Еднотръбна отоплителна система

Еднотръбната отоплителна система в къщите на частния план се радва на нарастваща популярност напоследък. Това е отчасти вярно, защото в частните къщи такава система е всъщност единствената възможност за организиране на отоплителна система. Основните предимства на еднотръбната отоплителна система са нейното просто устройство, лесна инсталация, надеждност, ефективност и приемлива цена. Друго предимство е, че комуникацията може да бъде скрита под подовото покритие. Еднотръбни и двутръбни отоплителни системи имат своите предимства и недостатъци, ще разгледаме как се различава една тръбна система.
еднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система

Еднотръбна отоплителна система

  1. Основното устройство на такава система, като едно-верижна отоплителна система, е котел. Най-честото гориво за котела е газ, но понякога може да се използва твърдо гориво. Тази опция е най-подходяща за къщи, където няма централизирана газоснабдителна система.
  2. Отоплителните елементи са радиатори. Ако по-рано в домовете радиатори са инсталирани от материал като чугун, сега биметалните батерии са по-популярни. Радиаторите от чугун имат няколко основни недостатъка. На първо място, те не винаги отговарят на всички технически изисквания, и второ, отоплението на помещенията не е на най-високо ниво. Биметалните радиатори изглеждат по-естетически приятни и по-добре отопляват стаята.
  3. Разширителният резервоар е друг важен компонент на такава схема като система за отопление с един кръг. Такъв елемент е необходим за стабилизиране на налягането и също така следи степента на неговото разширяване. Разширителният резервоар е необходим, така че по време на нагряването на охлаждащата течност излишната влага да се премести в него и по този начин да се отстрани проблемът с твърде много нагряване на охлаждащата течност. Охлаждащата течност може да служи не само за антифриз, но и обикновена вода, която тече от кранчето.

  4. Потокът от топлоносител от котела към компонентите за отопление се осъществява благодарение на изпускателните клапани, тръбопроводите и спирателните вентили. Еднокръвното отопление се различава от другите системи, тъй като обратните процеси не могат да се осъществят. Ако тръбите са скрити под пода, тогава къщата няма да се затопли, но по отношение на естетиката ще бъде предимство.

Технически характеристики на еднотръбно отопление

Схемата с един тръбопровод за отоплителни къщи е основната линия, към която са свързани радиаторите в последователен ред. Топлопреносната среда преминава през всички отоплителни компоненти. Цикълът на топлообмен завършва, когато охладителната течност достигне последния радиатор.

еднотръбна и двутръбна отоплителна система
Схематична схема на еднотръбно отопление

Този нюанс е най-големият недостатък на такава отоплителна система, но има алтернативно решение. За този нюанс не са имали негативни последици, трябва да инсталирате колкото се може повече батерии в стаята или да инсталирате специални кранове. Този метод ще позволи да се балансира цялата система, т.е. ще се извърши правилното регулиране на еднотръбната отоплителна система.

Диаграма на еднотръбна отоплителна система

Вариантите на отоплителната система могат да варират в зависимост от това каква е площта на сградата. Ако сградата има площ от не повече от 100-150 кв.м, тогава инсталирането на такава система ще бъде достатъчно, когато циркулацията на охлаждащата течност се извършва естествено. Отоплението с една тръба ще бъде балансирано поради факта, че в различни области охлаждащата течност ще има различна плътност.

В случай, че площта на къщата е малко по-голяма, веригата с принудителна циркулация ще работи по-ефективно. Тази циркулация може да бъде организирана чрез мощна водна помпа.

еднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система с циркулационна помпа

Еднотръбната отоплителна система не поема обратни решетки. Монтажът на еднотръбна отоплителна система трябва да осигури разположението на тръбопровода в горната част на къщата. Инсталирането на такава система не представлява нищо сложно, нито изисква голям брой тръби за нейната организация.

Еднотръбната отоплителна система е популярна, защото се характеризира с естетика.

Има няколко основни опции за организиране на еднотръбна отоплителна система, която можете да видите на снимката.

Първата опция е свързана с използването на система от течащи тръби. Вторият вариант включва използването на крайните секции на батерията. Основната разлика е, че във втория случай има и байпас пред радиатора.

схема на отоплителната система с един кръг
Начини за свързване на радиатори в еднотръбна отоплителна система

Ако диаграмата на потока на стъпалото е, тогава няма подаваща тръба. Тук радиаторите са свързани от горе до долу. И водата в тях също отива от горната към долната. Логично, в долните радиатори водата ще е по-студена. Ето защо, на горните етажи можете да поставите по-малко радиатори, отколкото на по-ниските. Такава конструкция на еднотръбна отоплителна система трябва да вземе предвид друг нюанс - радиаторите не поставят вентили и кранове. Ако затворите клапана на радиатора, топлообменът ще намалее и отоплението на къщата ще намалее. Освен това регулирането на температурата в различните помещения е невъзможно.



Втората версия на такава система, като еднотръбно отопление от полипропилен, осигурява затваряне на площи на радиатори - байпас. Тук водата равномерно идва от канавката в горните и долните радиатори. Самата вода ще се охлади по-бавно, така че на различни етажи температурата ще бъде почти същата. Така че тази система е малко подобрена версия.

единично тръбно отопление с долно окабеляване
Радиатор с байпас

За да се инсталират байпаси, се използват тръби с по-малък диаметър, отколкото за свързване към радиатори. Ако тръбите са със същия диаметър, циркулацията на водата в тръбите ще бъде нарушена. За балансиране на системата с идентични тръби се използват специални кранове. Обикновено те се поставят 2 - на тръбата, която захранва топлоносителя, и на байпаса. По този начин потокът от вода в радиатора ще бъде регулиран.

Отоплителна инсталация с еднотръбна система

Важен етап на монтаж е хидравличното изчисляване на еднотръбна отоплителна система. По време на изчислението диаметрите на тръбите се определят на различни места. Хоризонталната еднотръбна отоплителна система и вертикалната се изчисляват, като се отчитат всички загуби на налягане в секциите на системата. Създава се връзка между паралелния инструмент и другите клонове на системата. Извършва се и изчислението на еднотръбна отоплителна система със загуби на налягане и консумация на топлоносител.

За да инсталирате еднотръбни системи за отопление на вода, струва си да започнете с монтажа на котела. Тя трябва да бъде разположена на дълбочина, но не в мазето. Обикновено се прави депресия в пода. След зареждането на котела, когато се инсталира система като единично тръбно отопление с долно окабеляване или отгоре, се прави комин. Свързва се с кожуха на коминната гофрирана тръба. Уверете се, че сте избрали правилния диаметър. Сега основната тръба е свързана към котела за главната линия, чийто диаметър е около 25 милиметра.

Трябва да се има предвид, че хоризонтална еднотръбна отоплителна система или вертикална система предполага инсталиране само на метални тръби към котела, тъй като други материали няма да могат да издържат на висока температура на нагряване. Поради тази причина адаптери са неподходящи тук.

Мембранният резервоар трябва да се постави на височина около 3 метра. Това означава, че това е най-високата точка в такава схема като вертикална еднотръбна отоплителна система или хоризонтална.

едногръбно отопление
Резервоарът за разширение трябва да е в най-високата точка на отоплителната система

Сега се инсталира тръби и радиатори. На същия етап се поставят клапаните на Мажевски, както и кранове. Радиаторите обикновено се поставят под прозорците. Но трябва да има място между прозореца и акумулатора. Тръбите са най-добре направени без завои, тъй като водата не може да циркулира толкова лесно.

Разбира се, инсталирането на такава схема като долната захранващата тръба отоплителна система или по-ниска, е необходимо да се монтира възел, който ще служи като напълване на системата с вода и чрез него може да се източи.

Видеото за инсталиране на еднотръбна отоплителна система може да се види по-долу. След като системата е готова - не забравяйте да проверите котела за експлоатация, най-добре - в присъствието на специалист. Въпреки някои недостатъци на еднотръбната отоплителна система, тя е широко приложима в момента.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи за многоетажни сградиОтоплителни системи за многоетажни сгради
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Парно отоплениеПарно отопление
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Еднотръбна отоплителна система
© 2021 BggeHat.com