Диаграма на котела

Частен дом, разбира се, е обезпокоителен, но никой няма да спори, че основното предимство е независимостта. А тук не само изолираме от всички, но и факта, че почти всички системи ще бъдат само ваши. Същото важи и за отоплителната система. Много е лесно да разберете тези, които преминават към автономно отопление. Ако устройствата са избрани правилно и са измислени, и диаграмата на котела на котела ще бъде създадена от всички правила, такава система непременно ще бъде ефективна.
диаграма на котела
Отопление частна къща

Контролът върху разхода на гориво, изчислен от климатичните условия, ще осигури намаляване на разходите за отопление. На практика се използват няколко утвърдени схеми за отопление, които се различават помежду си от вида на циркулацията на охлаждащата течност, от начина, по който се насочват главните тръби. Повечето сгради използват монтаж на еднотръбна, двутръбна, радиална, отоплителна система в Ленинград. всяка от тези схеми има свои собствени заслуги и недостатъци. И преди да можете да оборудвате тази или онази система, трябва да ги изучите всички.

Циркулация на водата

Как работи котелът и всички други елементи на системата? Придвижването на течност по затворени контури може да се извърши естествено или насилствено. Водата, която се отоплява от отоплителния котел, отива към батериите. Тази част от веригата е прав ход или постоянен ток. Когато охлаждащата течност влезе в батериите, тя се охлади и след това се върне към отоплителния котел. Това е обратна или обратна ток. За да се ускори циркулацията на охлаждащата течност, се използват специални устройства - циркулационни помпи, които нарязват в тръбопровода обратния ток.

диаграма на свързване на котела
Устройството на газовия котел с вградената циркулационна помпа

Струва си да се отбележи, че в момента можете да намерите такива модели котли, проектирането на които предвижда съществуването на такава помпа.

Помислете за такава схема за отопление на котела, което осигурява естествена циркулация на охлаждащата течност - така че водата преминава с гравитация. Това може да стане чрез факта, че възниква физически ефект, който се проявява, когато плътността на водата се промени. След гореща вода - по-малко плътност. Течността, която се връща, вече е с висока плътност, така че лесно замества вече загрятата вода. Горещата вода се издига нагоре по решетката, по-нататък се разпределя по хоризонтални тръби, които се извършват с градиент 3-5 градуса. Благодарение на наклона течността се движи чрез гравитация.

паралелно свързване на отоплителни котли
Отоплителна система с естествена циркулация

Схемата за свързване на отоплителния котел с естествена циркулация е най-простата схема, поради което е лесно да се организира на практика. Освен това в този случай няма да са необходими други съобщения. Но тази опция е подходяща само за тези къщи, които принадлежат на частния сектор и имат малка площ. Също така сред недостатъците - необходимостта да се поставят тръби с по-голям диаметър, ниско налягане.

Сега помислете за задължителна циркулация. За тази цел в отоплителната система задължително трябва да има циркулационна помпа. Той е този, който ще осигури ускорен ток на отопляемата охлаждаща течност към батериите, охладена вода - към отоплителното устройство.

Такива схеми на отоплителни котли предполагат, че движението на водата ще бъде възможно поради разликата в наляганията, които възникват между потока на обратен и обратен поток на охлаждащата течност.

Когато инсталирате такава система, не е необходимо да следвате наклона, необходим за първата опция. Това е предимството. Но недостатъкът е, че такава система е нестабилна. И в случай на прекъсване на електрозахранването, е необходимо да се осигури наличието на генератор, който ще доставя електроенергия на помпата.

схема на свързване на котела
Отоплителна схема с принудителна циркулация на охлаждащата течност


Имайте предвид, че такива чертежи на отоплителни котли могат да се използват в жилища с всякакви помещения. В този случай е важно да изберете циркулационна помпа с подходяща мощност и да осигурите непрекъсната електрическа мощност.

уговорка

Разположението на отоплителните инсталации от котела може да бъде едно- и двутръбно. Едноглавата оформление означава, че отопляемият топлоносител преминава през всички радиатори, като дава на устройствата част от своята топлинна енергия. По принцип такава схема се избира, когато бюджетът е до известна степен ограничен. За да организирате такава схема, ще ви трябва само минимум тръби, свързани материали. Но е необходимо да се посочат недостатъците, които са характерни за такава система като еднотръбно устройство на отоплителен котел:

  • Не е възможно да се регулира отделно нивото на топлопредаване за всяка отделна батерия;
  • Количеството топлина, което батериите отделят при изваждането им от отоплителния котел, намалява.

Подобрените чертежи на домашно отоплителните котли с едно тръби са отоплителните системи на Ленинград. Такива системи са създадени, за да се реши проблемът с независимото регулиране на топлопредаването на всеки радиатор. При еднотръбна схема водата преминава през всички доставени батерии по последователен начин. Монтирането на спирателни вентили за всеки радиатор и байпас ще позволи циркулацията на охлаждащата течност при отрязване на всяко отоплително устройство.

котелно устройство
Еднотръбна отоплителна система

След това разгледайте двутръбните схеми за свързване на отоплителните котли. Основната разлика е връзката на всеки радиатор с гръбнака на предния и обратен ток. Разбира се, консумацията на тръби ще бъде по-голяма. Но по този начин можете да регулирате топлинната мощност на всеки радиатор.

Схемата за свързване на двуканалния отоплителен котел може да бъде по-ниска и по-висока. При долната верига трябва да се има предвид необходимостта от непрекъснато изтегляне на въздуха от тръбопровода им. С горната верига охлаждащата течност от котела отива на тавана през тръби или под тавана на горния етаж. Тогава водата ще се спусне надолу по ръста.

Хоризонталната диаграма на свързване на двуканален отоплителен котел има три възможности:

  • Крайни схеми на отоплителните системи за двуконтурни котли.
  • Схеми с преминаващо движение.
  • Схеми с колекторно разпределение.

Също така има паралелно свързване на отоплителни котли, когато работят два котела. Отоплителната система с два котела е удобна. Отоплителната схема с два котела обаче не винаги е подходяща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Диаграма на котела
© 2021 BggeHat.com