Инфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отопление

Подгряващият под не може да бъде монтиран във всяка стая. Тук се нуждаете от достъп до клемите за натиск и връщане на кабелите и много мощен капак, който може да издържи на тежестта на замазката. Електрически топъл под не разполага с този недостатък - може да се постави навсякъде. В крайна сметка във всяка стая има розетки, а електрическите нагреватели могат да се подреждат за довършителни работи. Ето защо в тази статия ще разгледаме процеса на подреждане на най-простия етаж с електрическо отопление, създадено на основата на тънък и лек инфрачервен филм.

Подови нагреватели - изберете най-простият вариант

Електрическите отопляеми подове се сглобяват на базата на специални нагреватели, които превръщат електричеството в топлина. И за монтажа на такава отоплителна система днес се използват само три вида нагреватели:

  • Кабелната версия е проводник, положен върху топлоизолиран и непроницаем субстрат. Основният недостатък на този вариант е сложността на равномерното разпределение на кабела. Тя трябва да бъде опакована с ясно определена стъпка, в противен случай силата на отоплителната система ще пострада.
  • Мат на базата на същия кабел, разпределена върху подсилващата се мрежа. Електрическата подложка се полага върху същия субстрат като кабела и след това се излива с тънка замазка. За да се разпредели проводник на повърхността на основата за пода в този случай не е необходимо - тя е "пришита" към подсилваща решетка с необходимата стъпка. Инсталаторът просто преобръща валцувания слой върху припокриването и го излива със замазка.
  • Версията на филма всъщност е същата мат, в която се използва тънък полимерен филм вместо армировъчна мрежа, а вместо кабел - разпрашване на базата на въглеродна паста. След свързването с електричество тази паста започва да излъчва инфрачервени (топлинни) вълни. Освен това, инфрачервеният филм не работи по-лошо от кабела и неговото инсталиране не изисква задължително запълване на замазката, която е разположена върху нагревателния елемент.
Подови нагреватели - изберете най-простият вариант

Окабеляване за кабелното подово отопление трябва да бъде поставено с ясно определена стъпка

В резултат на това, от гледна точка на опростеността на инсталацията, най-предпочитаният вариант на нагревателния елемент е точно проба от филм, генерираща инфрачервено лъчение. Но за това неговите предимства не свършват.

Допълнителни предимства на инфрачервения филм

Първо, това е структура на ролката на нагревателя, което опростява инсталацията му. Полагане на инфрачервения топъл под, се намалява до подвижване и подрязване на лентата с желаната дължина. И ширината се получава поради броя на тези ленти. Тук дори не е нужно да мислите чрез стъпката на поставяне на отоплителните елементи - това беше направено от инженерите на компанията, която произвежда филмови нагреватели.

Допълнителни предимства на инфрачервения филм

Ролковата структура на филмовия под улеснява монтажа

Второ, това е високата енергийна ефективност на инфрачервения емитер. Топъл подове на базата на електрически нагревателни елементи - това не е скъпо удоволствие. За отопление на 10 квадратни метра е необходимо да прекарвате до 360 кВт на месец (при условие, че в стаята няма други топлосъбиращи елементи). И инфрачервените нагреватели могат да намалят тази цифра с поне една четвърт, благодарение на целевата топлинна мощност. В крайна сметка, инфрачервените вълни затоплят предмети, които попадат в зоната на радиация, а не въздух.

На трето място, той е съвместим с всички довършителни материали. На инфрачервения топъл под, можете да поставите килим, плочки, ламинат и паркет. Такъв радиатор е инсталиран дори под окачен таван или под декоративни панели за стена (в случай на горна или вертикална инсталация).

Допълнителни предимства на инфрачервения филм

Инфрачервеният топъл подост е съвместим с всички довършителни материали



Четвърто, това е висока толерантност към конструкцията. Ако прекъснете кабела или тръбопровода, електрическият под ще изисква големи ремонти. Ако прехвърлите или разкъсате една или повече въглеродни ленти върху филма - инфрачервеният под ще генерира топлинно излъчване, работейки с малко по-малко въздействие. Това означава, че отоплението на стаята след това не спира. Всички от горните предимства на инфрачервените подови покрития са осигурени от нюансите на конструкцията на филмовия инфрачервен нагревателен елемент и самия подгряван под.

Как се структурира топъл под - анализ на слоевете

За успешното свързване на инфрачервения под, капитанът трябва да е запознат с конструкцията на такава отоплителна система. И няма нищо сложно в него. Топъл подът е подреден по следния начин:

  • Твърда основа - плоча или замазка.
  • Слой от материал, отразяващ топлината. Обикновено се използва топлоотражател като ролка penofol или izolon.
  • Слой от материал, генериращ топлина - филм с въглероден разпрашване. Освен това, в този слой трябва да бъде поставен и температурен сензор, който следи температурата на нагревателния елемент, защото връзката към гнездото без подово инфрачервен сензор и приканват производители и дизайнери на такива системи за отопление. И едните, и другите твърдят, че без термостат така нагревателя няма да продължи по-дълго от един сезон и да изгори до края на първата година на експлоатация.
  • Интервал за защита от влага. Обикновено тази роля е полиетиленово фолио, което отрязва водата от изолираните връзки на подовите контакти и проводимата линия. В края на краищата, дори надеждна изолация може да получи разбивка, а след това единствената пречка в начина на влага ще бъде полиетилен филм.
  • Довършителни материали - в тази роля може да се използва ламинат, килим или паркет. Но ако в ролята на довършителни материали ще се използва плочка, инсталирането на инфрачервени топло подови настилки се завършва чрез поставяне на дву- или 3-сантиметрова бетонна замазка, насложена върху полиетиленовото фолио. Плочката е залепена към сухата замазка, а самият под в този случай може да се включи само месец след изливането.

Сложното устройство на самия отоплителен филм изглежда още по-опростено: филмова основа, пръскане на въглероден диоксид под формата на ленти, две гуми по краищата на въглеродните ивици - мед и сребро, ламиниращ слой. Сега, когато познавате дизайна на подовия и топлогенериращия филм, можем да разберем как да оборудваме такава система и да я свържем с електроенергийната система на домакинствата, като я използваме само със собствените си ръце.

Филмова инсталация - подробен мастер-клас

Инсталацията за инфрачервения под започва с подготовката на плочата. Тя трябва да бъде почистена от прах, дори от (разлики на повече от 3 mm строго не се допускат) и поставят термоизолационен субстрат. И като топлоизолатор е по-добре да изберете материал с нулева пропускливост на влагата. След това се грижим за поставянето на нагревателните ленти. Трябва да се има предвид, че една типична схема на свързване на инфрачервения топлоизолирани етаж предполага, че излъчваше филма обхваща най-малко 70 площадно пространство в случай, че това е единственият нагревателя, а не по-малко от 40, ако ще се използва като допълнително отопление.

Филмова инсталация - подробен мастер-клас

Нагревателят се поставя в ивици върху топлоизолационна подложка

При валцоване на филма вземете още едно изискване - разстоянието от ръба на нагревателя до стената не трябва да е по-малко от 1-2 сантиметра. Освен това силно препоръчваме да не поставяте филма под мебели или оборудване. В противен случай ще изхвърлите и скъпите материали и електричеството, което ще затопли долната част на шкафа или масата. Поради това започваме търкалянето, като отбелязваме местоположението на мебелните елементи и голямото оборудване от маркера.

След това от ролката се нарязва лентата на филма, разделяйки празната междина между линиите на въглеродното пръскане. И лентата може да се разпространи както насам, така и навсякъде. Но максималната дължина на лентата не трябва да бъде по-голяма от 8 метра, а страната с медната шина трябва да е разположена към стената с гнездо или да се чупи за връзка. Следващата стъпка е изолирането на срезовете с битуминозен мастик и фиксирането на лентите с помощта на лепилна лента. Но преди това, под една от лентите, е необходимо да поставите термичен сензор. В идеалния случай той трябва да попадне в специален жлеб, предварително подреден в плочата. В допълнение, свързаният термодатчик се нуждае от тел, което изисква тясна обвивка.

След като натрупването на филма и сензорите е завършено, можете да вземете нагревателя към мрежата. За да направите това, трябва да държите кабелите под рамката и да ги насочите към гумата на филма. След това срязвате ламиниращия слой и излагате медния автобус, разкопчавайки го от среброто. Следващата стъпка е да свържете кабела към шината. За тази цел се използва специален контакт с кримпване. В края свързвате срещуположния край на проводника към контролната кутия на термостата. Тук също така свързваме кабела от температурния сензор. Накрая термостатът се свързва към домакинската мрежа, като се използва отделен RCD.

След тестването на отоплителната система (за това, тя се включва за няколко минути и топлообменът се проверява с ръце), може да се покрие с хидроизолационен филм или полиетилен и да започне полагането на довършителния слой. Това е всичко. Сега можете да инсталирате всеки инфрачервен топъл под, спестявайки трудово възнаграждение на наети професионалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой топлен под е по-добреКой топлен под е по-добре
Инфрачервен топъл под плочкатаИнфрачервен топъл под плочката
Електрическо отоплениеЕлектрическо отопление
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Инфрачервен топъл подИнфрачервен топъл под
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Под подови линолеум как да избирате и кое е по-доброПод подови линолеум как да избирате и кое е по-добро
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Топъл под с вашите ръце. Сортове топъл подТопъл под с вашите ръце. Сортове топъл под
» » Инфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отопление
© 2021 BggeHat.com