена къща може да бъде добро решение за ваканционен дом, който ще бъде рядък в студения сезон.

Отопление с камина

По-скъп и елегантен начин, който, въпреки това, в много отношения е подобен на печката отопление.

Днес камини на върха на популярността - това е доста стилен, елегантен интериор, който е предназначен да подчертае просперитета на собственика на къщата, вместо да отоплява стаята.

Проблемът с камините е прекомерният разход на гориво (най-често въглища или дърва за огрев, въпреки че има и модели на газ). Да, и цената за създаването му е доста висока.

видове отопление в дървена къща
Камината е не само източник на топлина, но и красива украса на всеки интериор.

Това означава, че камината може да се отдаде на доста красиви, но изключително непрактични системи за отопление. Ето защо, доста често в къщи, където е инсталирана камина, има различно, по-надеждно и качествено отопление.

Отопление на водата

Този тип може безопасно да се нарече един от най-достъпните и често срещани. Същността му е съвсем проста: в специален бойлер топлоносителят се загрява до висока температура, която след това циркулира през затворена верига. На съвременния пазар има огромен брой котли. Разбира се, всеки, който планира да отоплява в къщата и мисли кое отопление е най-доброто за къщата, избирайки този елемент на системата, взема предвид голям брой фактори.

Бойлерите са едно- или двуканални. В първия случай системата работи изключително за отопление на къщата. Двуконтактният котел също включва нагряване на водата за домашна употреба.

Котлите също са разделени според вида гориво, използвано в тях. Асортиментът по този критерий е доста голям - има котли, работещи с газ, течни и твърди горива, смесени, електрически, дизелови. Всеки тип има своите предимства и недостатъци. Например, газовите котли са много популярни поради причината, че този вид гориво е най-евтиният.

отоплителна система в дървена къща
Двукатният бойлер осигурява на къщата топлина и топла вода

От друга страна, не винаги е възможно да се свърже с газовия тръбопровод, а освен това това отопление на дървената къща изисква допълнителна регистрация на голям брой разрешителни. Бойлерите, които работят с течни горива (дизелово гориво) също са много икономични. Освен това инсталацията им е много проста и експлоатацията не изисква издаване на разрешителни (и това е тяхното значително предимство пред газовите котли). Котли, работещи на твърдо гориво, са по-сложни за използване - постоянно изискват проследяване на размера на въглища или дърва по такъв kotle.Eto означава, че през цялото време ще трябва да се разсейваме от попълването на гориво.



Бойлерите от смесен тип (двугориво) се различават по това, че могат да работят с гориво от различни видове, тоест, вие отоплявате къщата с това, което е на разположение в момента.

Трябва да се каже, че такива варианти се отличават с увеличените разходи. Електрическите котли за отопление могат да се нарекат доста скъпи, защото са много ресурсно интензивни. Освен това не винаги е възможно да се свържете към стабилна електроенергийна мрежа. В същото време такава система е възможно най-проста при инсталиране и работа.

сравнение на различните системи за отопление на дома
Котелът е предназначен за различни видове гориво

Газов конвектор

Използването на такова устройство за отопление е доста рядкост. Основният проблем е SNIP.

Междувременно тези няколко потребители, които използват конвектора, се събират в едно мнение - това е много по-икономичен начин за отопление, отколкото един газов котел.

Електрически конвектор

Друг "тъмен кон" на отоплителния пазар. Днес такива конвектори могат да бъдат изпълнени много рядко. И все пак, това е чудесен начин да поддържате топлина и комфорт в селска къща.

какво отопление да изберем за дома
Отопление на къщата с електрически конвектори

Вярно е, че поради доста високата цена на електроенергията този метод е много скъп.

Топли пистолети

Този нагревателен елемент не е подходящ за голяма къща.

С пистолет (дизелов или електрически) можете да отоплявате само малка стая.

Топлинна помпа

Може би, ако сравним различните системи за отопление у дома, тогава този метод за създаване на комфортна температура в къщата е най-скъпа по отношение на оборудване и инсталация. И намирането на специалист, който правилно и качествено създава отоплителна система, която работи с такава помпа, е доста трудна. Въпреки това методът има предимството - при висока мощност той изразходва сравнително малко гориво - това означава, че инсталирането на системата ще се изплати сравнително бързо.

Всъщност има толкова много начини за отопление на селска къща. Списъкът с предимствата и недостатъците на всеки от тях ще отнеме огромно количество време. Ако не знаете кое отопление да изберете за къщата - не забравяйте да се свържете с специалист. Те ще могат да предлагат такива видове отоплителни къщи, които ще бъдат най-печеливши.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Централно отоплениеЦентрално отопление
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
» » Кое отопление е по-добро за къщата?
© 2021 BggeHat.com