Отоплителни системи на селска къща

Удобството и уюта в къщата до голяма степен зависят от качеството на отоплителната система. Системата за отопление изисква внимание, тъй като студеният период трае повече от един месец. Алтернативните системи за отопление на селска къща наскоро придобиха все по-голяма популярност сред собствениците на къщи и вили. Такива системи могат да включват тези, които работят на термични генератори, на източници на енергия, които имат свойства да бъдат подновени. Такива отоплителни системи на селска къща включват геотермална, слънчева и биологична енергия. При организацията на отоплителните системи се използват устройства като термопомпи, котли, слънчеви панели, които събират топлина и захранват електричество.
отоплителна система на селска къща
Отоплителна система на селска къща

Традиционни системи

Модерните системи за отопление в частни къщи и вили се отличават с тяхното разнообразие. Те могат да бъдат класифицирани по критерии като метода на топлопреминаване и вида на използваното гориво. Ако не вземате под внимание такива системи, които отопляват стаята с помощта на камина или печка, най-популярните са системите за отопление на водата. Такива отоплителни системи на селските къщи затоплят въздуха в къщата поради контакт на въздуха с горещи радиатори и тръби. Отопляемият въздух започва да се движи нагоре и се загрява с по-студен въздух и по този начин пространството в къщата започва да се затопля. Това отопление се нарича контактно нагряване. Контактът с нагряване е по-ефективен, когато въздухът циркулира близо до радиатора повече или по-малко свободно. Отоплителните уреди трябва да се поставят във всяка стая.

къща отоплителна система
Задвижване на отопляем въздух при използване на контактна отоплителна система

При изготвяне на система за отопление на вода за частна къща е необходимо да се следват тези изчисления като площта на къщата и броя на етажите. Отоплителните системи за едноетажни къщи могат да се различават значително от отоплителните системи за къщи с два или повече етажа. Разликите се отнасят до видовете котли, както и до избора на необходимото оборудване.

Най-печелившият вид гориво е газът.

Не всички частни сектори обаче имат достъп до газовия уред. Ако има газопровод близо до частната къща, най-добре е да се организира отоплителна система, която да работи с гориво като газ. Охлаждащата течност в газовата отоплителна система също ще бъде проста вода, а понякога може да се използва антифриз. Котелът, както и тръбопроводът му, трябва да имат за цел изгарянето на газ.

видове отопление на къщата
Газова отоплителна система

Изборът на отоплителна система за къща, работеща на електрическа мрежа, е доста спорен въпрос. Предимствата на тази система могат да се нарекат нейната безопасност от екологична гледна точка и сравнително лесна инсталация. Но недостатъците могат да се отдадат на голяма цена за електричество и на факта, че доставката на електроенергия често може да доведе до различни прекъсвания. Това принуждава собствениците на вили и вили да инсталират алтернативни методи за отопление.

От електрическите системи досега съществуват такива системи като "топъл под", електрически конвектори тип стена, устройства с инфрачервено лъчение.

Система "топъл под"

Тази схема ще бъде най-успешното решение за отопление на частна или селска къща. По време на инсталирането на такава система не е необходимо да се извършва допълнително преструктуриране. Тази система също така ви позволява да спестите пари за отопление. Такава система е монтирана под подовото покритие.

избор на система за отопление на къщата
Топъл електрически под

Топъл цокъл и инфрачервено отопление

Напоследък все по-популярно е инфрачервеното ефективно отопление на селска къща. Инфрачервените системи от съвременен тип се основават на факта, че инфрачервените лъчи намират топлинни обекти наблизо, а не въздух. Те не са в състояние да навредят на обитателите у дома, те са безопасни за околната среда, те бързо могат да доведат до оптимални параметри на стайната температура. С помощта на такава система е възможно да се отоплява къщата и е много ефективна и с минимални финансови разходи. Друго предимство на такава система е лесната й инсталация.

Инфрачервените нагреватели са доста компактни устройства. Те не само могат да отопляват стаята, но и да украсяват интериора на къщата.

Инфрачервеният филм, който се използва за такава система като "топъл под", също е на високо търсене наскоро. Такъв филм може да бъде поставен под подовата настилка и това донякъде улеснява монтажа му. Няма нужда да извършвате сложни ремонтни работи. Всичко, което трябва да направите, е да премахнете подовата настилка, да поставите инфрачервения филм под нея и след това отново да поставите капака.

възможност за отопление на селска къща
Инфрачервен нагревател за таван

Системата "топъл плинт" също е много популярна наскоро със собствениците на частни или селски къщи. Такива видове отопление на селска къща са инсталирани по протежение на стените. Стените са първите нагряващи елементи и вече от своя страна затоплят въздуха в помещението. Те също така предотвратяват навлизането на топъл въздух на улицата.

Такъв алтернативен метод за организиране на частна система за отопление на жилища също не е скъп и е доста ефективен.

Системата за "топъл цокъл", работеща с електричество, може да бъде инсталирана само за няколко дни.

Тя не изисква инсталиране на допълнителни комуникации, което означава, че интериорът на стаята няма да бъде засегнат изобщо. Използването на подобна система за отопление ви позволява да поддържате помещението най-оптимално за човешка влажност.

начини за отопление на селска къща
Отоплителна система "топъл цокъл"

Алтернативно отопление на къща или частна къща въз основа на биогориво

Биогазът може да бъде получен от биомаса, която включва различни отпадъци от органичен тип - растения, оборски тор, отпадъчни води. Основният процес за получаване на биогаз е разграждането му от бактериите. Къщите с един етаж ще бъдат най-ефективно отоплявани чрез трупи, чипове от дървесни пелети, пресована дървесна промишленост. За да може горивото да влезе в котела, досега се използват напълно автоматизирани опции за отопление на селска къща. Ако инсталирате котел, който работи с гориво като дърва за огрев или дърва, то трябва да бъде зареден ръчно.

сравнение на системите за отопление в къщи
Пелетен котел със захранващ бункер


Отоплителните котли от алтернативен тип могат да работят с пелети.

Внедряването на такава отоплителна система може да бъде в няколко версии, но фактът, че те ще бъдат комбинирани, е подаването на гориво в автоматичен режим. Това прави възможно човек да не е близо до котела. Тази система ви позволява да поддържате точно температурните индикатори, определени от жителите на къщата.

Отопление на частна къща от тип вода до вода с помощта на термопомпа

За да бъде реализиран такъв проект, е необходим кладенец, чрез който водата ще бъде събрана и е необходим връщащ се дренаж, чрез който отпадъчните води ще се връщат обратно в земята

ефективно отопление на селска къща
Отопление с помощта на термопомпа

За малка къща ще са необходими 2-3 кладенци за събиране на вода и 1-2 за източване на отпадъчните води. Сондата трябва да бъде пробита на дълбочина около 50 метра. За да направите това, имате нужда от разрешение от държавната инспекция.

Отопление на частна къща по тип солена вода чрез термопомпа

За да се изпълни такъв проект, той ще се нуждае от много по-дълбока кладенеца, а дълбочината му трябва да е поне 200 метра. Тръбите в сондажа трябва да бъдат поставени във формата на буквата U.

Също така е възможно да се подготвят такива методи за отопление на селска къща с топлообменник, който трябва да бъде инсталиран на дълбочина не по-малка от 5 метра. Такъв топлообменник е необходим, за да се намали разликата в топлината, получена през различните месеци.

Вятърни турбини

Алтернативните системи за отопление могат да произвеждат не само енергия като топлина, но и електричество. Токът може да се използва за отопление на стаята. Най-успешният пример за такава система е ветровият генератор. Той превръща електричеството в вятърна енергия.

Вятърните турбини в много европейски страни са много популярни. Те се прилагат не само на ниво домакинство, но и в производствения цикъл на по-големите електроцентрали.

Някои експерти смятат, че качеството на енергията, получена чрез вятърни генератори, не отговаря на стандартите и стандартите на индустрията. Тази енергия е идеално подходяща за преобразуване в топлоенергия за нуждите на топлата вода и отоплителната система, които се извършват от ТЕМ.

отоплителни системи на селски къщи
Схема за свързване на вятърния генератор с отоплителната система с помощта на палатки

Отопление на частен дом чрез слънчеви топлинни колектори

Сравнението на отоплителните системи на дадена къща показва, че такава система за отопление до голяма степен ще зависи от това колко интензивни са лъчите на слънцето в различните периоди от годината. Ако времето е облачно или през нощта, колекционерите няма да могат да получат слънчева енергия.

Слънчевите панели често са необходими за различни битови или битови потребности, както и за отопление на водата.

Слънчевите панели също могат да бъдат допълнителен източник за генериране на топлинна енергия за отопление в резервоари за биологично съхранение или за системи, през които се нагрява вода.

Колекторите слънчеви могат да бъдат разделени на два вида:

  • Оборудван с вакуумна тръба;
  • Flat.

Колекторите с вакуумна тръба са идеални за използване през зимните месеци. Такива колектори могат да издържат на температури от -35 градуса. Чрез плоските колектори въздухът може да се нагрява до температура от + 60 градуса, а вторият тип колектори позволява въздухът да се загрее до +90 градуса. Колекторите, оборудвани с вакуумни тръби, са идеална възможност за организиране на оптималното отопление на селска къща. Такива устройства могат да загряват не само въздуха, но и водата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Слънчеви панели за отопление на къщатаСлънчеви панели за отопление на къщата
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
» » Отоплителни системи на селска къща
© 2021 BggeHat.com