Технически и оперативни предимства на инфрачервения топъл под

Инфрачервен топъл под

Веднага щом се появят нови технологии, те незабавно предизвикват истински интерес не само сред специалистите, но и сред обикновените хора. Всеки мечтае да се заобиколи с максимален комфорт, следователно всичко ново се превръща в обект на близко проучване. Когато инфрачервените топли подове се появиха на пазара, обратната информация за тях отразяваше скептичното отношение на потребителите към тях. Не всеки е разбрал как действат, колко дълги вълни оказват влияние върху хората, с помощта на които се отоплява пространството.

Бързаме да разсее всякакви съмнения и да обясни по-подробно принципа на работа на новата система, да се говори за това как да се работи с инфрачервени подово отопление, под всяко покритие, те се използват най-добре, какви предимства имат и какви са характеристиките на тяхната инсталация.

Какво представлява инфрачервеният филм?

Това е конструктивно нова отоплителна система, която се състои от нагревателни елементи, заградени в защитен полимерен филм.

Основният принцип на тяхното действие е, че топлината се предава чрез специални инфрачервени лъчи. Технологията на производство на такива филми непрекъснато се подобрява. Производителите се опитват да използват различни материали, затова изглежда по-надеждни и по-малко енергоемки.

Дизайн функции

Външно описаната система е подобна на обикновения филм, който лесно се навива на ролка. Но това е само първата визуална впечатление. Всъщност тънкият филм се състои от няколко слоя, всеки от които е отговорен за специфичната му функция.

На полимерния субстрат се прилагат графитни или въглеродни влакна. През тях протича ток, при който въглехидратите започват да излъчват вълни в инфрачервения диапазон. И тъй като лентите са отпечатани върху субстрат с точно определена стъпка, е възможно да се провери мощността на един филм. Това предотвратява прегряване, което е в състояние да предизвика провал на конструкцията.

В двата края на филма се прилага медна шина за всяка графитна лента - тя е отговорна за образуването на контакт между графита и електричеството. Медните автобуси свързват отделни елементи от графитните ленти и ги свързват в една структура.

За да се гарантира, че процесът на окисляване на медната шина не започне, той е покрит със защитна сребърна паста в етапа на производство. В допълнение, пастата подобрява проводимостта и намалява риска от загуба на електрически контакт.

Предимства на филма

До неотдавна електрическото подово отопление можеше да се направи само със специален кабел или отоплителни рогозки. Принципът на работа на двете системи е същият - токът, преминаващ през жицата, се превръща в топлина, която загрява подовата настилка. Потребителите не използваха особено такава система, тъй като нейното нормално функциониране предизвика големи разходи за скъпа електроенергия сега.

Следователно, постепенно се появи необходимостта от по-ефективна, но по-евтина технология. Това беше инфрачервен филм. Това даде на потребителите редица неоспорими предимства, които могат да бъдат разделени на конструктивни и оперативни.

Конструктивни заслуги

Първото конструктивно предимство беше самият принцип на топлопредаване. И всичко това, защото инфрачервеното лъчение се възприема от човека най-удобно от физиологична гледна точка. Тя носи топлина, която по своето естество е близо до топлината на слънцето.

Радиацията, която произвежда графитни елементи, минава през подовата настилка почти без загуба. Той не загрява въздуха, като електрически постелки, а предметите в стаята. Тези, на свой ред, стават вторични източници на топлина.

Следователно въздухът в помещението не се изсушава и до известна степен дори йонизира. В резултат на това повечето от бактериите, които са опасни за човешкото здраве умират. Въздухът става по-чист и няма неприятна миризма, която се появява при използването на електрически нагреватели. Този терапевтичен ефект на инфрачервеното лъчение е добре проучен. Често се използва в съвременната медицина.

Второто конструктивно предимство е малката дебелина на филма. Тя е по-малка от 0,5 мм. Въпреки външната чупливост, инфрачервеният филм е достатъчно силен, гъвкав, не е трудно да се превърне в ролка. Благодарение на тези уникални характеристики на модела, Infrared топло етаж могат лесно да бъдат определени директно под ламинат или инженерство дървени подови настилки мокет или балатум, без да се прибягва до изливане на циментова замазка.

Монтаж на пода близо до залата

Инфрачервен топъл под



Това прави възможно инсталирането на система за подово отопление по всяко време и не само на етапа на основната реконструкция. И още едно важно обстоятелство. Тъй като преносът на топлина се осъществява чрез инфрачервени потоци, мястото, където ще се постави филмът, няма много значение. Тя може да бъде монтирана не само под подовата настилка, но и скрита зад панелите на стените или фалшив таван.

Монтирането на системата е толкова просто, че може да се извърши дори и от лице, далеч от професията на електротехник. За това имате нужда от най-съвременни инструменти, които могат да бъдат намерени във всеки апартамент. И това е друго неоспоримо предимство. Тя ви позволява значително да намалите крайната цена на инсталирането на системата.

Монтажна технология

Днес отзивите за инфрачервените подове показват, че е много лесно да ги съберете. Всеки комплект е придружен от много подробна инструкция, в която алгоритъмът на действията е подробно описан. От него става ясно как да се свържат отделните части, как да ги свържете с терморегулатора. Но за да се изключи възможността от възникване на най-честите грешки, е необходимо да се вземат под внимание тънкостите на полагане на филма под различни покрития.

  1. Можете да стекате материала само на идеално равен под. За да се предотвратят топлинните загуби на основата, топлоотразяващият материал трябва да бъде разположен. То ще увеличи топлинната мощност с 40. Котлите се поставят директно върху топлинноотразяващия слой.
  2. Експертите съветват предварително да изготвят план за оформление на филма. Имайте предвид, че може да се монтира само на открити и без мебели подове.
  3. Свързването на отделните елементи и свързването им с една единствена конструкция е строго в съответствие с инструкциите на производителя. Свързващите елементи изглеждат като обикновени метални скоби. Следователно, те могат просто да бъдат захванати с клещи.
  4. Последната стъпка е да свържете филма към "студения" кабел, който води до терморегулатора.
  5. На върха на филма трябва да поставите слой изолация от влага. Тъй като често се използва конвенционален полиетиленов филм. На върха на полиетилен можете да поставите всякакви твърди подови настилки - ламинат или паркет. Когато се използват меки материали (линолеум или килим) над полиетилен, препоръчително е да поставите палуба от тънък шперплат или листове от дървесни влакна, за да избегнете механично увреждане на фолиото.

Последни нововъведения

Не толкова отдавна се появи иновативен продукт на пазара - въглероден топъл под. В тази система не се използват графитните ленти, а въглеродните пръчки се използват като нагревателен елемент. Те са взаимосвързани посредством меден кабел с повишена сигурност.

Каква е разликата между графита и въглеродната технология?

Настилка от въглеродна технология

Подгряване на подово отопление

Както графитът, така и въглеродът са въглерод. Но те имат различна молекулярна структура. Въглеродът - най-тънкият нишки от въглерод с диаметър 0,005 мм. Въпреки тези недостатъчни цифри е почти невъзможно да се счупи нишката. Те са създадени чрез термична обработка на органични влакна, които могат да бъдат с естествен или химичен произход. В резултат на топлинната обработка остават само въглеродни атоми във влакнестия материал, което е почти невъзможно за унищожаване.

Обърнете внимание! Термичното третиране на въглеродни влакна е сложен и скъп процес. В резултат на това тя произвежда малко количество суровина, която след това може да се използва при производството на инфрачервени подове.

Следователно цената на въглеродните филми е много по-висока от графитните филми. Но те имат много повече предимства. Какви са те?

Безценни предимства

Въглеродът от графит се различава по това, че е много по-силен и по-твърд, а също има по-ниска маса. Въглеродът в техническите му характеристики е по-силен от стоманата, но много по-лек от него.

Въглеродният филм, за разлика от графитния под, има по-стабилно техническо представяне. Поради това неговият експлоатационен живот е много по-дълъг. Самият въглерод е невероятно устойчив на механично натоварване и е най-малко чувствителен на износване. Поради това е позволено да се редува редовно редовната работа - включване, изключване, отопление, охлаждане.

Монтиране на въглероден под

Системи за подово отопление

Технолозите непрекъснато провеждат тестове и на двете системи. Помага визуално да видите значителните разлики. Карбоновият филм може да бъде многократно прегънат и след това да изглади мястото на гънката. След това се огънете на едно и също място, но с 360 градусов завой. След тези експерименти филмът работи надеждно. Графитният модел на такива манипулации не може да устои.

Разбира се, такива механични натоварвания не се появяват по време на експлоатацията на филмовия под. Но ако смятате, че филмът не се полага за година или две, а за десетилетия, изборът в полза на една от двете изброени опции става очевиден. Механичното натоварване ще продължи дълго време, затова искате да сте сигурни, че филмът може да го издържи.

Пробата от графитния филм не премине описания тест. Той частично загуби капацитета си и електричеството престана да мине през тялото на гънката. На места, където молекулните връзки са били счупени, графитният под започва да искри, което провокира топенето на защитния филм и неговото снижаване на налягането.

Това, което може да доведе до това, е разбираемо. В резултат на такива процеси не само възниква рискът от пожар. Човек може просто да бъде подложен на електрошок, особено когато такава повреда е съпроводена от поток от съседи.

Обърнете внимание! Въглеродните пръчки не са счупени и с десет пъти повторение на експеримента. Това предполага, че можете изцяло да се доверите на такъв продукт.

Обобщение по темата

Съвременните източници на инфрачервено лъчение могат да създадат различен температурен режим. По техни технически и физически характеристики те са близо до слънчева светлина. От материала, описан по-горе, става ясно как работи отоплителната система и какви са нейните експлоатационни свойства. Остава да разберем едно нещо - дали топло подът на инфрачервената тръба е вредно.

Споровете относно обезщетенията и вредите не престават. Но наскоро научните изследвания показаха, че лъчите от далечния спектър са много полезни за хората. Те имат дори лечебно въздействие. Инфрачервените лъчи, които преминават през кожата на човек, задействат микробибрацията на клетките, активизират дейността си и стимулират процесите, протичащи в тях.

Доказано е, че инфрачервените вълни постепенно възстановяват метаболитните нарушения, сърдечно-съдовата система, подобряват циркулацията на кръвта в организма и работят добре за катаралните заболявания. Така че не се страхувайте да използвате касетата у дома.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инфрачервен нагревател на тавана - класификацияИнфрачервен нагревател на тавана - класификация
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Филтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщатаФилтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщата
Инфрачервен топъл подИнфрачервен топъл под
Инфрачервено отоплениеИнфрачервено отопление
Инфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отоплениеИнфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отопление
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
» » Технически и оперативни предимства на инфрачервения топъл под
© 2021 BggeHat.com