Топъл под с вашите ръце. Сортове топъл под

Подът може да бъде направен удобен чрез вграждане на специална отоплителна система. Горещият под може да бъде монтиран под всякакъв вид покрития както в ролята на допълнителен, така и в основния източник на отопление.

Сортове на топъл под

  • Подът на топлата вода е под формата на пластмасови гъвкави тръби под подовата настилка, върху която циркулира гореща вода, антифриз или разтвор на етиленгликол.

За да може топлината да тече в желаната посока, на пода се полага топлоизолационен слой. От топлоносителя, топлината се прехвърля към циментовата замазка с пясък, който действа като единична нагревателна повърхност, която загрява цялата стая.

  • Топлата електрическа мрежа има електрически кабели, които подгряват пода до желаната температура и сензор, който регулира температурата на пода.

В резултат на това се формира еднаква повърхност, която равномерно нагрява стаята.

  • Подгряващият слой филм работи благодарение на инфрачервеното лъчение, което загрява пода на стаята.

Нагревателят е ултра тънък уникален филм, който е ламиниран от двете страни с електротехнически полимер, а вътре има въглеродни нагряващи елементи. В случай на използване на филм, не е необходимо да се полага на замазката, достатъчно е да се направи само топлоизолация.

Всеки тип топъл етаж има своите предимства. Подгряващият подов слой е най-лесният начин да направите сам, така че нека разгледаме тази технология.

Инфрачервен филм топъл под

Дизайнът на топлия под е представен под формата на няколко слоя:

  • замазка или груб под;
  • топлоотразяващ материал;
  • отоплителна система;
  • полиетиленово фолио;
  • Субстрат от дървесни частици, шперплат за килими и линолеум, за керамика и плочки - гипсокартон;
  • подови покрития.

Плюсове на топъл под:

  • топлината е равномерно разпределена в цялата област;
  • консумира мощност 30-50W на 1m² площ с работата на термостата;
  • съхраняване на филма, където няма мебели;
  • бърза и лесна инсталация;
  • монтаж под всяка подово устройство;
  • голям работен период от 20-40 години.

Инструменти и материали за монтаж

  • ролков термопласт с електрическо свързване;
  • термостат;
  • топлоотразяващ материал;
  • сензор за температурата на пода;
  • фолиев шотланд;
  • боя лента.

EnergoflexЗадължително условие за инсталиране на топъл под от термичен филм е използването на топлоотразяващ материал, който намалява топлинните загуби. Този материал отразява и насочва топлинните потоци нагоре. Такъв материал е покрит с пропиленово метализирано или лаванско фолио.

Важно: Ако се полага мека подова настилка, например линолеум, мокет, тогава такъв материал може да бъде Infraflex и Energoflex, направени на базата на полиестер и полиетилен. Тези материали са леки, тънки, гъвкави, екологосъобразни, имат рефлективен и енергоспестяващ ефект.

В случай на големи механични натоварвания, под плочките, порцеланови каменни плочи, паркетната плоскост също полага нагревател с твърд междинен слой, например корк корк или Infraflex с дебелина 3 мм.

Също така, когато инсталирате топъл под, където има влага, термовият филм не трябва да влиза в контакт с вода. За тази цел се полага допълнителен хидроизолационен слой.

Изчисляване на топъл под

За проектирането на топъл под е необходимо да се вземат предвид:

  • Отопляема площ на стаята. За да направите това, не вземайте предвид местата, където ще има мебели, уреди. От стените се отдръпват с 20 см.
  • Един вид подови настилки. Ако подът е представена под формата на керамични или гранитогрес се изисква подово отопление, което се оценява на 220W, балатум, мокет и паркет - 150W, и баня или сауна, ще трябва да топлоелектрически 400W.

Технологията за инсталиране на топъл инфрачервен под

  • Повърхността трябва да бъде почистена от отломки, изравнявайки неравната повърхност с тънък циментов пясък.
  • Не зареждайте нагревателни елементи за мебели, домакински уреди.
  • На стената подгответе място за термостат, както и за температурен датчик и канали за електрически проводници.
  • На плоска, чиста повърхност се полага топлоотразяващ материал, а листовете се запечатват с лента от фолио.
  • След това нагряващият филм се нарязва на ленти с необходимия размер. На филма тези режещи линии са обозначени с думите "изрязано пространство" и са разположени на разстояние 17 см. Нарязани материали на други линии категорично невъзможно.
  • На топлоизолационния слой фолиото се полага по такъв начин, че неговите ивици да не се припокриват.
  • Контактните скоби се поставят върху лентата, така че има гладка страна на затягане вътре в термовизионния филм, а другата страна е разположена върху медната лента. Скобите са фиксирани със специален инструмент, но могат да се използват и клещи.
  • След като се уверите, че скобата не е искряща и плътно прилепнала, те преминават към изолацията на линиите на среза на медната лента с помощта на битумна изолация, която е в комплекта на топъл под. Обикновено термичният слой вече има контактни скоби в началото на лентата и изолация в края на лентата.

Монтиране на термостата



терморегулаторРегулаторът е монтиран на стената в близост до съществуващите електрически инсталации и в близост до изходите на леснодостъпно място.

Тя се подрежда трайно със скрити кабели или се включва в гнездо с помощта на проводник.

Успоредно, свържете лентата с термичен филм. Основните проводници в този случай преминават под монтираните первази.

Свързващият кабел може да бъде скрит, затова е необходимо да направите канал в стената или външно, като инсталирате декоративна кутия.

За свързване на проводниците за изобразяване филм изолация snimayutv място gdetermoplenka свързан към върха, тогава голи края на върха на проводник и затегната podvoditsyak клещи.

Точките на свързване са изолирани с помощта на специални части от изолационен материал, включени в комплекта. От дъното е прикрепен единият край, отгоре на втория. По този начин се осигурява хидроизолация и електрическа изолация на фугата.

Сензорът за температурата на пода е инсталиран над или под филма в зоната на черна лента и е фиксиран с лепяща лента. Ако покритието е меко, сензорът се монтира на място с минимално натоварване. За да го потопите, в материала се нарязва жлеб.

В съответствие със схемата на терморегулатора термодвойките и свързващите проводници са свързани към термостата и електрическата мрежа. По-добре би било тази работа да се извършва от електротехник.

Когато проверявате системата, включете и задайте температурата на пода. След това се проверява нагряването на всяка отделна лента на термодвойка. С помощта на индикатор за напрежение проверете всички кабелни връзки и ги изолирайте по линията на рязане.

Преди да поставите подовата настилка, по-добре е покриването на топъл под с полиетиленово фолио, което изпълнява функцията на хидроизолация. Панел за паркет и ламинат са монтирани върху филм, под килим или линолеум подреждат допълнителен слой от фазер или шперплат под гипсокартон от керамични плочки.

Топъл подът е красивПлюсове на топъл под

Допълнително отопление на помещението е необходимо през студения сезон. Този проблем може да бъде решен с помощта на топли подове, които загряват въздуха отдолу нагоре. Други нагреватели имат по-малка площ на разсейване на топлината.

Системата на топлия под позволява да регулирате температурата в стаята и да я поддържате на това ниво.

Такава система не уврежда човешкото тяло, няма мирис и не образува прах, изключва човека от токов удар.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтаж на пода със собствени ръцеМонтаж на пода със собствени ръце
Подгрявайте в дома си с подови настилкиПодгрявайте в дома си с подови настилки
Топла технология на подаТопла технология на пода
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Топъл под с вашите ръце. Сортове топъл под
© 2021 BggeHat.com