Изчисляване на частното отопление на къщата

изчисляване на частното отопление на къщата
Отопление частна къща

Системата за отопление на водите е наскоро популярна като основен начин за отопление на частна къща. Отоплението на водата може да бъде допълнено с устройства като нагреватели, които работят с електричество. Някои устройства и отоплителни системи се появиха на местния пазар съвсем наскоро, но вече успяха да спечелят популярност. Те включват инфрачервени нагреватели, маслени охладители, топла подова система и др. За да се затопли местен тип, често се използва устройство като камина.

Въпреки това, наскоро камини изпълняват повече декоративна функция, отколкото отопление. Относно колко добре е извършено проектирането и изчисляването на частното отопление на къщата и е инсталирана отоплителната система, зависи нейната издръжливост и ефективност по време на работа. По време на експлоатацията на такава отоплителна система е необходимо да се спазват определени правила, така че тя да работи възможно най-ефективно и ефикасно.

Отоплителната система на частна къща не е само компоненти като котел или радиатори. Водната отоплителна система включва елементи като:

  • помпи;
  • Средства за автоматизация;
  • тръбопровод;
  • Топлоносител;
  • Устройства за регулиране.

За да изчислите отоплението на частна къща, трябва да се ръководите от параметри като капацитета на котела. За всяка от стаите в къщата е необходимо да се изчисли мощността на радиаторите.

изчисляване на частния калкулатор за отопление
Схемата на отоплителната система

Избор на бойлер

Котелът може да бъде от няколко типа:

  • Електрически бойлер;
  • Котел, работещ с течно гориво;
  • Газов котел;
  • Котел за твърдо гориво;
  • Комбиниран котел.

Изборът на котел, който ще използва схемата за отопление на жилищна сграда, трябва да зависи от това кой тип гориво е най-достъпен и евтин.

В допълнение към разходите за гориво се изисква най-малко веднъж годишно да се извърши превантивна проверка на котела. За тези цели е най-добре да се обадите на специалист. Също така трябва да извършите превантивно почистване на филтрите. Най-лесни за работа са котлите, работещи с газ. Те също са доста евтини за поддръжка и ремонт. Газовият котел ще се побира само в къщите, които имат достъп до газовия тръбопровод.

Газът е вид гориво, което не изисква отделно транспортно или складово пространство. В допълнение към това предимство, много съвременни газови котли притежават доста висок коефициент на ефективност.

Бойлерите от този клас се отличават с висока степен на безопасност. Съвременните котли са проектирани по такъв начин, че да не се налага да отделят специално помещение за котелното помещение. Съвременните котли се характеризират с красив външен вид и са в състояние успешно да се поберат във вътрешността на всяка кухня.

изчисляване на частната система за отопление на къщата
Газов котел в кухнята

Към днешна дата полуавтоматичните котли, работещи с твърдо гориво, са много популярни. Вярно е, че има един недостатък на такива котли, който е, че веднъж на ден трябва да заредите гориво. Много производители произвеждат такива котли, които са напълно автоматизирани. При такива котли твърдото гориво се зарежда в автономен режим.

Извършване на изчисление на отоплителната система на частна къща е възможно в случай на котел, работещ с електричество.

Тези котли обаче са малко по-проблематични. В допълнение към основния проблем, който е, че сега електричеството е доста скъпо, те пак могат да рестартират мрежата. В малките населени места се разпределя средно по 3 кВт на час за една къща, а това не е достатъчно за котел и трябва да се има предвид, че мрежата ще бъде заредена не само от работата на котела.

как да се изчисли отоплението в къщата
Електрически бойлер

За организирането на отоплителната система на частна къща е възможно да се монтира котел тип течно гориво. Недостатъкът на такива котли е, че те могат да причинят критика по отношение на екологията и безопасността.

Изчисляване на мощността на котела

Преди да изчислите отоплението в къщата, е необходимо да направите това с изчисляването на изхода на котела. Ефективността на цялата отоплителна система ще зависи най-вече от капацитета на котела. Основното нещо в този случай е да не прекалявате, тъй като прекалено мощният котел ще консумира повече гориво, отколкото е необходимо. И ако котелът е твърде слаб, няма да е възможно да отоплявате къщата правилно и това ще се отрази негативно на комфорта в къщата. Поради това изчисляването на отоплителната система на дадена къща е важно. За да се избере котел с необходимия капацитет, е възможно паралелно да се изчислят специфичните топлинни загуби на сградата за целия период на отопление. Изчисляването на топлинната загуба, специфична за отоплението, може да бъде следният метод:

qdom = Qgod ​​/ Fh

Qgod е консумацията на топлинна енергия за целия период на отопление;

Fh е площта на загрятата къща;

схема за отопление на дома
Таблица за избор на капацитета на котела в зависимост от отопляемата площ

За да изчислите отоплението на селска къща - потреблението на енергия, което ще напусне отоплението на частна къща, трябва да използвате следната формула и инструмент като калкулатор:

Qgod = βh * [Qk- (Qbn + Qs) * v

βh е фактор за допълнителна консумация на топлина, отоплителна система.



Qvn b - топлинни приходи от домакински характер, които са типични за целия период на отопление.

Qk е стойността на общата загуба на топлина в къщата.

Въпросите Qs са топлинната енергия под формата на слънчева радиация, която влиза в къщата през прозорците.

Преди да изчислите отоплението на частна къща, заслужава да се отбележи, че различните видове помещения се характеризират с различни температурни режими и влажност. Те са представени в следната таблица:

изчисляване на топлата къща

Таблицата по-долу показва коефициентите на засенчване на отрязъка от светлинен тип и относителното количество слънчева радиация, която тече през прозорците.

домашна отоплителна схема

Ако се планира инсталирането на вода за отопление, тогава площта на къщата ще бъде до голяма степен определящ фактор. Ако къщата има обща площ от не повече от 100 квадратни метра. метри, то отоплителната система с естествен тип циркулация също е подходяща. Ако къщата има по-голяма площ, тогава задължителната задължителна отоплителна система с принудителна циркулация. Изчисляването на домашната отоплителна система трябва да се извършва точно и правилно.

Циркулационната помпа трябва да бъде монтирана в обратния поток. Такава помпа трябва не само да бъде надеждна и трайна, но и икономична по отношение на консумацията на енергия и да не предизвиква неприятен шум. Често модерните котли вече са оборудвани с циркулационна помпа.

Тръбопроводи на отоплителната система

За монтаж схемата за отопление може да използва такива видове тръбопроводи:

  • Тръбопроводи от полиетилен, полипропилен или метал-пластмаса;
  • Тръбопроводи от мед;
  • Тръбопроводи от стомана.

изчисляване на отоплението на селска къща
Полиетиленови тръби

схема за отопление на дома
Полипропиленови тръби

програма за изчисляване на отоплението на частна къща
Медни тръби

изчисляване на отоплителната система у дома
Стоманени тръби

Всички тези тръбопроводи имат своите предимства и недостатъци. Полимерните тръби са по-лесни за монтаж и са защитени от корозия. Медните тръби са по-устойчиви на високи температури и са в състояние да издържат на високи налягания. Стоманените тръби се открояват като недостатък, тъй като има нужда от някои заваръчни процеси. Програмата за изчисляване на отоплението на частна къща трябва да вземе предвид абсолютно всички подробности, включително това.

Изборът на котли за отопление на частна къща

Отоплителните уреди, които използват схемата на отоплителната система, могат да бъдат от следните типове:

  • Дървена или конвективна;
  • Радиационно конвекция;
  • Радиация. Радиационните нагреватели рядко се използват за организиране на отоплителна система в частна къща.

Съвременните котли имат характеристиките, които са дадени в следната таблица:

как да се изчисли отоплението на частна къща

При изчисляване на отоплението в дървена къща тази маса може да ви помогне до известна степен. При инсталирането на нагреватели трябва да бъдат изпълнени някои изисквания:

  • Разстоянието от нагревателя до пода не трябва да е по-малко от 60 мм. Поради това разстояние домашното отопление ще позволи почистване на отдалечено място.
  • Разстоянието от уреда до перваза на прозореца трябва да е минимум 50 мм, така че радиаторът да може да бъде изваден без проблеми.
  • Краищата на отоплителните устройства трябва да бъдат разположени в изправено положение.
  • Желателно е да се монтират отоплителни уреди под прозорците или близо до прозорците.
  • Центърът на отоплителния уред трябва да съвпада с центъра на прозореца.

Ако няколко радиатори са в една и съща стая, те трябва да бъдат разположени на същото ниво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Инфрачервено отопление у домаИнфрачервено отопление у дома
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
» » Изчисляване на частното отопление на къщата
© 2021 BggeHat.com