Инфрачервено отопление у дома

Инфрачервеното отопление на къщата е включено в категорията на съвременните алтернативни отоплителни системи. Много хора в нашата страна дори нямат представа какъв вид отоплителна система е инфрачервеното отопление и какви са неговите предимства и недостатъци.
Инфрачервено отопление у дома
Инфрачервено отопление у дома

Какво представлява инфрачервеното отопление?

Инфрачервеното отопление у дома е ефективен, но в същото време труден процес. Основните компоненти на такава отоплителна система са устройства, които излъчват топлинни лъчи върху твърди предмети, разположени наблизо. Тези елементи могат да бъдат стени, мебели, подове, хора и много други. Тези елементи, нагрети, от своя страна, загрява въздуха в стаята.

Инфрачервеното отопление на частна къща се отличава със своите уникални технологични свойства.

За разлика от другите системи, топлината, която идва от инфрачервените нагреватели, не се абсорбира от въздуха. Това означава, че такава система ви позволява да съхранявате топлината, загубена в други отоплителни системи.

инфрачервено отопление частно видео видео
Сравнение на конвекцията и инфрачервеното отопление

В случай на инфрачервено отопление на частна къща спестяването на енергия може да достигне до 70. Благодарение на инфрачервените нагреватели температурата в помещението се разпределя по най-рационалния начин.

Инфрачервено отопление на частна или селска къща

Много собственици на частни домове днес са изправени пред избора на коя отоплителна система е най-добре да избират. Напоследък подобна система като отопление посредством инфрачервени нагреватели придобива популярност. Такава система се отличава с предимствата си, но преди всичко с ефективността и икономиката, както показват ревютата. За да организирате такава система за отопление по независим начин, трябва да вземете предвид някои точки:

  • Необходимо е да се определи общата площ на сградата, в която ще бъде инсталирана тази отоплителна система. Необходимо е да се определят ясно всички помещения и помещения, техният брой. Не пренебрегвайте отворите на прозорците.
  • Ако къщата не е добре изолирана, ще трябва да помислите как да я изолирате, в противен случай ефективността на отоплителната система може значително да падне.
  • Необходимо е да се изчислят мощните параметри на отоплителните уреди, които са необходими за отопление на къщата.

Преди да започнете да инсталирате отоплителните уреди, трябва да проверите какво е максималното напрежение в сградната мрежа. За да се проверят тези параметри, е необходимо да включите толкова много устройства, работещи едновременно от мрежата. Докато те работят, трябва да измервате индикаторите за напрежение. Напрежението трябва да е от 220 до 230V. Максималното допустимо отклонение може да бъде до 10-15.

Ако отклоненията от нормата са по-значителни, тогава ще трябва да използвате устройства като регулатори на напрежението. След това е необходимо да се изработи план на сградата и да се изчисли инфрачервената отоплителна система.

ik отопление частни ревюта къща
Стабилизатор на посоката

Необходимо е да се определи кои помещения на сградата ще се отопляват и кои от тях няма да се отопляват. За отопление, като правило, са избрани такива помещения в къщата, като:

  • Всекидневна или кухня;
  • Спалня (понякога в къщата има няколко);
  • Тоалетна и баня;
  • Складова база;
  • Входно антре.

За отопляването на всички тези помещения се изисква средно 5-8 отоплителни уреди. Ik нагревателната частна къща трябва да бъде инсталирана на определена височина, за да бъде отоплителната система по-ефективна. Отоплителното устройство, в зависимост от типа, има своя собствена височина. Обикновено нагревателите се монтират на височина от 2,2 до 3,5 м от подовата повърхност.

прегледи от инфрачервената отоплителна система
Необходимият брой инфрачервени нагреватели за стаята


Нагревателите не трябва да се инсталират над местата, където лицето е по-често от обичайното. Това е необходимо, за да не се засягат главата на жител на къщата.

Балансиране на натоварването

Този процес е напълно автоматизиран и същността му е да управлява натоварването, което се възлага на инфрачервеното отопление на селска къща. Управлението на системата може да се осъществи в различни форми, техният избор зависи от потребителя.

Инфрачервените нагреватели трябва да работят не повече от 20 минути на час. През това време те ще създадат температурен режим, който ще бъде поддържан за известно време.

След 40 минути, нагревателите автоматично ще се включат и ще започнат отново да генерират топлина. Максималното натоварване не трябва да е повече от 1,8 kW за този период от време.

Основният материал, който ще бъде необходим за инсталирането на такава отоплителна система, е кутията, в която ще се поставят кабели. За инсталирането на скрит тип, например в стена, е необходимо нагъване. В дървената къща се допуска използването на двата горепосочени материала.

инфрачервени отопление частни ревюта къща
Таван инфрачервен нагревател в дървена къща

За отоплителните уреди и температурните контролери е необходимо да се избере окабеляване със сечение не по-малко от 2-2,5 кв.м. мм. В много отношения изборът на този параметър зависи от натоварването. За такава система трябва да се предвиди машина с общо предназначение, която да изключва и включва отоплителната система.

Що се отнася до инсталацията, свързана с инсталирането на инфрачервено отопление, те не представляват нищо сложно. Монтирането на отоплителни уреди може да бъде направено дори със собствените си ръце.

Сам по себе си е възможно да се поставят всички жици и да се свържат терморегулатори и отоплителни уреди.

Най-важното в процеса на инсталиране е да се предприемат всички мерки за сигурност. Ако преди това не сте извършили подобни инсталационни процеси, трябва да разберете поне принципа на работа на такава отоплителна система. Ако се съмнявате в способностите ви, по-добре е да поверите инфрачервеното отопление, за да дадете специалисти в тази област. Тогава ще бъде възможно да не се притеснявате, че по време на инсталацията е имало грешка, която може да повлияе неблагоприятно на цялостната работа на отоплителната система. Видео за инсталирането на отопление може да се види по-долу.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инфрачервените подове увреждат или облагодетелстват, ефектът от инфрачервеното лъчение върху тялотоИнфрачервените подове увреждат или облагодетелстват, ефектът от инфрачервеното лъчение върху тялото
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Инфрачервено отоплениеИнфрачервено отопление
Обикновено отоплениеОбикновено отопление
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Отопление на оранжерииОтопление на оранжерии
» » Инфрачервено отопление у дома
© 2021 BggeHat.com