Топъл под паркетен плот какъв тип отоплителна система е подходяща за вас?

Паркетна дъска е популярен материал за довършителни основи. Той е с шикозен външен вид, висока производителност и разумна цена. Той произвежда такъв облицовъчен материал от няколко слоя дървесина, който е много чувствителен към влажността и температурата. Ето защо топлият под под паркета дъска е оборудван, като се вземат предвид характеристиките на продуктите, изработени от естествено дърво.

При коя паркетна плоскост е разрешено да монтира отоплението?

Подгряващите подове (TP) са предназначени за отопление на помещенията. Този процес включва периодично или постоянно повишаване на температурата на атмосферния въздух и на подовата настилка, под която се намират нагревателните елементи. Когато включите и изключите последната в стаята, има намаляване и увеличение на нивото на влажност.

Такива явления оказват негативно влияние върху паркетната дъска (PD), изработена от дърво. Когато температурата и влажността се променят, тя започва да се спуква и деформира, върху нея има гъбички и мухъл, тъмни петна. Избирането на правилния ПП ви позволява да избягвате такива проблеми. Когато купувате съвет, помислете за следното:

  • На топлия под е препоръчително да полагате довършителни материали, изработени от няколко слоя дърво. Масивна паркетна плоскост и описаната отоплителна система се считат за несъвместими.
  • Желателно е да се изберат дървените детайли с минимална дебелина на горния (лицев) слой. При колебания във влажността тези PD не губят характеристиките си на работа.
  • Пакетът паркет за топъл под, трябва да бъде изработен от дърво със съдържание на влага 8-10.
  • Продукти от бук и клен не могат да бъдат монтирани на върха на TP системата. Те не търпят директно излагане на топлина и бързо губят декоративния си вид.
  • Получената настилка трябва да се съхранява в стаята, където ще бъде поставена, в продължение на няколко дни. През това време материалът се аклиматизира към микроклимата на стаята.
  • Оптималната дебелина на ПД е 1.2-1.5 см. Продуктите с високи стойности не могат да се използват, тъй като те имат повишена устойчивост на процеса на топлопреминаване. Поради това основата на дъската ще стане много гореща и изсъхнала.

Важна точка! Максималната допустима температура на повърхността на отопляемия под с помощта на паркет е + 26-27 ° С. Ако не спазвате това условие, подовото покритие ще стане неизползваемо в рамките на няколко месеца след началото на експлоатацията му.

Инфрачервените системи - ефективни и безопасни при работа

Топъл под паркетната дъска е инфрачервена (в ежедневна употреба се нарича филм), електричество, вода. Системите от първи тип се появиха на строителния пазар сравнително наскоро. Но те бързо станаха популярни. Инфрачервеното TP има такива предимства:

  • Бързо нагряване на подовата настилка. Температурата в стаята започва да се повишава, след като системата е включена след 1.5-3 минути.
  • Голяма гъвкавост. Инфрачервеното отопление може да се монтира на подиуми, стълбищни стъпала, бази с наклон.
  • Абсолютна безопасност при употреба. Инфрачервената енергия не бие ток, не се затваря, не искри.
  • Дълъг експлоатационен живот. При правилно използване филм-топлата етаж работи без аварии в продължение на 20-30 години.
  • Ако част от системата се провали, останалата част от нея продължава да функционира правилно.

Инсталирането на инфрачервен TP е проста, което се дължи на неговия дизайн. Това е тънък слой от устойчив полимерен материал, в който са зашити графитни нагревателни елементи. Последните са свързани помежду си чрез мостове от метали с малко електрическо съпротивление (сребро или мед).

Народният занаятчия трябва да постави отоплителното фолио на пода и да го свърже с домашното електричество чрез термостатно устройство. Когато системата започва да се получи инфрачервена топлина е не само подът но също всички налични предмети в помещението, което от своя страна нагрява околния въздух.

Ако паркетната плоскост е покрита със слой лак, тя не може да се нагрява с инфрачервено лъчение над + 21 °. Това гарантира, че ще доведе до деформация на дървото. В други случаи, облицовъчният материал може да се загрее до + 27 ° с филм.

Електрическо отопление - не се препоръчва за паркетни изделия

С най-често използваните системи за отопление са със специални отоплителни кабели. Те са достъпни, безопасни за околната среда, лесни за сглобяване от майстор занаятчия, осигуряват еднакво нагряване на цялата подова настилка.

Кабелът се поставя паралелно или спирално към основата на пода, покрит с филмов изолатор. Бетонната замазка се излива отгоре. Тя е покрита с довършителни материали. Системата преобразува електроенергията в топлина, поради което се получава нагряване. Потребителят избира температурата на отопление с помощта на термостата.



Електрическото подово отопление под паркетната дъска рядко се инсталира. Той няма висока надеждност. В случай на повреда или прекъсване на кабела, е необходимо да се отстрани цялото покритие и да се смени отоплителния елемент.

Електрическата система упражнява прекомерно топлинно натоварване върху паркетните продукти. Поради това техният експлоатационен живот значително намалява. Третият недостатък на такива топли подове е голямото потребление на електроенергия.

Подове за топла вода - ние се доверяваме на инсталацията от професионалисти

Отоплението на вода от много специалисти се нарича оптимална опция, ако покритието за подово покритие е оборудвано с паркетни продукти. Такава система загрява постепенно повърхността на дъските, което изключва рязкото изменение на температурата. Поради това дървесината не се подлага на разрушителни ефекти за нея.

Основният недостатък на вода TP - сложността на полагане на собствените си ръце. Тяхната инсталация е трудоемка операция, изискваща специални умения и знания. Преди инсталирането на отоплителната система е необходимо да се извърши специфично изчисление, което да позволи да се определи цялостният топлинен баланс.

Директното монтиране на водната структура под паркета се извършва, като се вземат предвид специалните изисквания. Нека отделим основните:

  • Една система, състояща се от пластмасови тръби, който се движи на охлаждащата течност (гореща вода) непременно вградени в гъст (4-7 cm) бетон замазка.
  • Полагане на тръбни продукти се извършва съгласно схемата, очертана на базата на изчислението на топлината.
  • Монтажът на покритието за паркет се извършва стриктно с плаваща технология.
  • Между тръбите за отопление и крайния материал се монтира междинен слой. Необходимо е равномерно нагряване на покритието.
  • При монтажа на водната структура между стената и PD, остават празнини от 0.8-1 см. По-късно те са декорирани с надземни части или первази.

Основата за монтаж на водата TP се изсушава напълно. Системата се включва на 14-20 дни преди да се положи паркета и да се изключи денят, преди да бъде инсталиран. След завършване на завършването, температурата на нагряване на водата се повишава всеки ден с максимум 5 °.

Ако системата е неправилно подредена, вероятността за изтичане на охлаждащата течност е висока. За да ги премахнете, е необходимо да отворите бетонната замазка, която е покрита с тръби с вода. След ремонта всички етапи от монтажа на конструкцията трябва да бъдат извършени отново.

Важно! Отоплението на водата в многоетажни сгради изисква специално разрешение от организацията, отговаряща за експлоатацията на сградата. Независимото свързване на системата към централната отоплителна система води до намаляване на температурата на охлаждащата течност в съседните апартаменти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите паркет бордаКак да поставите паркет борда
Какъв е паркетът на парчетата на материала и нюансите на стилистикатаКакъв е паркетът на парчетата на материала и нюансите на стилистиката
Полагане на паркетПолагане на паркет
Видове подови настилкиВидове подови настилки
Видове и предимства на неподредените дъскиВидове и предимства на неподредените дъски
Паркет настилкаПаркет настилка
Масивна настилка от дървоМасивна настилка от дърво
Как да изберем паркет за вашия домКак да изберем паркет за вашия дом
Дървени подовеДървени подове
Видове паркетВидове паркет
» » Топъл под паркетен плот какъв тип отоплителна система е подходяща за вас?
© 2021 BggeHat.com