Еднотръбна отоплителна система

Еднотръбните отоплителни системи намират приложение в съвременната конструкция благодарение на доказаната си издръжливост: лесна инсталация, хидравлично регулиране и най-вече - висока хидравлична стабилност. Тези важни характеристики позволяват успешното функциониране на тази система в страните от бившия Съветски съюз и в някои европейски страни.

Организация на отоплението чрез еднотръбна схема


С еднотръбна отоплителна система, потокът от топлопренасящ агент става на свой ред във всички свързани радиатори. В резултат на това във всеки последователен радиатор навлизат все по-охладителни охлаждащи течности. Това е основната характеристика, която се различава от еднотръбната отоплителна система. Схемата на такава система има недостатък - трудността при регулиране на температурата на конкретното отоплително устройство. Също така, недостатъците включват необходимостта от създаване на помпа с високо налягане в системата за нейната успешна работа. (Виж също: Избор на схема на отоплителната система за частна къща)

Безспорно предимствата на използването на схема с една тръба включват простотата на инсталиране, малък брой необходими тръби и запазването на постоянно количество рециклирана вода чрез използване на контролни клапани.

Еднотръбната система може да има затварящи вериги и може да тече.


Фигура 1


На фиг. 1 показва разделянето на потока на охлаждащата течност в система със затваряща верига. Едно направление - по-нататък по решетката, а вторият - към нагревателя. От радиатора охлаждащата охлаждаща течност се връща обратно в стъпалото. Смес от охлаждаща течност се подава към радиатора от предишния радиатор и отгоре.

За такава система се използва специална арматура, която има байпас вътре в корпуса й. С помощта на вентила се регулира потокът. (Виж също: Модерно отопление на водата)

В случай на схема на протичане топлопреносната среда преминава от едно нагревателно устройство към друго, като постоянно охлажда (фиг.2).


Фигура 2



Приложение на хоризонтална отоплителна система





Фигура 3


На фиг. 3 показва вариант на еднотръбна хоризонтална отоплителна система. Нагряващата среда последователно преминава през всички нагревателни елементи, губи температурата на всяка от тях и се връща обратно към захранващата система.

Дебитът на охлаждащата течност в тръбопровода за захранване е равномерна в цялата му степен, а температурният спад е по-висок, толкова по-далече е радиаторът от източника на нагряване. (Виж също: Схема за отопление на едноетажна къща)

В случай на постоянно водоснабдяване, площта на отоплителните уреди трябва да се увеличава, тъй като те се отдалечават от източника на топлина.

Приложение на вертикална отоплителна система



Фигура 4


На фиг. Фигура 4 показва вертикална схема на отоплително тяло, използвана в сгради, които имат повече от един етаж. Обикновено този тип отоплителна система осигурява надземно окабеляване с поставяне в тавана на захранващия тръбопровод. От нея надолу се издигат лъчеви тръби, доставящи охладителни радиатори, които са монтирани на пода ясно един върху друг.

Температурата на охлаждащата течност е абсолютно еднакво в точките на вратовръзката в низходящите стъпала. Температурните промени се случват в самите станции. (Виж също: Парно отопление)

При проектирането на такива системи е необходимо да се предвиди използването на контролни клапани, които да гарантират ефективността и удобството на работата на отоплителната мрежа. Такива фитинги включват термостатични вентили, радиаторни регулатори, вентилационни отвори, сферични вентили, балансиращи вентили.

Подходящата конструкция на отоплителния кръг и използването на съвременни компоненти ще постигнат максимален топлообмен на отоплителната система на дадена сграда.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Парно отоплениеПарно отопление
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
» » Еднотръбна отоплителна система
© 2021 BggeHat.com