Алтернативно отопление

В детайли алтернативното отопление се счита за естествен евтин източник на топлина. Описва всички видове: геотермално отопление, използване на слънчева енергия, вятър и вода, отопление с биологичен газ и дърво, както и получаване на топлина от инфрачервено лъчение.

Съвременният свят с най-новите си технологии предлага огромен брой възможности. В допълнение към различните типове стандартно газово или електрическо отопление е възможно да се инсталира алтернативно отопление във вашия корпус. Това означава, че при временно отсъствие, високи разходи или недостъпност на основния източник на енергия, можете да използвате втората алтернатива. Чрез търсене този допълнителен източник доведе увеличаване на разходите за газ като основна гориво за отопление, неговата недостъпност до някои населени места или в малките градове, както и емисиите на експлозия и изпускателна продукта. (Виж също: Схема на отопление двуетажна къща)

Схема за отопление на селска къща


Фигура 1: Схемата за отопление на селска къща


Съвременните технологии позволяват да се разпределят не един, а не два, но много източници на алтернативно отопление.
  1. Много ефективен източник на отопление за жилищни помещения е земята, а именно геотермално отопление с термопомпа.


  2. Същността на работата е да се спести топлината поради енергията на земята. Натрупаната през лятото течност в земята се изпомпва от термопомпа и става топлинна енергия по време на обработката. Използването на този тип източник води до намаляване на разходите за електроенергия. По този начин е възможно да се разграничат следните фактори, характерни за този източник: (Виж също: Пещи за вили, чугунени)

    • Земята е отлична батерия на топлина;

    • икономичност на отоплението;

    • доставка на топлина през зимата и охлаждане през лятото;

    • екологична съвместимост;

    • Земята е неизчерпаем източник на енергия.


  3. Също така, един добър, екологосъобразен и евтин източник на енергия е слънчевата енергия, получена от превръщането на слънчевата радиация;

  4. Енергията от вода, вятър, дърво отопление и също може да се разглежда като алтернативен източник на топлина.


Алтернативни системи за отопление


Много е важно да се подхожда отговорно и мъдро към избора на отоплителна система. В допълнение към традиционния метод се различават някои алтернативни системи за отопление. Сред многото спомагателни източници на топлина, основните са: енергията на слънцето, вятъра, водата, земната топлина (геотермално отопление), биологичния газ, дървесината или инфрачервената радиация. Нека разгледаме всеки вариант подробно.

Система за геотермално отопление


Система за геотермално отопление


Фигура 2: Система за геотермално отопление


Геотермална отоплителна система - отопление на жилищни и нежилищни помещения чрез преобразуване на топлината на земята в енергия. Предимствата на този тип отопление в сравнение с аналога на газ са икономичност, гъвкавост (два режима: климатизация и отопление), безопасност при използване и свеждане до минимум на техническите изисквания. Що се отнася до предимствата на термопомпата върху котел за твърдо гориво, можете също така да подчертаете редица предимства: (Виж също: Фурна с формата на звънец със собствени ръце)

  1. С термопомпа, отоплителната система се характеризира с автоматизация и не се нуждае от човешка намеса при доставяне на ресурса;

  2. Не е необходимо доставката на суровини и съхранението им;

  3. Не се изисква инспекция и почистване на отоплителното оборудване.


За да се приложи този тип отопление, са необходими два вида ресурси:

  • Водата и земният произход. В горещи места може да се извлича топлина от въздуха;

  • Електричество (1 фаза).


Една алтернативна схема за отопление


Фигура 3: Една алтернативна схема за отопление


Изпълнението на отоплението с термопомпи е много често и най-често се използва като алтернативно отопление на частна къща. Процесът на отопление с термопомпа е доста прост и се различава от малката си трудоемкост. Източникът на помпата е електричество. Помпата е изпомпване топла вода от кладенец, отнема топлина от водата, и вече е студено нулира обратно към skvazhenu.80 топлинна енергия за затопляне на водата се придобива и се подава от помпите в къщата, а останалите 20 - в резултат на електроенергия. Въз основа на по-горе продукти може безопасно да се установи, че отопление термопомпи са много по-благоприятно на стандарта, както и разходите за електричество от предградията къща с такова отопление ще направят абсурдно скромна сума.

Използване на слънчева енергия


Слънчево отопление - усвояването на слънчевата енергия от специални батерии и прехвърлянето им в помещенията. Основата на процеса е, че слънчевите клетки се зареждат чрез абсорбиране и преобразуване на слънчевата радиация. Тези батерии се намират на покривите на отопляеми къщи и се състоят от прозрачен, пластмасов или стъклен покривен панел. Вътре в батериите е черна метална повърхност, която директно абсорбира енергията на слънчевата радиация. (Виж също: Възможност за електрическо отопление на селски къщи)

Слънчеви панели


Фигура 4: Слънчеви клетки


След това вече загрятият газ или течността навлиза в резервоара за вода, резервоар за съхранение, в който горещата вода и въздух се изпомпват директно във водните приемници или във всмукателните отвори. Алтернативно отопление на селска къща с помощта на слънчева енергия има характеристика, че събирането на слънчева топлина се извършва при всяко време и на практика не зависи от външната температура. Абсорбцията на енергия на слънчевите колектори се извършва с коефициент 0,98, със степен на вакуум от 10-5 ± 10-6. Изолирането на енергия под формата на вакуум ви позволява да запазите топлината без загуба.

Отопление с инфрачервено лъчение


Инфрачервеното отопление е панел за инфрачервено осветление, който е инсталиран под тавана в помещенията. Благоприятно е да се използва като алтернативно отопление на селска къща, тъй като инфрачервените отоплителни системи се считат за редица енергоспестяващи системи.


Инфрачервено отопление филм


Фигура 5: Филм за инфрачервено отопление



Използване на вятърна енергия


Вятърни турбини


Фигура 6: Вятърни турбини


Един от алтернативните и съвременни начини за получаване на енергия е да се получи енергия чрез вятъра. И човекът използва вятърна енергия за много дълго време, като я прилага в различни области. Модерните вятърни електроцентрали са в състояние да дават енергия дори и в най-слабия бриз. Най-популярните вятърни генератори, които се използват активно както в малък мащаб, така и в големите - в електроцентрали. Екологичната чистота е основната разлика между използването на този вид енергия. (Виж също: Тухлена фурна за дома)

Отопление с дърво


Отопление на дърва - алтернативно отопление от себе си!
Друг примитивен човек използва дърва за отопление. И за много дълги векове хората смятат, че този естествен материал е единственият носител на енергия. Понастоящем съоръжението за пещи се развива активно, което продължава да използва гориво от дървесина. Това е съвсем логично, защото се обяснява с огромното количество горски ресурси.

Пещ за отопление на дърва


Фигура 7: Пещ за нагряване на дърва


Съвет! Използвайте дърва за огрев повече от година. Пещи или камини хармонично се вписват в интериора, а използването на дърва за огрев ще спомогне за намаляване на токсичността на димните газове, ще осигури висока степен на ефективност.

Използване на биогаз като източник на топлина


Биогазът! Биогазът се развива с по-голяма скорост, която се освобождава в резултат на бактериално разграждане на остатъци от органични вещества. Той съдържа 50-87 метан, 15-30 въглероден диоксид, както и малка част от сероводород и водород. Крайните полезни продукти на производството, произведени от станции за биогаз, са биогорива и биогаз. Съвременната биоенергия обръща голямо внимание на развитието на тази посока.

Диаграма на завод за биогаз


Фигура 8: Диаграма на инсталация за биогаз


Важно! Трябва да се помни, че алтернативните източници на отопление ще ви дадат значителни икономии само ако системата е правилно организирана.

Например, ако сте закупили малка електроцентрала за вятърна мелница в район, където практически няма вятър, тогава няма да има много полза. Просто не изграждайте завод за създаване на биогаз, където няма къде да се вземат остатъците от органични вещества в големи количества. При избора на опция за отопление на къщата трябва да се вземат предвид всички условия и възможности, местоположение, както и постоянно или временно отопляема стая.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Алтернативно отопление, отопление у дома без централизирана системаАлтернативно отопление, отопление у дома без централизирана система
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Геотермално отоплениеГеотермално отопление
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Геотермално отопление у домаГеотермално отопление у дома
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
Икономично отоплениеИкономично отопление
» » Алтернативно отопление
© 2021 BggeHat.com