Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции

Отоплението на частна къща извън града днес може да се организира по различни начини. В тази статия ще разгледаме подробно методите за отопление на дома, които не включват използването на електричество, както и основния и втечнен газ.

Пещи от метал и тухли - работа без електричество и газ

Най-удобният вид гориво е природният газ. С негова помощ можете да отоплявате всяка част от къщата, обществени сгради и дори огромни производствени съоръжения. Не е изненадващо, че огромното мнозинство от собствениците на частни жилища избират газ като гориво. И какво да правим в случаите, когато е невъзможно да се свърже? Замразяване в селска къща? Използвайте електрически нагреватели, плащащи месечни огромни суми за консумирани киловатци? Разбира се, че не! Има много възможности, които дават възможност за организиране на висококачествено отопление на частна къща без използване на газ и електричество.

Отоплението крайградски жилища може да бъде направено чрез:

  • Отоплителни печки (изработени от камък, тухла, метал) и камини;
  • агрегати за твърдо гориво;
  • термопомпи;
  • естествени възобновяеми топлинни източници (вятърни мелници, слънчеви клетки).

Най-простият начин е да се построи тухлена постройка в къщата и да се използва за отопление. Важно е тази структура да се постави правилно в жилище. В идеалния случай тя трябва да стои в центъра на къщата, така че стените й да отиват в различни помещения. Печката може да се нагрее с въглища или дърво. Първият вариант е по-рационален. Въглищата изгарят дълго време и излъчват много топлина. При дърва за огрев ще има повече проблеми. Те ще трябва да бъдат събрани независимо или да се купуват в големи количества, тъй като дървесината изгаря много бързо.

Само имайте предвид, че обикновен човек със собствените си ръце, за да построи тухлена фурна, е малко вероятно да бъде в състояние. Неговата инсталация изисква създаването на фондация - мръсна, продължителна и отнемаща време процедура. Да, и правилното полагане на тухли на занаятчията на къщата няма да е лесно. Разумна алтернатива на класическите нагреватели са сглобяеми пещи от метал.

Как да отоплявате частна къща без газ и електричество - много опции

В специализираните магазини има шик асортимент от чугун и стомана burzhuek. Те имат висока степен на полезност и прекрасна гледка. Благодарение на тази фабрика, металните печки позволяват не само да отопляват дома, но и да направят вътрешния интериор оригинален. И обикновена печка и готова печка е лесно да се оборудва с намотка. Той ще загрее водата, която може да се подава на радиатори, монтирани в различни помещения на къщата. С този подход ние ще получим икономично отопление, което работи от дърво или въглища.

Камините могат да се използват и за отопление на къщи. Но само ако жилището има малка площ. Голяма къща с много стаи и домакинства. стаи камина не може да се отоплява. В повечето случаи тези отоплителни структури играят декоративна роля.

Котлите за твърдо гориво са модерна версия на традиционната пещ

Според експерти най-разумният вариант за отопление на селска къща, която не е свързана с газоснабдителна система, е инсталирането на монтажен комплект за твърдо гориво. И за къщите, от които се интересуваме, се препоръчва да се изберат обикновени котли, които се произвеждат в напълно енергонезависима версия. При такива инсталации има специален термостат (механичен), оборудван с елементарно верижно задвижване. Това устройство контролира потока на въздуха, който осигурява процеса на изгаряне на горивото.

Как да отоплявате частна къща без газ и електричество - много опции

Бойлерите за твърди горива са икономични и лесни за работа, но потенциално опасни. Ето защо при монтажа трябва да се спазват следните задължителни изисквания:

  1. 1. Отводната тръба, към която е свързана връщането на котела, винаги се намира под входящата тръба. Често, за да се съобразите с това условие, трябва да копаете специална яма. И инсталирайте в него твърдо гориво.
  2. 2. Особено внимание се отделя на организирането на комина. Тя е построена така, че естественото течение в тръбата е безупречно във всяко време.
  3. 3. Отоплителната система става строго гравитачна (на езика на професионалистите - гравитацията). В най-високата си точка е отворен разширителен резервоар.
  4. 4. Уредът трябва да бъде оборудван с група за безопасност.
  5. 5. Отоплителните системи с твърдо гориво трябва да бъдат проектирани от специалисти, които правилно избират тръбите с необходимия диаметър, изчисляват необходимите наклони. Само в този случай котелът и целият отоплителен комплекс ще работят без катастрофа и издръжливост.

В агрегатите за твърдо гориво се разрешава да се изгарят въглища и дърва за огрев, както и дървени стърготини и други отпадъци от дървообработващата промишленост, специални пелети, торфени брикети. Изборът на гориво е голям. Всеки собственик на селска къща има възможност да избере най-подходящия вариант за себе си. Отбелязваме, че коефициентът на ефективност на котлите за твърдо гориво достига 70-80. Но за обикновените пещи тази стойност не надвишава 55-65.

Отопление без гориво - възможно ли е?

Съвременната наука е измислила много уникална възможност за отопление на частни домове, което не изисква изгаряне на дърва за огрев, въглища и други горива. Този метод включва използването на термопомпа - наистина екологично, икономично и ефективно устройство. Уникалността на такъв агрегат е както следва. Той не произвежда топлинна енергия. И само го извлича от земята и почвата вода, почва, въздух и го прехвърля на къщата.



Как да отоплявате частна къща без газ и електричество - много опции

Термопомпата е конструкция, състояща се от компресор, дросел и топлообменни отделения, както и тръби с фреон. Уредът работи като най-разпространеният домашен хладилник:

  • тръбите с фреон се потапят в езеро или в земята;
  • във вода или земя фреонът се превръща в газ, който се влива нагоре;
  • в компресора полученото газообразно съединение се пресова, което води до загряване до 75-80 ° С;
  • тогава нагретият фреон през топлообменника дава енергия на отоплителната система.

След това газът се изпраща в отделението за дросел. В него температурата и налягането на фреона намаляват. Тя отново се превръща в течност, която се връща във водата или земята. След това целият цикъл се повтаря многократно. В резултат на това имаме постоянен източник на енергия, изпратен за отопление на къщата.

Топлинните помпи са различни. Обикновено те са разделени на:

  1. 1. Въздухът.
  2. 2. Земните.
  3. 3. Вода за подбор на топлина от подземни източници или от сухоземни резервоари.

Термопомпата използва електричество за работа. В същото време консумацията на последното за функционирането на описаната от нас апаратура е малка. Във фигурите всичко изглежда така. За да извлечете 9-11 кВт електричество от водата или почвата и да я прехвърлите в отоплителната система, е необходимо да похарчите около 2,5-3 кВт.

Тези киловатци трябва да бъдат взети от национална електрическа мрежа или от възобновяеми източници на енергия. Ние ще ги опишем по-нататък. Но първо отбелязваме, че отоплението с термопомпа изисква много първоначални финансови разходи за покупката на скъпо оборудване и нейното инсталиране. По тази причина технологиите за отопление без гориво все още не са широко разпространени.

Вятърни турбини и слънчеви панели - генерирайте електричество от себе си

Работата на термопомпи и енергийно зависими съвременни котли изисква електрическа енергия. Без него високотехнологичните устройства няма да функционират. Можете да получите енергия без да се свързвате с централизирано захранване. Но в този случай отново трябва да похарчим много за инсталирането на специално оборудване - слънчеви панели или вятърни мелници. Първите позволяват да се получи енергия от слънцето, а после от вятъра.

Как да отоплявате частна къща без газ и електричество - много опции

Структурно, вятърните мелници са прости устройства. Те се състоят от генератор, специален грамофон, вълнуваща вятърна енергия и батерия. Но независимо изграждане на ефективна вятърна мелница, която произвежда достатъчно електричество за отопление на къщата, не е лесно на всички. По-разумно е да закупите готови структури. И да го експлоатирате за дълго време, побеждавайки изхарчените пари.

Подобна е ситуацията при слънчевите батерии. Домашните растения не са в състояние да генерират необходимото количество енергия за отопление на една къща. А закупуването на оборудване не е евтино. Поради тази причина вятърните мелници и слънчевите колектори най-често се използват като спомагателни източници на "свободна" електроенергия. За пълно отопление на селската къща капацитетът им не е достатъчен. Но те ви позволяват да спестите от сметките за енергия.

Как да отоплявате частна къща без газ и електричество - много опции

По този начин, ако няма газ в крайградското ви жилище, не се паникьосвайте. Той може да се нагрее по много начини - както класически (буржохики, тухлени печки), така и с помощта на съвременни технологии. Изберете правилната опция и оставете във Вашата къща винаги да бъде топла и удобна!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Газови пещи за отопление на домаГазови пещи за отопление на дома
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
» » Как да отоплявате частна къща без газ и електричество много опции
© 2021 BggeHat.com