Схема и характеристики на еднотръбната отоплителна система

Снимка на еднотръбна отоплителна системаИзползването на еднотръбна отоплителна система има своите корени в съветското време. С огромното увеличение на сградите в строеж е било необходимо да се намалят разходите за отоплителни материали. Задачата е завършена и еднотръбна отоплителна система

с успех все още се прилага, подобрява и модифицира, като същевременно е най-проста и икономична. Такава система за отопление се различава от две тръби, така че в двутръбна отоплителна система, в допълнение към прави тръба, да се използва и обратното.

Еднотръбна отоплителна система на частна къща

Монтирането на еднотръбна отоплителна система за частна къща се основава на едно-верижен котел. Котелът може да бъде:

  • газ;
  • работа по твърди горива;
  • електрически;
  • комбинирани (по-подробно този вид котел се разглежда в тази статия).

Изберете капацитета на котела по квадратура на отопляемата къща. Котелът може да бъде стенни и подови модели. Често бойлерите с по-висока мощност са подови.

От котела металната тръба трябва да бъде прибрана в системата. Други материали просто не могат да издържат на високата температура на изхода.

Самата система може да се състои от метални пластмасови или стоманени тръби. Метал-пластмаса е по-гъвкав материал и с връзката му ще бъде по-малко проблеми, отколкото с метал. В допълнение, тези тръби имат по-малко тегло.

Преди инсталирането на системата е необходимо да се направи ясна схема за поставяне на инструментите в аксонометрията. Определете къде ще бъде котелът, радиаторите, разширителният резервоар, адапторите, тръбите и крановете. Поставете всичко това на диаграмата за яснота.



Наличието на капацитет за разширяване в система с една верига е задължително. В края на краищата, когато налягането на течността е високо, е необходимо да отидете някъде. Течността за пълнене на системата може да служи като антифриз и вода от чешмата.

Еднотръбна система за отопление

Еднотръбна система за отоплениеГолям плюс на тази отоплителна система в нейната простота. Също така приятен момент е пестенето на тръби. Радиаторите в тази схема са свързани последователно. Следователно, за регулиране на температурата в една стая е невъзможно да не се докосват всички предишни.

Ако къщата е двуетажна, радиаторите се отопляват от втория етаж. Това означава, че първият етаж на топлината достига значително по-малко. Следователно при изчисляването на схемата ще са необходими повече отоплителни уреди на първия етаж. Също така, за да се принуди принудителната течност да се постави на втория етаж, е необходимо да се монтира помпа в системата.

Монтаж на еднотръбна отоплителна система

Монтаж на отоплителна системаИнсталацията започва с монтажа на котела. Ако котелът е с твърдо гориво или електричество, по-добре е да се разпредели пространство за него на партерния етаж на къщата, ако има такъв или в канал в пода. В сутерена не може да се инсталира газов котел. Подовия бойлер е монтиран върху бетонна основа или върху стоманен лист.

Свързването на котела към вентилационната система става чрез гъвкава, гофрирана тръба с необходимия диаметър. За по-добър поток от флуиди тръбата, напускаща котела, трябва да бъде монтирана под лек наклон.

Разширителният резервоар е монтиран на не повече от 3 метра над котела. Всеки радиатор трябва да бъде снабден с клапан за отвеждане на въздуха, за да се предотврати вентилацията на системата. Тръбите трябва да бъдат поставени с минимален брой завои и повдигане. Тръбопроводите могат да се извършват под пода. По-добре е незабавно да се предвиди затоплянето им. Така че няма да загубят топлината и подовата настилка няма да се влоши поради високите температури.

Тъй като отоплителната система с една тръба не е толкова сложна при монтажа и устройството, уплътнението може да се извърши независимо. Едва сега е по-добре да стартирате системата под наблюдението на специалист. Особено, ако котелът работи на газ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Парно отоплениеПарно отопление
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
» » Схема и характеристики на еднотръбната отоплителна система
© 2021 BggeHat.com