Как да разработим схема за пода на топла вода

Подово отопление

Всяка вода, подово отопление схема трябва да бъдат подготвени в съответствие с техническите разпоредби на възможността за свързване с обща отоплителна система или в котела, ако е невъзможно да се получи топлоносител от централна система за отопление. Възможно е също така да се свържете с отоплителния котел, ако къщата има самостоятелно отопление.

В някои случаи схемата може да бъде доста сложна, така че само квалифициран човек може да разбере връзката. Но след като сте проучили съответните информационни материали, можете самостоятелно да поставите и поръчате топъл под.

Водни отоплителни системи в жилищната сграда

При високи сгради има подова настилка за топла вода, която е свързана към една отоплителна система. Някои експерти обаче не препоръчват това, поради факта, че е възможно да се влоши циркулацията в цялата къща. Но подобни проблеми се наблюдават в старите сгради. В новите сгради това вече не е вярно, защото много предприемачи правят отделни каруци в апартаменти, за да свържат топлата подове.

Удобен микроклимат в стаята се създава от системата на топъл под, ако температурата на охлаждащата течност не надвишава +35 градуса. За да се постигне това в една многоетажна къща, топло подовете се използват като единствената възможност за отопление. Други радиатори се отстраняват.

При стари къщи, където не е възможно да се свържете към обща система, се използва връзка с автономен бойлер. В този случай тя ще загрее течността и охлаждането трябва да се извърши чрез връщане, излизащо от контура на системата на топъл под.

Изготвяне на работния план

Предполага се, че първоначално собственикът ще има план за поетапно полагане на отоплителната система. Последното трябва да съдържа ясно посочена информация за всички компоненти, които ще се използват в системата:

  • Изисквани настройки.
  • Монтаж на тръби.
  • Информация за капацитета на системата във всяка стая.
  • Местоположение и размери на радиаторите.
  • Подробна схема на местоположението на тръбите, в която е необходимо да се посочи дължината на всеки контур, стъпката на тръбопровода и температурата на охлаждащата течност в него.
  • Мястото на връзката на колектора.

Чертежът трябва да отразява пълната схема на пода на топлата вода преди да излее бетонната замазка. Трябва да се направи внимателно и е по-добре да го координирате със специалисти, ако направите инсталацията сами. Правилно проектираната схема ще избегне грешки по време на монтажа, което може да доведе до авария по време на работа.

Опции за свързване на системата

Монтиране на топла вода

Свързване на водния под

Като се има предвид, че температурата на нагрятата течност в системата е доста малка, топлата под е доста икономична. Това се постига благодарение на малък разход на топлинна енергия за загряване на охлаждащата течност до такава ниска температура. Удобното отопление на помещенията се дължи на специалното разположение на тръбите. Те са разположени почти по цялата площ на помещението, с изключение на местата, където ще останат тежки мебели.

Схемата за свързване е проста и се основава на два принципа:

  • В първия случай връзката се осъществява с горното разпределение на нагревателната плоча. Това е възможно, ако апартаментът се намира на долния или средния етаж.
  • При поставянето на подово отопляем под в апартамент на последния етаж той трябва да бъде свързан към най-ниската точка на отоплителната система.

В този случай отоплението ще се осъществи без да се повредят останалите наематели на къщата. Това е оправдано от факта, че в такива възли охлаждащата течност преминава в тръбопровода за връщане. В същото време се загрява до най-удобната температура, подходяща за тези цели - около +55 градуса.

Често се използва и друга схема за свързване на подово отопляемия под в жилищни сгради. Това е свързването на системата с топла вода. Но тази опция е приложима само за отопление на пода в банята.

Варианти на облицовка на тръби

От избрания начин на полагане и характеристиките на стаята зависи правилната работа на системата, както и постигането на комфортно загряване на стаята. Днес експертите използват няколко варианта за полагане на тръби.

Най-популярните са:

  • Змия. В тази версия тръбите се монтират по стената, извиват се в края на стаята и се насочват в обратната посока. Основният проблем на тази схема на полагане е да осигури зона на преобръщане. В края на краищата, огъването на тръбата и поддържането на малка стъпка е доста проблематично. По-голямо разстояние между тръбите няма да даде подходящ ефект на нагряване.
  • Двойна змия. Метод подобен на първия. Единствената разлика е, че две тръби, които се движат успоредно една на друга, се подреждат едновременно.
  • Спирала или охлюв. В тази схема инсталацията на тръби започва по периметъра на помещението, като постепенно се премества към центъра. Достигайки до средата, те се разгръщат и се поставят в обратната посока.

Технология за натрупване

Начини за инсталиране на топла вода

Монтаж на тръби

Най-често срещаната и най-често използвана схема за полагане е леенето на системата с бетонова смес. С тази технология отоплението с ниско напрежение е свързано както следва:

  • От самото начало стаята е разделена на няколко секции.
  • Топлоизолационният материал се полага върху основата.
  • На него се монтира укрепваща мрежа, към която е прикрепен целия контур на системата.
  • След това се извършва пресоване и последващо изливане с бетон.
  • Над този "пай" се полага чисто покритие.

Важно! На периметъра на помещението, преди да се наливат бетонни подове, се полага амортизационна лента. Той компенсира възможното термично разширение на бетона по време на експлоатацията му.

Изчислете стъпката за подреждане



При изготвянето на схема за полагане на топъл под, е необходимо този въпрос да бъде разработен с особена старание. Най-често срещаните опции бяха изброени по-горе. Разглеждайки напред, казваме, че най-добрият начин е охлювът или спиралата. В този случай повърхността ще се затопли по-равномерно.

Стъпката на подреждане се избира и изчислява поотделно за всяка стая. Тя отчита площта му, дължината на тръбите, местоположението на колектора и наличието на допълнителна отоплителна система. В случай на използване на топъл под, като единствена отоплителна система, минималната степен на подреждане не трябва да надвишава 100-200 мм. Въпреки това, по външните стени, граничещи с улицата, се поставят поне 6 реда тръби с малко по-малка стъпка.

Препоръчителната дължина на тръбите не е повече от 120 метра. За помещения с площ от 20 до 40 м2 ще са достатъчни 70 метра тръбопровод. Ако се изисква да се инсталира в по-обемни зали, тогава е необходимо да се изчисли схемата на подреждане в две схеми. В този случай свързването се извършва към колекторите, разположени на стената.

Особености на местоположението на тръби

Топъл под под ламинат

Топла вода в къщата

За компенсиране на топлинните загуби в близост до стените, които са в непосредствена близост до улицата, полагането на тръби се използва с по-малка стъпка, отколкото в другата част на помещението. В този случай се формира необходимото разстояние поради малкото намаляване на вдлъбнатината на тръбата от външната стена.

В зона, която не граничи с улицата, разликата се увеличава леко. Загряващата зона между двете части на помещението е оформена от отделен контур. В този случай, ако дължината на веригата е повече от 100 метра, за удобно загряване, трябва да се направят няколко подобни елемента.

Свързване на тръбите към отоплението

Този процес трябва да бъде добре обмислен на етапа на изготвяне на схемата. Свързването на тръбите на веригата с колектора е необходимо със специални фитинги за притискане и Eurocones.

След като инсталацията приключи, цялата система се тества за ефективност. Само след това е възможно да се запълни бетоновата смес.

Като покритие е много удобно да се използват плочки или гранит. В себе си това са студени материали. Но с работата на топъл под, повърхността ще бъде затоплена и ходенето по нея бос е много приятно.

Работа на колектора

Вграден колектор на топъл под, с месене

Колектор на топъл под

Това устройство е отговорно за равномерното разпределение на охлаждащата течност по отоплителния кръг на системата и позволява също така нейното регулиране и регулиране.

Колекторът е оборудван с необходимия брой клеми за свързване на тръби. Най-простите модели имат само спирателен вентил. Те са евтини и същевременно дават минимум възможности за организиране на работата на топлия под.

Колекторът с контролен клапан ви позволява да регулирате скоростта на потока за всяка верига. Нагласете го така, че топлата подове да затоплят равномерно цялата стая. Всички модели са задължително оборудвани с вентилационни и изпускателни клапани. При съставянето на схемата изборът на резервоара и неговото местоположение играят важна роля. Трябва да го инсталирате въз основа на избраното оформление на отоплителния кръг.

Ако къщата има допълнително отопление

В случай на използване на комбинирана схема на отопление, когато стените нагреватели се използват като нагреватели в допълнение към подовата топла вода, е необходимо допълнително регулиране на устройството за нормализиране на отоплението в помещението.

В този случай смесваща единица, състояща се от такива части като:

  • контролен клапан
  • циркулационна помпа
  • предпазни и спирателни вентили

автоматизация

Миксери за топъл под

Автоматично за подово отопление

За да се направи комфортът в помещението удобен, топъл под може да бъде свързан с автоматична система за управление. За целта използвайте серво и термостат. Те се монтират между колектора и отоплителния кръг.

При работата по този метод инсталирането на елементите трябва първо да бъде включено в работния план, като се обмисли мястото на свързване и опциите за свързване към системата.

заключение

В интернет можете да намерите много препоръки за полагане на топъл воден под. Но трябва ясно да разберете, че това събитие е отговорно и сложно. Следователно, изготвянето и съгласуването на схема преди започване на работа трябва да обърне специално внимание. В края на краищата, тръбопровод, положен и покрит с потапяне не подлежи на ремонт. Така че дори малки дефекти могат да доведат до необратими последици, след което ще е необходимо пълно демонтиране и сериозна реставрация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Радиационна система за нагряване на индивидуалния подход към всяка отоплителна веригаРадиационна система за нагряване на индивидуалния подход към всяка отоплителна верига
Схема и характеристики на двуточковата отоплителна системаСхема и характеристики на двуточковата отоплителна система
Отоплителна система ЛенинградскаяОтоплителна система Ленинградская
» » Как да разработим схема за пода на топла вода
© 2021 BggeHat.com