Монтаж на отопление в частна къща

Една от възможните варианти, често използвани за отопление на селска къща, особено в постоянно пребиваване в нея, е използването на отопление на вода. Въпреки това, като се има предвид инсталирането на отопление, частната къща, в която ще бъде изпълнена, може да се натъкнете на факта, че ще трябва да определите как проектът ще бъде изпълнен. Всеки от тях има свои собствени характеристики, които могат да повлияят на Вашия избор.
инсталация на отоплителна частна къща
Състав на отоплителната система

За отоплението на водата

Принципът на действие на такова отопление е ясен за всички - в отоплителната вода котелът се нагрява и след това навлиза в акумулаторите, преминавайки през които дава топлина на околния въздух. За да се направи отопление в частна къща, която работи на описания принцип е съвсем проста, но факт е, че е необходимо да се вземат предвид редица допълнителни фактори, от избора на оборудване до неговото местоположение и връзка.

  1. Определяне на необходимия котел за отопление. В случаите, когато се разглежда задачата, как да се направи отопление на частна къща, е необходимо да се вземат предвид следните фактори:
  2. вида гориво и възможността да се предлага на достъпни цени;
  3. наличието на вода;
  4. Използване на топла вода за други цели освен отопление.
  5. Отговорът на тези въпроси ще определи избора на котела (газ, твърдо гориво и т.н.) и неговия вид (едно- или двуканално).

  6. Как да провеждате отоплителна инсталация в частна къща (бюджет или по-скъпо).
  7. До каква степен отоплението трябва да бъде независимо и независимо от външните условия, ние отопляваме в частна къща, разчитайки само на собствените си ресурси, или ще използваме и външни такива, например електроенергия.

Отговорът на тези въпроси до голяма степен предопределя какъв вид отопление ще бъде и как ще провеждаме отопление в частна къща.

За циркулацията на охлаждащата течност

Необходимо е да се отбележи все още подобна характеристика, присъща на отоплението на водата. Циркулацията на топла вода в системата може да бъде осигурена по няколко начина:

  • естествена или гравитационна;
  • принудени.

Природната циркулация се основава на факта, че студената вода е по-тежка от топлата вода и поради това се повишава водата с по-висока температура. С този метод на циркулация на отоплителната среда, отоплението в частна къща трябва да вземе предвид някои допълнителни изисквания, които са ясни, когато се има предвид следната фигура:

инсталиране на отопление в частна къща
Отоплителна система с естествена циркулация

Това са следните изисквания:

  • Диаметърът на захранващата тръба трябва да е по-голям от този на останалите тръби;
  • необходимо е да се осигури наклон при полагане на тръби от разширителния резервоар към радиатора и от него към котела, водата трябва да се подава към батериите и котела чрез гравитация;
  • Разширителният резервоар трябва да се намира над всички останали елементи на системата.

Предимството на този подход е възможността да работи без използването на допълнителни отоплителни уреди (помпи или компресори), в този случай, тя може да работи, когато няма ток (счупени електропроводи, аварийно захранване и други заболявания, както и липсата му). Недостатък е малък радиус на използване поради ниското налягане.

При използване на принудителна циркулация в отоплителната система е вградена помпа, осигуряваща необходимото налягане и подаване на охлаждащата течност до желаното място. Такава система е универсална и може да се използва за всякакъв вид инсталация и във всяка сграда.

Инсталация с една тръба

Тази схема на инсталиране на частно отопление на дома е най-евтината и най-независима от външните условия. Каква подобна схема на отопление е, можете да разберете от горната картина:

отоплителна инсталация в частна къща
Монтаж на отопление в частна къща

Инсталирането на частна система за отопление, която се разглежда, осигурява преминаването на топла вода през всички радиатори. В същото време системата може да бъде конфигурирана както с вертикално окабеляване, така и с хоризонтално окабеляване, схемата за свързване на отоплението на частна къща с двата вида окабеляване е дадена по-долу:

схема за свързване на частно отопление на къщата
Вертикално и хоризонтално разпределение на отоплителните тръби

Такова еднотопно отопление в частна къща се нарича "Ленинградка". Според експерти това е една от най-често срещаните опции за отопление на водата. Предимството му е по-ниската цена на материалите, необходими за отопление в частна къща, и по-ниската цена на инсталационната работа. С функциите на системата могат да бъдат намерени допълнително с помощта на видео



Едно от предимствата на такава система е неговата гъвкавост, тя може да работи с естествена циркулация на водата и принудителна циркулация.

Инсталация с два тръби

Схемата, както изглежда инсталирането на отоплителни системи за частни къщи, е показана на фигурата:

отопление в частна къща
Схема за отопление с два тръби

Топлата вода във всеки радиатор се доставя независимо (от общия тръбопровод през отделна тръба), а след това по същия начин се връща към общия тръбопровод, за да влезе в котела и да загрее отново.

Такава отоплителна система е най-универсална и може да се използва във всеки частен дом, независимо от етажите и размерите.

Характерните особености на използването на този тип инсталация е необходимо да се извърши по-високи разходи за материали и компоненти (тръби, помпи, арматура и т.н.), както и значително количество работа, характерни за случаите, в които такава настройка се извършват в частен дом отопление.

За други възможности и възможности

Горепосочените видове монтаж не обхващат всички възможни начини за изграждане на разпределението на водното отопление. Беше отбелязано по-горе, че разпределението с една тръба може да бъде хоризонтално и вертикално. По същия начин се извършва и двутръбно окабеляване. Освен това за всички опции за монтаж са приемливи различни връзки на радиатора:

инсталиране на частна система за отопление на къщата
Начини за свързване на радиатора

Трябва да се отбележи, че могат да се използват други варианти за инсталиране, за да се осигури по-голяма ефективност на отоплението при определени условия, но това трябва да се извършва от специалисти, като се постигне максимална възвращаемост от отоплението. Тези данни покриват най-популярните и най-често използваните опции за монтаж.

Как се реализира всичко това?

Има различни подходи за създаване на отопление. Само отоплението, ориентирано към местните налични ресурси и гориво, е подходящото отопление на частна къща.

Като се има предвид, че всяка отоплителна система представлява доста сложна хидравлична инженерна система, най-добре е да се повери нейният дизайн и последващо инсталиране на професионалисти, фирми и организации, ангажирани в това постоянно. В този случай винаги можете да получите съвети за работата на монтираната система, както и да се свържете с тях за ремонт, ако са повредени.

Можете да направите такава работа сама, в този случай разходите за създаване и инсталиране на отопление ще бъдат минимални, но ще трябва да заявите за лоша работа.

Във вашия дом отоплението трябва да бъде проектирано така, че да използва достъпни и евтини енергийни носители, както и да работи в автономни условия, например при липса на електричество. Освен това е необходимо да се поеме отговорно изпълнението на плановете за изграждане на отоплителна система, като се има предвид, че това е доста сложна и скъпа процедура.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Парно отоплениеПарно отопление
Отопление на къщата със собствените си ръцеОтопление на къщата със собствените си ръце
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Парно отопление в частна къщаПарно отопление в частна къща
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
» » Монтаж на отопление в частна къща
© 2021 BggeHat.com