Камини за отопление на къщата

Модерни камини за отопление на дома са достатъчно мощни устройства, с които можете да затоплите къщата си. Разбира се, такава отоплителна система няма да бъде толкова ефективна, колкото система, организирана чрез газов котел. Обикновено камината трябва да служи като допълнителен източник на топлина. Такова устройство обаче може да бъде основният източник. Най-оптималната опция е да го използвате в дача, ако собствениците често не ходят там. С помощта на камина за отопление на къщата можете бързо да увеличите температурата в малка къща. Също така, през камината можете да поддържате удобни температурни условия в продължение на много часове.
камини за отопление на къщата
Камина за отопление на къщата

Характеристики на системата

Каменните вложки могат да бъдат разделени на няколко категории. Първите са горивните пожари, в случай че структурните характеристики на камината ви позволяват да поддържате режима на работа за 6-8 часа с едно табло за дърва за огрев. Другите камини принадлежат към категорията за продължително изгаряне, в случай че едно полагане на дърво е достатъчно за повече от 8 часа. В режим на непрекъснато горене пещта работи при най-ниската си мощност и произвежда от 3 до 6 kW топлина.

В номиналния режим пещите могат да произвеждат повече топлина от 10 до 18 кВт. Тази стойност на топлинната мощност може да бъде постигната, ако капакът на пещта е отворен приблизително в средната позиция.

Ако въздушният вентилатор е отворен максимално, режимът на отопление ще бъде на максимално ниво. В този случай дървото ще изгори с такава скорост от 0,5 до 4 кг на час. Параметрите на пещите и техните режими на работа могат да варират значително. Производителите на такива устройства обикновено в документацията посочват максималната мощност и ефективност. Когато избирате устройства като камини за отопление, трябва да видите каква ще бъде максималната мощност в номиналния режим и каква мощност ще бъде в минималния режим. От тези параметри зависи колко ефективно ще бъде отоплението на камината у дома и колко е икономично.

камина домашно отопление
Схемата на камината

Можете да изчислите каква трябва да бъде силата на камината пещ. За това трябва да спазвате определени правила. Основното правило, което трябва да се вземе предвид при избора на устройство за отопление, гласи, че 1 кВт мощност е достатъчна, за да загрява 10 квадратни метра. метра от стаята. Такава стая обаче трябва да е добре изолирана, а височината на тавана да не е по-голяма от 2,8 метра. Ако пещта с камина има същата мощност от 10 кВт, тогава такова устройство ще може да загрее около 100 квадратни метра. метри от площ.

За да доставяте топлина от камината до други помещения, можете да използвате такива отоплителни системи като отопление с вода или въздух.

В случай на система за отопление на въздуха, загряването до други помещения ще бъде разпределено чрез потоци на горещ въздух, а в случай на загряване на водата стаите ще получат топлина от радиаторите. Основният източник на топлина в случаите, когато се използва пещ в камина за затопляне на къщата на отоплителната система, ще бъде топлоносител. С помощта на една камина е възможно да се затопли къща с площ от не повече от 170-250 кв.м. м.

отоплителна камина с въздуховод
Видове отопление с камина

Въздушна отоплителна система

Камината с въздушно отопление е по-ефективна, ако вземете предвид топлината, която губи по време на прехвърлянето й от една среда в друга. Броят на тези носители е минимален: пожар, метална част на корпуса на пещта и въздух. Ако се сравни с отоплителната система, веригата, през която се пренася топлината, ще бъде много по-дълга. Той ще изглежда така: огън, металната част на топлообменника, водата, металната площ на радиатора и въздуха в стаята.

Основната цел на системата за отопление на въздуха е разпределението на топлината, която идва от оборудване като камина с отопление на въздуха в цялата площ на къщата.

Тази задача ни позволява да изпълним система от топлоизолирани канали от гъвкав тип. Чрез тези канали горещият въздух от камината ще се влива в различните помещения на къщата.

камина с водно отопление
Принципът на камината с въздушно отопление

Системата за разпределение на въздуха може да работи както благодарение на естествената конвекция, така и благодарение на принудителната инжекция. Друг вариант е комбинацията от два вида инжектиране на въздух. Ако въздушната система има вертикална посока, тогава естествената конвекция ще бъде достатъчно. В случай, че други стаи са разположени от камината на достатъчно голямо разстояние, тогава трябва да използвате различни устройства за принудително впръскване на въздух.



Отоплителната камина с въздуховод може да увеличи комфорта и ефективността на камината.

По време на проектирането на системата за отопление на въздуха е необходимо да се използват естествените възможности за конвекция на максимално ниво. Отоплението на селска къща с камина не изисква компресори, работещи от мрежата, нито пък ще е необходимо да се удавя шумът от работата на такива видове компресори.

За да се осигури естествена конвекция, ще са необходими въздуховоди с голямо напречно сечение. Това трябва да гарантира, че аеродинамичното съпротивление е възможно най-малко. Такива въздуховоди трябва да бъдат направени от материали с максимална огнеустойчивост. Също така е необходимо да се осигурят с огнеустойчива изолация тези места, които са в близост до горимите конструктивни елементи на сградата. С помощта на такава отоплителна система е възможно да се нагреят максимум 4 стаи. Дължината на каналите, които излизат от камината в стаята, не трябва да е повече от 2-3 метра. Желателно е също така да няма различни стеснения или извивки в канала.

Системи с принудителна конвекция тип

В такива системи въздухът се изпомпва в конвекционната камера и след това се инжектира в помещенията на къщата с един или повече вентилатори тип канал. Топлината може да се транспортира на разстояние не повече от 10 метра. Можете да използвате въздуховоди с малък диаметър, както и вентилационни канали от гъвкав тип.

печка камина с нагряване на водата
Състав на въздушната отоплителна система

Това отопление на частна къща край огнище отоплява всички помещения по еднакъв начин, овлажнява и филтрира топъл въздух. Основният недостатък на такава система е шумът, който идва от феновете. Също така, такива системи зависят от източник на електрическа енергия.

Отоплителна система с камина

С помощта на такива отоплителни системи е възможно да се отопляват по-далечни стаи в къщата. Такива камини за отопление на няколко стаи могат да работят самостоятелно и могат да бъдат комбинирани с такива котли като газ, електричество или масло. Такива системи се организират на базата на термо-камини. Термо камината е устройство с вграден топлообменник и камина от затворен тип.

отопление частна къща камина
Схема на отоплителна система с камина

Камината с водно отопление с принудителна циркулация зависи от източника на мрежата, тъй като електричеството е необходимо за работата на устройство като циркулационна помпа.

Помпата е важен елемент в такава система, защото благодарение на това устройство е възможно да се транспортира охладителната течност до всяка част на къщата. Благодарение на тази отоплителна система можете да повишите температурата в къщата до удобна стойност във възможно най-кратки срокове. Ако се предполага инсталиране на радиатори, възможно е да се използват тръби с твърде голям диаметър от 10 до 15 мм.

Също така е възможно да се използват отоплителни уреди, характеризиращи се с висока хидравлична устойчивост. Камината с камина с водно отопление може да бъде оборудвана с топлообменник тип плоча, в който случай къщата ще бъде снабдена не само с отоплителна система, но и с топла вода. Ако камината трябва да използва гориво като дърва за огрев, тогава трябва да си купите вградена камина, пълна с всичко необходимо за подреждане на водоснабдяването на радиаторите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристикиПелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристики
Как да се научите как да събирате камини със собствените си ръцеКак да се научите как да събирате камини със собствените си ръце
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Как е разположена камината с топлообменник, как да я използвате правилноКак е разположена камината с топлообменник, как да я използвате правилно
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Отопление на къщата с каминаОтопление на къщата с камина
Котли за дървесина с описание на водна верига, обхватКотли за дървесина с описание на водна верига, обхват
» » Камини за отопление на къщата
© 2021 BggeHat.com