Алтернативно отопление у дома

Тъй като всяка година има неумолимо повишаване на цените на различните топлоносители, алтернативното отопление на дома става все по-актуално. Собствениците на частни къщи или селски къщи търсят най-разнообразните методи за организиране на отоплителна система. Всеки вариант на отоплителната система, който не е включен в категорията на стандартните системи, има както предимства, така и недостатъци.
алтернативно отопление на дома
Алтернативно отопление у дома - кой да избере?

Видове алтернативно отопление

За много собственици на частни или селски къщи изоставянето на такава система, която работи с газ, вече е алтернативно решение. Много от тях се стремят да организират напълно самостоятелна отоплителна система, която може да натрупа топлината от слънчевите лъчи.

Тези, които се грижат за природата и околната среда, избират екологичните отоплителни системи. За много важни като индикатор, като например влажността в къщата по време на работа на определена система.

Сега съществуват природни източници на енергия за организиране на различни отоплителни системи, но те са доста скъпи.

Разбира се, те ще изплатят за 8-10 години, но не всеки ще чака толкова дълго време. Ако се съди по принцип, всички съвременни алтернативни системи за отопление на частна къща се отличават с голямо разнообразие. Сред алтернативните устройства, необходими за организирането на отоплителната система, можем да различим:

  • Котли, работещи с гориво от течен или твърд вид, както и гориво от биологичен произход.
  • Топлинни помпи, които функционират благодарение на геотермалната енергия.
  • Слънчеви колектори, които могат да събират топлина от слънчева светлина.
  • Различни нагреватели от инфрачервен тип.

алтернативно отопление на дома
Котел на твърдо гориво

алтернативно отопление на селска къща
Топлинна помпа

алтернативни системи за отопление на дома
Слънчев колектор

алтернативно отопление на дома
Инфрачервени нагреватели

Не толкова отдавна алтернативното отопление на къщата може да се припише на такава адаптация като "топъл под". Той се появи на пазара сравнително наскоро, но много от тях вече се позовават на топъл под с конвенционалните системи.

Някои все още предпочитат традиционните системи за отопление, защото смятат, че такива системи не могат да създадат проблеми. Някой погрешно вярва, че газовите отоплителни системи се характеризират изключително от предимствата им. Към днешна дата чрез такива отоплителни системи хиляди домове се нагряват, но в същото време изискванията за качество на такива системи също нарастват.

Свързването на газовия котел към мрежата не е лесен процес. Освен това, че това е доста труден технологичен процес, е необходимо да се съберат някои документи, преди да се свърже отоплителната система към главната линия. Друг недостатък на газовото отопление е постоянното увеличение на тарифите за газ.

Качеството на тази отоплителна система не винаги е приятно и отговаря на изискванията на собствениците на частни къщи. Котелът не позволява затоплянето на помещението възможно най-равномерно. Температурата в тази част от помещението, където са разположени радиаторите, винаги ще бъде по-висока от температурата в централната част на стаята.

алтернативни начини за отопление на частна къща
Температура в стая с отопление на радиатора

Котли, които използват биогориво

Ако възнамерявате да смените отоплителната система с алтернативно отопление на частна къща, тогава няма нужда да я организирате от самото начало. Много често се изисква само подмяна на котела. Най-популярни са такива котли, работещи с твърдо гориво или електрически бойлери. Не винаги такива котли са полезни от гледна точка на цената на охлаждащата течност. Особено внимание трябва да се обърне на такива котли, работещи с гориво от биологичен произход. За отоплителната система, в центъра на която има котел за биогориво, са необходими специални пелети или брикети. Можете обаче да използвате и други материали като:

  • торфен гранулиран тип;
  • дървени стърготини и дървесни пелети;
  • пелети от слама.


Брикетите са такова гориво, благодарение на което е възможно да се организира автоматично подаване на гориво към котела.

Основният недостатък е фактът, че такова алтернативно отопление на селска къща може да струва много повече от един газов бойлер и освен това брикетите са доста скъп материал.

алтернативни източници на отопление на селска къща
Дървени брикети за отопление

Камината може да бъде отлично алтернативно решение за организиране на такава система като алтернативно отопление на дома от собствени ръце. С помощта на камина е възможно да се затопли къща с малка площ, но качеството на отоплението до голяма степен ще зависи от това колко правилно е поставена камината.

С помощта на помпи от геотермален тип е възможно да се загрява дори голяма къща. За да функционират, такива алтернативни методи за отопление на частна къща използват енергията на водата или земята. Такава система може да изпълнява не само функция за отопление, но и да работи като климатик. Това ще бъде най-подходящо през горещите месеци, когато къщата не трябва да се отоплява, а да се охлажда. Този тип отоплителна система е екологична и не уврежда околната среда.

алтернативни източници на отопление у дома
Геотермално отопление на частна къща

Слънчеви алтернативни източници за отопление на къщата - колекторите, са плочите, монтирани на покрива на сградата. Събират слънчева топлина и прехвърлят натрупаната енергия в котелното помещение чрез охлаждаща течност. В резервоара се монтира топлообменник, в който се подава топлина. След този процес се отоплява водата, която може да се използва не само за отопление на къщата, но и за различни домакински нужди. Съвременните технологии позволиха такива алтернативни видове отопление на частна къща да събират топлина дори при мокро или облачно време.

алтернативни видове частно отопление на къщата
Слънчеви колектори

Независимо от това, най-добрият ефект от тези отоплителни системи може да се получи само в по-топлите и южните райони. В северните райони такива алтернативни системи за отопление за селски къщи ще бъдат подходящи за организиране на допълнителна отоплителна система, но не и основна.

Ако не толкова отдавна соларни батерии бяха счетени за скъпо удоволствие, то днес те са включени в категорията на по-достъпни методи за отопление на вила или частна къща.

Разбира се, това не е най-достъпният метод, но всяка година популярността му расте. Алтернативно отопление на вилата по този начин е най-простият от гледна точка на науката като физиката. Слънчевите панели се отличават със скъпа ценова категория, защото процесите на създаване на фотоклетки са скъпи.

Инфрачервеното отопление и системата "топъл под"

Все по-популярен в последно време е този тип отопление, което работи благодарение на инфрачервените нагреватели. Такива устройства са сравнително лесни за инсталиране, а също и в достъпна ценова категория. Освен горепосочените предимства, те се отличават с компактните си размери и могат да декорират интериора на всяка стая.

Инфрачервеният филм, използван за инсталирането на такава система като "топъл под", също се радва на широка популярност напоследък.

Неговото инсталиране не е особено трудно, тъй като се полага под такъв слой настилка като декоративен слой. Всъщност топлият под вече не е алтернативно отопление на къщи, а понякога и основен.

Друга система, която печели популярност, се нарича "топъл цокъл". Такава система е инсталирана по стените. Стените първо се нагорещяват и излъчват топлина в стаята. Също така стените не позволяват изтичането на топлина. Такава система има свойството да равномерно нагрява въздуха във всички части на помещението. Такива алтернативни източници на отопление на жилища се отличават с тяхната простота в инсталацията и не изискват големи разходи за придобиване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Алтернативно отопление, отопление у дома без централизирана системаАлтернативно отопление, отопление у дома без централизирана система
Слънчеви панели за отопление на къщатаСлънчеви панели за отопление на къщата
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Инфрачервено отопление у домаИнфрачервено отопление у дома
Слънчево отопление на домаСлънчево отопление на дома
» » Алтернативно отопление у дома
© 2021 BggeHat.com