Схема за топла връзка на пода

Инсталирайте топъл под в дома си всеки майстор. Основното нещо е да изберете правилната схема за свързване, вида на топлата под и да го монтирате правилно.

Днес, топла подове са много популярни. Няма отоплително устройство, което да загрява долния слой въздух, както и топъл под.

Най-популярните подови настилки са:

  • подовете с топла вода
  • топли електрически подове

Подгряван под вода под

Подгряван под вода подОбщата схема за инсталиране на подовата система за топла вода се различава от схемата за електрическо свързване на пода. В тези случаи се използват различни технологии. Но процесът на подготовка на помещение за инсталационната работа на тази система има общи принципи, които трябва да бъдат следвани.

Преди да започнете, трябва да изберете типа топъл под и мястото на отоплителните елементи, тръбите или кабела.

Подготовката на помещението за монтаж на топлата етаж преминава на няколко етапа. Необходимо е да демонтирате старото покритие и грубия под на основата.

С помощта на шлифовъчна машина основата се изравнява и при големи неравности се полага замазка. Това ще бъде груб под.

Моля, обърнете внимание! Дебелината на замазката трябва да бъде точно планирана, ако решите да поставите топъл воден под, защото поради тръбите схемата за свързване ще се покачи с 5-7 см. С такава система се заменя стоящата с гореща вода тръба. Най-добре е в този случай да се използват полипропиленови тръби, тъй като те не са корозирали.

Тази предварителна диаграма ще помогне за правилното захващане на крановете в решетката. По-добре е, след като изключите тръбите, можете да свържете радиатор към това място.

Ако в тази стая е поставен електрически подгряван под, тогава хидроизолационният слой не е положен, а хидроизолацията е задължителна за водната система. Хидроизолационният слой се предлага под формата на филмов материал, по-често е полиетилен с дебелина 150 микрона. Поставете фолиото да се припокрива, като подходът към стените е повече от 150 мм. В местата на навиване филмът се съединява с конструктивна лента или се разглобява с конструктивна сешоар. В местата на приближаване на стените е залепена или запоена, за тази цел стената е грундирана.

Монтиране на грубия замазка

Обикновено топлият под изисква черна замазка като основа. Изключение се прави, само ако подът се полага със собствени ръце върху бетонни плочи.

Поставете този слой, както следва:

  • Височината на бъдещата замазка и пода е маркирана с ниво. Крайното ниво ще бъде 50-70 мм над нивото на замазката. За електрическия под, тези показатели са много по-малки.
  • В тази стая са инсталирани маяци за подравняване на пода.
  • Ако съединителят е мощен, тухлите се поставят в основата на стелажите за местоположение.
  • Между фаровете са покрити с разширена глина 25-30 по-малко от общата дебелина на замазката.
  • На разширената глина армировка - заварени мрежи или метални валци. Той се фиксира с дюбели и свързва фрагментите помежду си с неръждаема тел.
  • След това изсипете разтвора от горе. В малки пространства, замазката се поставя на една стъпка, а на големи площи изливането се извършва с карти.
  • С помощта на правилото решението е равномерно разпределено по цялата площ на стаята. Масата се изравнява, като държи правило за фаровете.

Моля, обърнете внимание! Повърхността в този случай е груба, така че може да има нередности. При процеса на сушене на замазката с експандирана глина, повърхността му е навлажнена, за да може циментът да получи максимална якост.

След като замазката напълно се изсуши, върху нея се полага топлоизолационен слой. Най-често използваната фолиева топлоизолация, основана на пенополимери, например пенофол. Топлинната изолация ще предотврати прекомерното нагряване на основата и ще отрази топлината.

На топлоизолацията се монтират нагревателни елементи.

Топъл електрически под

Топъл електрически под е система с подово отоплителни елементи.



Тези елементи са свързани към мрежата чрез термостат за топъл под. Разположението на инсталацията зависи изцяло от конфигурацията на помещението и вида на отоплителния елемент.

Елементите на електрическото подово отопление са:

  • Резистивен кабел за отопление е изолиран кабел с високо електрическо съпротивление, който се нагрява при преминаване на електрически ток;
  • термични рогозки - резистивен кабел, който е поставен върху незапалим специален топлоизолационен филм;
  • нагряващ филм или топъл филмов под - специален филм с дебелина приблизително 0,5 mm, при наличие на вградени ленти от въглероден полупроводник.

Възможна схема на свързване за топъл под

Във всеки от горните варианти, схемата за свързване на топъл електрически под е различна от останалите.

Когато инсталирате този кабел, трябва да изчислите точната стъпка. Поради прекалено голямата гъстота на полагане на кабела се генерира прекомерна температура. На голяма стъпка подът ще бъде неравномерно затоплен.

Можете да определите стъпката на полагане в cm със следната формула:

Стъпка = (площ на стаята * 100) / дължина на кабела

Изчислете дължината на кабела според таблицата въз основа на мощността на кабела и площта на отопляемото помещение. Всеки производител на отоплителен кабел има тази таблица.

Отоплителните рогозки, за разлика от отоплителен кабел и филм, не се нуждаят от такива сложни изчисления. За да изберете необходимия брой от тези елементи, следвайте препоръките на производителя на опаковката.

Нагревателните елементи на топъл под са свързани с електрическа мрежа посредством термостат. Свържете термостата на корпуса му, заради това, което може да се извърши със собствените си ръце. 

По друг начин, те монтират топла вода етаж - лежи тръби според района и характеристики на стаята. Най-добре е да поставите тръби паралелно, един след друг, ако помещението има малка площ.

Паралелна инсталация на тръби от топъл под

При голяма площ от помещението се използва метод за монтаж на спирала за полагане на тръби. Тръбите в този случай се подреждат върху двойно стесняваща се спирала: първо, около периметъра на стаята и след това се приближава към всеки ход до центъра.

В резултат на това се оказва, че от тръбата, близо до всяка тръба с топла вода е връщаща тръба с вече охладена вода, поради което подът се затопля равномерно.

С термично поле с еднократно нагряване се заобикаля простото вкарване на тръби в нагревателната тръба или във водоснабдяването с топла вода. За подова настилка с много контури се използва подреждането на колектора, разположен в специален колектор.

Колекторен шкаф с топла вода

Разпределителна кутияОт правилната схема на свързване на колектора на топлата етаж зависи ефективността на разпределението на топлината в помещението.

Тръбите са закрепени към основата чрез скоби или специален профил. Днес в ролята на крепежни елементи често използват специални полимерни плочи. Тези плочи са с топлоизолация и закрепващ профил.

Тази схема ви позволява да настроите нагревателни елементи за всички видове подово отопление. Те не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като комфортът на вашия дом зависи от подобна работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да разработим схема за пода на топла водаКак да разработим схема за пода на топла вода
Схема за свързване на топъл под с отоплителната системаСхема за свързване на топъл под с отоплителната система
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Топъл под с ръцеТопъл под с ръце
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Поставяме електрическия под плочката за подробни инструкции за монтажПоставяме електрическия под плочката за подробни инструкции за монтаж
Топъл под в банятаТопъл под в банята
» » Схема за топла връзка на пода
© 2021 BggeHat.com