Инфрачервените подове увреждат или облагодетелстват, ефектът от инфрачервеното лъчение върху тялото

Топлите подове вече не се считат за новост за строителните технологии у нас. Общо са използвани два типа подово отопление: вода и електричество. Тези подове се използват като основно или допълнително отопление на сгради, могат да бъдат инсталирани както в жилищни сгради, така и в детски градини и търговски обекти. Сега има най-модерната версия на отопляеми подове - инфрачервена.

Инфрачервен под

Инфрачервен под

Какво представляват инфрачервените подове, какви са те, различни от добре познатите за разработчиците варианти, има ли някаква вреда от тях, какви предимства и недостатъци имат те? Въпросът е много интересен, струва си да го разгледаме по-подробно. За да разберем по-добре същността на проблема, първо трябва да помислим какво е инфрачервената топлина по отношение на физиката.

Подгрявайте подове

Подгрявайте подове

Какво представлява инфрачервената топлина

Инфрачервеният топъл под, е успешно маркетингово устройство, което ви позволява да увеличите броя на продажбите, като използвате за много необичайна дума, която предизвиква асоциации на директна комуникация с "голямата наука".

Какво представлява инфрачервената топлина

Какво представлява инфрачервената топлина

Какво наистина е това?

Има три варианта за прехвърляне на топлина от горещо тяло на студено:

  • Конвекция. Горещият въздух се издига, студеният въздух се спуска. Температурата в помещението се изравнява в целия обем поради постоянното движение на въздуха. Топлият въздух нагрява тялото ни с кинетичната енергия на молекулите. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се движат, толкова по-силно те ударят тялото ни и му дават енергията. Поради такива процеси също се загряваме;
  • проводимост. За този метод на отопление се изисква директен контакт, топлопредаването се осъществява само в точката на контакта. Проводимостта съчетава два физически начина на прехвърляне на тялото: поради кинетичната енергия на бързо движещите се електрони на загрятото тяло и поради лъчение в инфрачервения сегмент;
  • Инфрачервени лъчи. Този метод загрява повечето обекти на планетата. Слънцето е основният и най-мощен източник на лъчи в инфрачервения спектър. Всички обекти с температура над абсолютната нула (-273 ° C) излъчват топлинни инфрачервени вълни. Колкото по-високо е отоплението, толкова по-голяма е интензивността на инфрачервеното (термично) излъчване.
Инфрачервено лъчение (термично)

Инфрачервено лъчение (термично)

Слънцето излъчва няколко вида вълни: гама лъчи, рентгенови, ултравиолетови, видими, инфрачервени лъчи и микровълнови печки. Интересуваме се само от инфрачервена връзка. Дължината на тези лъчи е от 0,74 μm до 100 μm.

Инфрачервени лъчи

Инфрачервени лъчи

За справка. Човешкото тяло излъчва лъчи от инфрачервен спектър от 6 μm до 20 μm. Дължината зависи пряко от температурата на отоплението. Даваме този сертификат за тези, които се страхуват от думата "инфрачервена връзка". От физическа гледна точка "инфрачервена" може да се нарече бойлер, печка, камина и т.н. Тоест всички предмети, излъчващи топлина. Ако тяхната температура е по-висока от телесната температура, те са инфрачервени нагреватели спрямо нас. Ако са по-ниски, те са инфрачервени "абсорбери", поглъщат вълните ни и се загряват.

Вредни или безопасни инфрачервени вълни?

Инфрачервена радиация върху спектъра на електромагнитните вълни

Инфрачервена радиация върху спектъра на електромагнитните вълни

Сега, като имате известни познания, можете да започнете да разглеждате въпроса за безопасността на инфрачервените подове в сравнение. Но за това е необходимо да се знае още една физическа характеристика на интензитета на инфрачервената радиация. То се определя от количеството енергия, излъчвана от единица площ на нагрятото тяло в памучна вата. Ако интензивността на излъчването не причинява прегряване на човешкото тяло, пребиваването в такива помещения се счита за напълно безопасно.

Заключение. Инфрачервеното лъчение е напълно безопасно за нашето тяло. Разбира се, само в случаите, когато тя не е прекалено интензивна и не причинява прекомерно нагряване или изгаряния на тялото.

С това всичко е ясно. Но инфрачервените подове се нагряват с електрическа енергия. Този тип отопление има свои собствени характеристики, които могат да имат отрицателно въздействие върху хората. Факт е, че електрическите вериги винаги излъчват електромагнитни вълни. Но влиянието им върху тялото ни не е напълно разбрано. В съвременното развитие медицинската наука е установила маргиналните стандарти на индексите на магнитното поле, които обикновено се считат за безопасни. Тези данни се различават в отделните държави, но все още няма единен критерий за оценка на приемливи показатели.

Естество на електромагнитната вълна

Естество на електромагнитната вълна

Електромагнитното поле на инфрачервените подове ли е опасно?

Отново трябва да си спомним малко уроци по физика в училище, това знание ще ни помогне обективно да разгледаме поставения въпрос.

Инфрачервен под

Инфрачервен под

Електромагнитните полета са с естествен и изкуствен произход. Те обграждат нашата планета и защита на всичко живо от смъртоносната слънчева радиация, включете компаса, посочи пътя на прелетните птици, и така нататък. D. Тези ефекти на човешкото тяло, използвани в продължение на стотици хиляди години еволюция. Силата на магнитното поле в Maxwells се измерва.

През последните десетилетия цивилизацията нахлу в живота ни под формата на множество домакински уреди, радиостанции, телефони и друго оборудване, което сега ни е познато. Всички те излъчват електромагнитни полета, чието общо напрежение значително надвишава естествения естествен фон. Той излъчва такива вълни и инфрачервено поле, след инсталирането му се увеличава силата на полето в стаята. Но могат ли да навредят на тялото?

Инфрачервено отопление - добро или лошо?

Инфрачервено отопление - добро или лошо?

Полетата имат определена дължина и честота, създадени от кванти (не са изследвани напълно от частиците). Куантите с висока честота на трептене имат много енергия, способна да счупят междумолекулните връзки, такива полета излъчват слънчева светлина или мощни изкуствени материали. Най-известните и техните съоръжения за рентгенови лъчи. Енергоемките полета са уникално опасни за човешкото здраве.



За щастие абсолютното мнозинство от домакинските уреди, включително инфрачервените подове, излъчват полета с ниски индекси на честотата на трептене и не могат да унищожат молекулните връзки на живите клетки. Но не бъди щастлив. Влиянието на полета върху човешкия мозък е голяма мистерия за учените. От време на време има твърдения от някои за вредността на електромагнитната радиация и по-специално за несигурността при използването на мобилни телефони. Други със същата честота пишат обосновани обстоятелства, че полетата на домакинствата са напълно безопасни.

Инфрачервен дизайн на пода

Инфрачервен дизайн на пода

Заключение. Никой не може да каже какъв ефект ще има инфрачервеното поле върху членовете си със своите електромагнитни полета. На лекарите се препоръчва да не увеличават, без крайна необходимост, интензивността на електромагнитните полета в стаята. Надяваме се, че всичко е ясно с този въпрос. Сега трябва да разгледаме "вредността" на инфрачервените подове по отношение на сградните структури.

Метод на работа на системата

Метод на работа на системата "топъл под"

Инфрачервени подове и строителни конструкции

Последователност на елементите за монтаж на филмов под

Последователност на елементите за монтаж на филмов под

За да се поддържа вътрешната температура на въздуха в санитарния стандарт, температурата на пода трябва да бъде ≈ + 30 ° C. Не можете да нагрявате повече, не е нужно да ходите на такъв етаж, а да скочите. Не всички сгради могат да бъдат подгрявани с топъл под с определена температура, ако външните стени нямат ефективна изолация, тогава загубите на вътрешна топлина ще бъдат много важни. В такива помещения инфрачервеният под може да се използва само като допълнително отопление. И как структурата на сградата е свързана с инфрачервения под?

  1. Всички дървени елементи не са предназначени за използване при висока температура. В резултат на това - те пляскат и крекират, не само външния вид, но и физическите показатели се губят.
  2. Покритията на пода са доста сложни от инженерната гледна точка на системата, те имат много места на контакт с други носещи конструкции. Когато твърдите тела се нагряват, те се разширяват, коефициентът на разширение е неравномерно и зависи от физическите характеристики на телата. Инфрачервеният под тях ги загрява до стойности, много по-високи от тези, поставени от инженерите по време на проектирането на сгради и припокриващи се единици. Нарушаването на условията на експлоатация може да се превърне в проблем при появата на прекомерно изместване, което не е от полза за здравината и издръжливостта на припокриванията.

    Инфрачервено подово отопление - схема

    Инфрачервено подово отопление - схема

  3. Температурата на инфрачервения под е регулирана от специални инструменти, измерват се стойностите на нагряване и автоматично се включва / изключва захранването.
    Инфрачервен контролер

    Инфрачервен контролер

    Свързване на термостата на инфрачервеното топло подово отопление

    Свързване на термостата на инфрачервеното топло подово отопление

    На пръв поглед всичко е наред. Но устройствата за управление ще функционират правилно само в тези случаи, кодът на пода е равномерно разпределен в района и това е много рядко. В помещенията има винаги мебели, декоративни елементи и т.н. По тях процесът на топлопреминаване се забавя значително, пода в тези места се загрява повече от средната в стаята. В резултат на това - прегряването на всички елементи, включително мебелите, бързо се разрушава и губи първоначалните си експлоатационни свойства. В допълнение, на това място, натоварванията върху нагревателните елементи на инфрачервения под значително се увеличават и рисковете от преждевременната им повреда се увеличават. Ремонтът на изгорелия инфрачервен под ще бъде доста скъп.

Заключение. Заслужава си да разгледате внимателно всички предимства и недостатъци на инфрачервения под и да бъдете подготвени за вредите, които могат да бъдат получени в резултат на това.

Филмови и пръчковидни модели

Филмови и пръчковидни модели

Инфрачервени подове и инженерни системи

Този въпрос се интересува само от професионалисти, потребителите не смятат, че е необходимо да се захващаме с тази тема. И напразно, от познаването на влиянието на инфрачервения под върху инженерните системи зависи безопасността на функционирането на цялата сграда.

Какво трябва да обърне внимание на потребителите?

1. Максимална мощност на електрическите мрежи в апартамент или къща. Стандартните апартаменти са предназначени за консумация от не повече от 4 кВт енергия от всички домакински уреди. Като се има предвид този индикатор, се изчисляват напречното сечение на токопроводящите кабели, техническите индикатори на средствата за защита и т.н. Разбира се, електротехниците дават известно количество запас по време на инсталацията, но колко и винаги не е известно. За да има осезаем ефект от използването на инфрачервения под като отоплителна система, мощността на квадратен метър не е по-малка от 200 W / m2. И това е с идеална топлоизолация на подови и фасадни стени. Ако апартамент от 100 м2, тогава само за инфрачервен под ще изисква 20 кВт свободен капацитет. Сега сравнете четирите планирани и двадесет необходими киловати. Има ли разлика? Изход - преди да инсталирате инфрачервения под, трябва изцяло да пресъздадете електрическата инсталация у дома и да получите разрешение от собственика на електрическите мрежи за увеличаване на мощността. Собственикът на мрежите не винаги дава такова разрешение, в повечето случаи той няма свободен капацитет. Причините за това са различни, но най-важното е нежеланието да се инвестира в развитието на инфраструктурата.

характеристики на

характеристики на

2. Безопасност на работата. Инфрачервеният под е свързан с напрежение 220 V. Технологията за полагане осигурява няколко етапа на защита на оборудването, но монтажникът винаги спазва препоръчаните от производителя инструкции? Нарушенията на PUE, за съжаление, не са толкова редки. И по време на операцията може да има различни непредвидени ситуации. За измерване, наводняване на подовата настилка поради пробив на водоснабдителната система. В науката има такава концепция: ако вероятността за събитие не е нула, то винаги трябва да се има предвид. Следователно електрическият шок на потребителите е възможен.

Филтър с инфрачервен топъл под, непрекъснат 100см (220W / кв.)

Филтър с инфрачервен топъл под, непрекъснат 100см (220W / кв.)

Опитните строители силно препоръчват използването на инфрачервени подови настилки за отопление дори при изготвянето на проектни работи и одобряването на документацията във всички надзорни държавни организации и собствениците на комунални мрежи.

Няколко думи за ползите. Това е единственият тип отопление, чиято технология не предвижда използването на "мокри" материали, което ви позволява значително да разширите обхвата на използване на инфрачервени подове, значително да намалите времето за монтаж.

заключение

Не се страхувайте от инфрачервената радиация, така че тя е напълно безопасна. Влиянието на електромагнитните вълни е трудно да се говори. За сравнение можем да кажем, че инфрачервеният под в стаята ≈ 20 м2 създава силата на магнитното поле в стойност, равна на тази на телевизора с електронната тръба. И в други отношения относно целесъобразността от използването на такъв избор на отопление, всеки разработчик трябва да вземе собствено решение.

Видео - Инфрачервен под, за и против

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технически и оперативни предимства на инфрачервения топъл подТехнически и оперативни предимства на инфрачервения топъл под
Филтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщатаФилтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщата
Инфрачервено отоплениеИнфрачервено отопление
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Подгрявайте в дома си с подови настилкиПодгрявайте в дома си с подови настилки
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Топъл под паркетен плот какъв тип отоплителна система е подходяща за вас?Топъл под паркетен плот какъв тип отоплителна система е подходяща за вас?
Таван IR нагревател - общ прегледТаван IR нагревател - общ преглед
» » Инфрачервените подове увреждат или облагодетелстват, ефектът от инфрачервеното лъчение върху тялото
© 2021 BggeHat.com