Алтернативно отопление, отопление у дома без централизирана система

Много собственици на селски къщи често живеят в тях само през топлия сезон, за да не харчат пари за поддържане на топлината в помещенията. И всичко това, защото няма възможност за свързване на централното отопление - например, е много скъпо да издърпате тръбите до най-близкото селище, където тази система вече съществува. Но има и алтернативни варианти.

Отопление бунгала - какво да замени обичайните източници на топлина

Нека се опитаме да обобщим какво означава алтернативно отопление. Най-често този термин не се разбира като топъл под, независимо от техния сорт, независимо дали е вода или електричество, тъй като те най-често са свързани с централизирано отопление или електричество. В нашия случай ключовата дума е думата "алтернатива" и всички традиционни източници на енергия, било то газ, електричество или топла вода, които идват в тръбите от главния град. Ето защо ще разгледаме тези методи, които позволяват отоплението на къщата в пълна автономия от доставчиците на услуги.

Алтернативно отопление - отопление на къщата без централизирана система

Има ли котел в сектора, който ни интересува? Само ако е свързан със собственото си кладенец и биогаз или електричество от възобновяеми източници се използва за отопление на котела. Като такива те обикновено означават слънчева и вятърна енергия, биогаз и геотермална топлина. И само във втория ред е икономичен отоплителни системи за производството на директна топлина, като например инфрачервени панели, топло подове, свързани към същите възобновяеми източници.

Енергията на Слънцето

Най-популярни са слънчевите колектори за отопление на водата. Принципът на действие на такива конструкции е да преминават течен носител върху черни покрити през прозрачна кутия отгоре с висококачествена топлоизолация отдолу и отстрани. В някои случаи се използва триплекс, който по-добре поддържа температурата вътре в резервоара. Слънчевите лъчи много бързо загряват течността, докато топлината не се губи, а напротив, се натрупва. След това водата може да бъде насочена към захранването с гореща вода или към затворената отоплителна система.

Алтернативно отопление - отопление на къщата без централизирана система

Слънчевите колектори работят и през зимния период е необходимо да се установи най-скъпият вариант - с вакуумни тръби, през които се охлаждат охлаждащите тела.

Но може би друго приложение на слънчева енергия - преработването му в електричество. За да направите това, на покрива или други подходящи хоризонтални повърхности, включително свободните сгради и места за разтоварване на територията на обекта, слънчеви клетки са инсталирани специални батерии. Улавянето на светлината, те я превръщат в електричество, което след това се подава на батерията или от мястото, където работата отива за отопление на устройства, като например резистори. Или веднага през стабилизатора и инвертора в мрежата. Първото устройство предпазва от пренапрежение на напрежението, а второто - да получи променлив ток. Все пак трябва да се има предвид, че в последния случай все още има възможни спадове в сегашното предлагане, така че е по-логично да се използват батерии.

Вятър за помощ - затопляме се от въздуха

Една отлична възможност за получаване на електричество - нормална вятърна мелница. Дори когато силните движения на въздушната маса са доста редки, слабите импулси могат да разгърнат вертикално ориентирани остриета, които се въртят независимо от посоката на вятъра. Няколко такива централи са в състояние да произвеждат около 2-3 киловата, което ще гарантира работата на електрически топъл под, или инфрачервени панели. Предимството пред слънчевите панели е очевидно - няма зависимост от тъмното или светло време на деня, вятърът духа през нощта. Но цената на такъв проект може да бъде доста висока. Въпреки това, когато не става дума за самоизплащане на вятърна мелница, а за комфорт през зимата, можете веднъж да отидете на големи финансови разходи.

Алтернативно отопление - отопление на къщата без централизирана система

Недостатъкът на вятърните генератори е необходимостта първо да се получи електричество, а едва тогава е топло. Непосредствени загуби се усещат в такава верига, т.е. системата има доста ниска ефективност. Въпреки това, ако направите вятърна мелница със собствените си ръце, можете значително да намалите разходите и в същото време да осигурите на къщата постоянен източник на електрическа енергия, от която не само отоплителните котли, но и домакинските уреди могат да работят. Единственото условие е генераторът да се постави на разстояние около 100 метра от къщата, така че ръмженето на лопатките и вибрациите на пръчката да нямат негативен ефект върху нервната система на наемателите.

Геотермални термопомпи - отопление от земята



Може би, този начин да се затопли къщата през зимата е най-скъпият и в същото време най-безпроблемен. Факт е, че за да се получи задоволителен резултат, е необходимо да се построят сравнително дълги навивки на охлаждащата течност. И има 2 опции: вертикална или хоризонтална. Първото включва сондаж на дълбоко кладенец, около 150-200 метра, или на няколко метра. Това означава, че имате нужда от подходящо оборудване и без стенд, който не можете да направите. Ако средствата позволяват, можете да се обърнете към този метод, той ще осигури на къщата с топлина в продължение на много десетилетия.

Алтернативно отопление - отопление на къщата без централизирана система

Вторият вариант е хоризонталната ориентация на геотермалната система. В този случай, можете да направите сами, защото задълбочаването на намотките на тръбата, която трябва да тече вода, трябва само под нивото на замръзване на почвата. Това е около 2 метра. Но в този случай е необходимо да покриете площ от най-малко 200 квадратни метра, т.е. място от около двеста. Засаждане ще бъде трудно да се организира, обаче, ако растенията с повърхностна кореновата система са напълно толерирани. Често такива системи се поставят под поставянето на изкуствен резервоар, който осигурява още по-голяма ефективност, тъй като водата е отличен топлоизолатор.

Принципът на системата е следният: студена вода, например, от кладенец, навлиза в тръба, поставена в няколко вертикални завоя в сондажи или положена хоризонтално от змия в почвата. Температурата в дълбоките слоеве на почвата винаги е по-висока от над повърхността и водата постепенно се нагрява, преминавайки цикъла след цикъл през цялата система. Логично е, че принудителната циркулация ще изисква помпа, а това от своя страна ще доведе до консумация на електроенергия. Но в комбинация с вятърна мелница този вид отопление ще работи практически без външни източници на енергия.

Биогориво - отпадъци като гориво за пещта

Към днешна дата съществуват всички видове алтернативни системи за отопление на частни домове под формата на отоплителни пещи за дома, които работят не само на газ или дърва, но и на свободно течащи горива. Това са така наречените реактивни пещи, една от които е, например, фурна "Rocket". Специалният бункер позволява полагането на дървесни пелети, както и обикновените дървени стърготини, обвивката на зърнени култури, чипс или дори слама, произведени в големи количества от много компании. Подобни пещи работят върху шишарки, които могат да се нарекат възобновяем източник на енергия, тъй като те могат да се събират в най-близката гора в неограничени количества, съхранявайки гориво за зимата.

Алтернативно отопление - отопление на къщата без централизирана система

Предимството на такива отоплителни системи практически не е сажди. Въпреки това трябва да се има предвид, че използването на конуси води до натрупване на сажди, което ще изисква допълнителна поддръжка, включително почистване на комина. Това не е препоръчително да се използва борови шишарки, защото те са много високи и смолисти сажди се произвежда в много големи количества, което е вредно за здравето, тъй като не всички от продуктите на горенето в същото време спадът в комина. По-добре е да се вземат конски шишарки за такива цели и да се изсушат добре преди употреба.

Пещи на течно гориво, като отработени масла, също могат да бъдат класифицирани като ефективни, но те да причинят значителни щети на околната среда в резултат на емисиите на замърсители във въздуха. Те включват пещта, която получава петрол в пещта. И тук е специална пещ при рапицата биогоривата са добре установени в Европа, въпреки че в нашия случай е малко вероятно те да се направи с високо качество на конкуренцията в струята на твърди горими отпадъци. Поради това е по-добре да се обърнете към домашния дизайн. Между другото, има и модели, които се разработват в процеса на отопление на помещенията и електричество с помощта на специални префикси. За лятна резиденция подобни инсталации ще се приближат идеално.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опцииКак да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Централно отоплениеЦентрално отопление
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Икономично отоплениеИкономично отопление
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
» » Алтернативно отопление, отопление у дома без централизирана система
© 2021 BggeHat.com