Автономно отопление със собствени ръце и верига

За много жители на частни или селски къщи въпросът за отоплението винаги е бил най-остър. Особено такъв въпрос е от значение за тези, които живеят в тежки климатични условия. Традиционните печки е малко вероятно да могат да затоплят къщата на малка площ, а централното отопление не може да бъде свързано с частна къща. Автономното отопление в частна къща ще бъде най-успешното решение за създаване на удобен и подходящ микроклимат в къщата. Освен това такива системи са доста лесни за инсталиране, така че можете сами да ги направите, но не без проверка от експерти.
автономно отопление
Схемата за самостоятелно отопление на частна къща

Видове автономно отопление

Системите за независимо отопление могат да бъдат разделени на три основни типа:

  1. Традиционна отоплителна система. Течният охлаждащ агент се нагрява в котела и след това циркулира през батериите и тръбите.
  2. Въздушна отоплителна система. Основната охладителна система в тази система е въздухът. То се нагрява и след това, през каналите, влиза в стаята.
  3. Директно електрическо отопление. В този случай топлоносителят напълно отсъства, а ролята на отоплителните елементи са електрически конвектори, инфрачервени устройства и други устройства. Всички тези радиатори разпространяват топлина, която се произвежда от електричество.
автономна отоплителна система
Въздушно отопление на селска къща

Обикновено, когато решавате въпроса за това, какво означава автономно отопление, първата традиционна система, която се появява на ум. Такава отоплителна система е най-популярна, въпреки че в много страни вторите две могат да представляват здравословна конкуренция на традиционната отоплителна система. Традиционната система се основава на факта, че топлината се получава както от естествената, така и от принудителната циркулация на охлаждащата течност. Традиционните самостоятелни отоплителни системи включват следните компоненти:

  • тръбопроводи;
  • Уреди за отопление;
  • Вентили от типа заключване.
автономни отоплителни системи
Схема на отоплението

Характеристики на традиционната система за самостоятелно отопление

При такава отоплителна система основният източник на топлина е котелът. Такъв компонент на отоплителната система може да работи с различни видове гориво. С помощта на котела е възможно да се отоплява охладителната течност, най-често става дума за обикновена вода, а след това тя отива към радиаторите през тръбите. При преминаването през радиатора охладителят губи част от топлината, след което се връща в котела и отново се загрява.

самостоятелно отопление от собствените си ръце
Основните елементи на отоплителната система

Ако току-що реши да инсталирате автономна система за отопление, преди да започна изграждането на къщата, а след това за бъдещето на устройството, което искате да видите повече време на изготвянето на строителния проект. Ако това не бъде направено, в новата къща ще трябва да положи тръби за отопление, и тя ще изисква някои трикове, дупки в стените, не само у нас, но и в припокриващите елементи. Ако собственикът на земята иска да инсталирате стоящ бойлер, или дори да се наложи да се търси отделно помещение за котела. Ако не можете да намерите място за котела, след което можете да го инсталирате в банята или в кухнята.

Независимият отоплителен кръг може да включва една или две вериги. Еднокръговата система може да се използва строго за отопление, но чрез двуциклена система е възможно да се осигури топла вода.

Двуконтактните котли могат да се комбинират и с елементи като циркулационна помпа и резервоар за пренапрежение. Тази опция е най-подходяща за частни къщи с обща площ от поне 250 кв.м. Максималната мощност на котела не трябва да надвишава 30 kW.

монтаж на самостоятелно отопление
Двустенна котел

Ако площта на къщата е доста голям, най-добре е да се създаде мощен единичен контур тип бойлер. Ако схемата на свързване планира организирането на повече и топла вода, е необходимо да се използва оборудване като бойлери, капацитивен или топлообменници плоча тип.

Избор на котел за отоплителна система

Най-важният критерий при избора на котел е несъмнено размерът на общата площ на къщата. Силата на котела може значително да повлияе и на такива фактори като: плътност на прозорците и вратите, метеорологичните условия, нивото на топлинната защита. При избора на котел трябва да се вземат предвид и колко независими разходи за отопление - т.е. енергийни ресурси и колко са налични. Ако е възможно, отоплителната система трябва да бъде свързана към източник на газ. В случай, че газовата мрежа не е налична, котелът трябва да бъде избран така, че да работи на твърд или течен тип гориво.

Електрическите котли, макар и не широко използвани, имат предимството, че при експлоатацията им не се отделят продукти на изгаряне. Бойлерите, работещи с твърд вид гориво, също не са много популярни. Това може да се обясни с факта, че собствениците на частни къщи се страхуват от условията им на работа и факта, че твърдото гориво трябва да се съхранява някъде. Също така се случва, че е възможно да се монтира само котел, който работи с твърдо гориво. Има някои препоръки, които ще помогнат да се намалят недостатъците на този тип отоплителна система.

независим отоплителен кръг
Котел на твърдо гориво



което означава независимо отопление
Електрически бойлер

Ако инсталирате допълнително оборудване, можете да намалите броя на пещите на половина. Друг начин е да използвате топлинен акумулатор, който може да осигури добър режим на отопление за целия отоплителен сезон.

Най-популярни са газовите котли.

С помощта на такива котли е възможно най-ефективно да се организира инсталирането на независимо отопление. Такива котли могат да бъдат или двукомпонентни, или двуканални. Ако в инсталацията на автономни отоплителни инсталации се използва котел, работещ с течно гориво, е необходимо първо да се намери място за съхранение. Най-добре е да поставите резервоара за гориво възможно най-близо до котелното, така че разстоянието да не е твърде голямо. Котелното помещение може да бъде погребано в земята или инсталирано върху него. Основният компонент на газовия или дизеловия котел е горелка. Такъв елемент може да бъде атмосферен или вентилационен.

автономно отопление
Горелка за бойлер

Атмосферна горелка обикновено е стандартен бойлер. Основната му минус е, че ако има ниско налягане, пламъците могат да се движат към горелката, а това ще доведе до бързото му горене. Вентилатор горелка се състои от вентилатор, който генерира въздушен поток, и това води до изготвянето на газ от дюзата. Основните недостатъци на тези горелки са високата цена и шума, които са произведени по време на работа на котела.

Правила за работа на котела

Ако котелът е отворен, той трябва да бъде инсталиран на пода, който е покрит с огнеупорен слой. Ако помещението, в което е разположено котелното помещение, има малка площ, трябва да има допълнителна вентилационна система. Коминът трябва да осигури необходимото сцепление, което е необходимо за нормалното изгаряне, така че е необходимо предварително да се грижи за него. С инсталирането на стабилизатора не е нужно да се притеснявате, че натискът няма да бъде на правилното ниво.

как да направите самостоятелно отопление
Коминова схема на котела

Електрическо отопление

Тези видове спомагателно загряване са най-безопасни и чисти от екологична гледна точка. Предимствата на този тип отоплителна система се състои във факта, че ценови диапазон, обслужване и лекота на използване може да направи здравословна конкуренция от типа на отопление на газ.

Оборудването, използвано за този тип отопление, може да бъде разделено на 4 вида:

  • Нагреватели на тавана на инфрачервения тип;
  • Електрически конвектори тип стена;
  • Кабелни и филмови системи за отопление на пода или на тавана;
  • Термостатите са регулируем тип и различни програмируеми устройства.

Основният недостатък на такава отоплителна система е, че не е възможно да се организира топла вода чрез нея.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Геотермално отопление у домаГеотермално отопление у дома
Парно отоплениеПарно отопление
Автономно отопление в апартаментаАвтономно отопление в апартамента
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
» » Автономно отопление със собствени ръце и верига
© 2021 BggeHat.com