Централно отопление

Да живееш в различни сгради на големите градове беше уютно, се строят специални предприятия, които произвеждат електрическа и топлинна енергия - топлоелектрически централи, на базата на които се създава централно отопление. Така че благодарение на такива станции няма нужда да се изграждат много котелни помещения, които само замърсяват атмосферата - и това влияе положително върху здравето на човека и заобикалящата го природа.
централно отопление
Термичен електрически център

Освен това не се изисква голямо количество гориво с добро качество, така че остава резервът на горивата в страната. Централите са по-лесни за поддръжка, но все пак те имат недостатъци. Основното е, че тръбопроводите взаимодействат с кислорода, което води до пробиви в тръбите и фистулите.

Централната отоплителна система е проектирана да осигурява топло и топла вода на живущите в жилищни сгради и собствениците на промишлени помещения.

За да работи системата ефективно, тя се монтира в близост до сградите, разделена на нива, всеки от които има определени функции. И колкото повече нива, толкова по-ниско е натоварването на предишното ниво.

Централното отопление ви позволява да намалите разходите за закупуване на гориво с най-високо качество, тъй като за нормална работа е подходящо и ниско качество. Освен това централното отопление подобрява санитарните стандарти за всички жилищни райони и райони.

Структура на централното отопление

Системата за централно отопление се състои от няколко елемента:

налягане в системата за централно отопление
Компоненти на централното отопление

Ако сравним обема на топлинните натоварвания, отоплителните системи могат да бъдат сезонни по отношение на вида на топлопредаване и постоянни по вид на пренос на топла вода към крайния потребител. Всичко това зависи от нуждите на крайния потребител в топлоносителя, както и от икономическия компонент на целесъобразността на доставката му до предприятието доставчик. Последният параметър зависи от това докъде е термичният център от крайните потребители.

Видове системи за топлоснабдяване

Класификацията на системите за топлоснабдяване директно зависи от това какъв тип топлоносител навлиза в отоплителната мрежа - вода, пара или въздух. Съответно, когато системата захранва потребителите с вода - това е нагряване на вода, пара - пара, въздух - въздух.

Също така, системите, които извършват централизирано отопление, са разделени според начина, по който източникът на топла вода е свързан към отоплителната мрежа. Така че, има затворени системи, при които превозвачът топлина - вода, взети от линията за вода и се загрява в мрежата на панел топлообменник и отворени системи, в които водата се вземат директно от топлопреносната мрежа. Също така, в зависимост от това кой метод се използва за привеждане на системата в контролния панел, съществуват зависими и независими отоплителни системи.

централизирано отопление
Затворена система за централно отопление

Всеки тип система има различни характеристики. Парното парно отопление в апартамент е по-икономична опция в сравнение с други, тъй като изисква по-малко оперативни разходи, а параходите са направени от по-малки тръби, така че крайната цена ще бъде по-малка. Имайте предвид, че парната система е идеална за тези сгради, където хората не са постоянно, но периодично, и топлоносителят пристига по график, което предотвратява замръзването и разрушаването на тръбите.



Ако вземете въздушна система, тя не само може да отоплява стаята, но и да произвежда вентилация. Но цената на оборудването на такава система е доста висока, така че рядко се използва.

централно отопление в частна къща
Въздушна отоплителна система

Водната система за централно отопление в жилищна сграда е най-разпространеният вариант. И това не е напразно, тъй като такива системи се характеризират с отлични санитарни и хигиенни качества.

Температурата на водата в топлофикационните достига 60 градуса по Целзий, по време на транспортирането до крайните потребители прекарват по-малко енергия, отколкото поток когато двойката са голяма плътност, и тя може да се използва при по-дълги интервали път.

На 1 километър температурата на топлоносителя намалява с 1 градус Целзий. Имайте предвид, че температурата, която подава вода с централно отопление в сградата, може да се регулира на централно ниво, а системата - лесно да се работи, тъй като няма кондензация на помпи, тръби и помпи капана на кондензат.

Предимства и недостатъци на свързването към централното отопление

Разбира се, в съвременната епоха, потребителите получават огромен избор от отоплителни системи, които включват не само обичайните източници на топлина, но и алтернативи, понякога и най-неочаквани. Въпреки това централното отопление в частна къща и в сграда с многостайни апартаменти е често срещано явление днес. Следователно е добре да се имат предвид предимствата и недостатъците на свързването към централната отоплителна линия, особено ако сте изправени пред избор на отоплителна система във вашия нов дом или мислите за преминаване към отделна система в апартамент.

централно отопление в апартамент
Схематична схема на централното отопление на етаж от жилищна сграда

Така схемата за централно отопление на жилищна сграда предоставя следните предимства на тези, които я избраха:

  • На първо място, това е възможност да се използва евтино гориво. В края на краищата, дори ако няма инсталация за комбинирано производство на електроенергия във вашия регион, котли обикновено използват доста евтини опции и техните аналози. Във всеки случай газът е най-евтиното отопление.
  • Следващият фактор е надеждността. В крайна сметка, градските власти са задължени да следи състоянието на оборудването и тръбите за централно отопление, навреме, за да ремонтира отоплителната система.
  • Котлите, които използват централно отопление, са в повечето случаи екологични.
  • Друг важен момент е лекотата на работа. В този случай не е необходимо да наблюдавате оборудването, тъй като радиаторите винаги ще ви дават стабилна температура (при условие, че няма разлика).

Централното отопление обаче има редица недостатъци:

  • Първото и най-важно е включването и изключването на отоплението според графика. Ако все още сте студени или вече горещи, това няма да затрудни никого.
  • Отоплението във всяка стая е една и съща и не можете да я регулирате.
  • Налягането в системата за централно отопление не винаги е идеално.
  • Купуването и инсталирането на оборудването ще трябва да се изразходва добре.
  • По време на транспортирането на енергия могат да се наблюдават големи загуби на топлина.

По този начин, въпреки че в днешно време има много начини за отопление на къщата поотделно - все още централното отопление е популярно. И въпросът тук дори не е в навика на гражданите, но понякога такава система е отлично решение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системиОтоплителни системи
Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
Какво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава системаКакво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава система
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Помпа за котелПомпа за котел
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Отопление на къща в жилищен блокОтопление на къща в жилищен блок
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
» » Централно отопление
© 2021 BggeHat.com