Геотермално отопление у дома

В момента много собственици на частни къщи и страната смятат, че геотермално отопление на къщата - това е нещо, от поле измислицата в чужбина, както и да създадат такова чудо е възможно само, когато има някаква вулканична дейност или горещи извори. И тъй като тези явления не са характерни за Русия, и геотермална отопление на домовете знаят малко, и това знание - само повърхностно.
Все пак, това мнение е погрешно, тъй като помпата е доста успешно генерира топлина, дори ако температурата е ниска. Ето защо такъв алтернативен източник на топлина може да се използва в умерен климат. Възможно ли е да се инсталира самостоятелно геотермално отопление? Отговорът на този въпрос - да, но преди това трябва да се учи допълнително материали за функциите на системата, нейните предимства, както и - за "капаните", които в този случай се отнасят само до финансови ресурси.
геотермалното отопление у дома
Геотермално отопление у дома

Видове по вид на конструкцията

Геотермалното отопление във вилата работи според принципа, малко като хладилник. Основният елемент тук е термопомпата, която се включва в две схеми по едно и също време. Вътрешната схема е традиционна отоплителна система, състояща се от тръбопровод и радиатори. А външният е голям топлообменник, който се поставя под водния стълб или под земята.

Обикновено течността циркулира вътре в топлообменника, който съдържа антифриз. Този тип охладител приема температурния режим на средата, която впоследствие вече се нагрява, отива към термопомпата. Натрупаната по-ранна топлина преминава във вътрешната верига, след което водата в тръбите и радиаторите се нагрява.

отопление на частна къща с топла земя
Компоненти на геотермалната отоплителна система

По този начин геотермалното отопление на къща до ключ включва един важен елемент в системата - термопомпа. Това е компактно устройство, което заема малко място.

Имайте предвид, че системата е доста скъпа и отнема много време по отношение на инсталацията. За да закупите специално оборудване и да извършите мащабни изкопи, ще ви бъдат необходими много финансови ресурси.

Излишно е да се каже, инсталирането на такава система също ще бъде скъпо. Ето защо много собственици на частни и селски къщи решават да направят отоплението на частна къща със самата топлина на земята.

На първо място е необходимо да се има предвид, че топлообменнитеците са три вида - хоризонтални, вертикални и разместени по вода.

  • Хоризонтален топлообменник. Този вид често се използва. Когато го използвате, тръбите се поставят в специално изработени окопи на дълбочина, която леко надвишава нивото на замръзване на почвената покривка в района. Тази система обаче има един недостатък - че е необходима голяма площ за намиране на колектора, а не всеки може да си позволи такъв дизайн. И ако дърветата растат на вашата територия, тогава оборудването трябва да бъде поставено от тях приблизително на разстояние 1,5 метра.
геотермално отопление на къщата на
Система за геотермално отопление с хоризонтален топлообменник
  • Вертикален топлообменник. Това устройство е по-компактно, но в същото време - и по-скъпо. За да оборудвате геотермалното отопление на къщата със собствените си ръце с такова устройство, няма да се нуждаете от голяма площ, но ще ви е необходима сондажна техника. В този случай дълбочината на кладенеца трябва да бъде от 50 до 200 метра. Имайте предвид, че това е най-скъпият начин, но може да продължи до 100 години! Ако искате да направите къща за гео-отопление, която се намира извън града, системата ще работи. И пейзажът остава недокоснат.
Домашно геотермално отопление
Геотермална отоплителна система с вертикален топлообменник
  • Топлообменник на водна основа. Този вид е най-икономичен, тъй като тук се използва водата. Препоръчваме да инсталирате системата на разстояние до резервоара не повече от 100 метра. Контурът на тръбопровода се поставя на дъното под формата на спирала, а дълбочината на възникване не трябва да бъде повече от 3 метра. Що се отнася до резервоара, се препоръчва площта му да не е по-малка от 200 квадратни метра. С такава система не се изисква трудоемка работа и разрешителни.
енергията на земята за отопление на къщата
Термопомпа за подземна вода

По този начин може да се отбележи, че направата на геотермално отопление на селска къща сама по себе си е доста трудно. Можете обаче да изпълните плана, като имате най-малко един асистент. Най-добрият вариант е третият метод, но има няколко необходими момента, без които той няма да работи, и по-специално езерото.

Имайте предвид, че въпреки факта, че подреждането на системата, която получава топлината на земята за отопление на къщата, е доста скъпо, но не спестявайте на инсталация. В края на краищата, ефективността на отоплението ще зависи от качеството на инсталацията.

Това е толкова добро геотермално отопление



Предимствата на геотермалното отопление включват няколко точки, които определят разпределението на такава система:

  • Енергията на земята за отопление на къщата не може да бъде изтощена.
  • Няма риск от пожар.
  • Не е нужно да купувате гориво и да го съхранявате.
  • Системата е напълно екологична и безопасна.
  • Работи самостоятелно.
  • Не е нужно да харчите за поддръжката на отоплението.
  • Производителността е висока.

Отоплението на къщата с енергията на земята е перфектно съчетано с топлия под. Ако използвате тази комбинация от две отоплителни системи, тогава ще имате равномерно разпределена температура във всички помещения, няма да има зони на прегряване. Ако проучите отзивите, може да се отбележи, че разходите за инсталиране на системата се изплащат средно за три години.

топлината на земята за отопление на къщата
Геотермалната отоплителна система често използва топли подове

Нюанси при инсталиране

Въпреки факта, че топлинното отопление в Русия все още е само допълнителен или алтернативен източник на топлинна енергия, такава система се разпространява. Въпреки че методът за отопление на къщата е доста необичаен за нас, елементите на системата много ви напомнят за отоплението на водата. В края на краищата, стаята ще бъде отопляна и от радиатори, където тръбопроводът ще бъде топъл.

геотермално отопление на селска къща
Монтаж на хоризонтален топлообменник за геотермални отоплителни системи

Геотермалното отопление на частна къща задължително включва факта, че основната част от системата ще бъде поставена под земята, когато използвате вертикални или хоризонтални топлообменници. И в стаите се поставя самото устройство, което генерира топлинна енергия.

Обобщение

Отоплението на къщата от земята може да бъде инсталирано самостоятелно, почти всеки собственик на частна или селска къща, който е в състояние да закупи оборудване, е в състояние да направи това. Отоплението на селска къща извън земята става все по-често в днешно време. Дори днес е възможно да се срещнат дори специално създадени университети, които изучават такава система за нейната по-нататъшна модернизация.

Геотермалното отопление у дома е един вид иновативен начин да загрявате къщата си, която обаче съществува за относително дълго време.

Днес подземното отопление на частна къща се подобрява, най-простият процес се развива, но в същото време - функционален метод на инсталация. В този случай се приема, че всички параметри могат да се изчисляват независимо и т.н. Наземното отопление на селска къща скоро ще се превърне в основен начин за отопление на дома ви, а видеото за инсталирането на такава система ще намерите по-долу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Геотермално отоплениеГеотермално отопление
Какво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава системаКакво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава система
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Водна помпа за отоплителни системиВодна помпа за отоплителни системи
» » Геотермално отопление у дома
© 2021 BggeHat.com