Еднотръбна отоплителна система на частна къща

За повечето хора комфортна къща е свързана с красива сграда на голяма площ, в която се извършва модерен ремонт, а също и всички стаи са обзаведени с красиви и луксозни мебели и други интериорни елементи. Практичен човек ще каже, че за по-добър комфорт къщата трябва да е топла. При избора на отоплителната система и на всички компоненти трябва да се обърне специално внимание. Красивата голяма частна къща може да бъде снабдена с топлоенергия чрез еднотръбна отоплителна система за частна къща.
едногъвкаво отопление на частна къща
Еднотръбна отоплителна система на частна къща

В частните къщи е популярна инсталирането на еднотръбна отоплителна система за частна къща и двутръбни отоплителни системи. Схемите за такова отопление се развиват, като се започне от факта, че водоснабдяването ще се извършва отдолу.

Водоснабдяването може да се извърши чрез главната линия, която се намира в сутерена на къщата.

В Русия и в съседните страни едно-тръбната отоплителна система е по-популярна за частните собственици на къщи.

Принцип на устройството

Какво е едногредово отопление на частна къща или вила? За това можете да си представите пръстен с камък. Само вместо този камък ще има котел, който е отоплителният компонент на цялата система. Такъв котел може да функционира както на течно, така и на твърдо гориво, на първо място, изборът зависи от собственика на къщата. Пръстенът може да бъде сравнен с тръба, която има определена дължина и диаметър. Най-добре е тръбата да се инсталира по-близо до подовата повърхност, тъй като това устройство ще бъде както удобно, така и естетично.

еднотръбна отоплителна система на двуетажна къща
Устройството на еднотръбна отоплителна система на двуетажна къща

При едноканално отопление на частна къща можете да свържете радиатори и можете да ги направите без тях. Всъщност такива системи за частни домове представляват окабеляване. На магистралата всички инсталации за отопление се инсталират последователно. В ролята на охлаждащата течност може да бъде обикновена вода и антифриз. В самото начало охладителят влиза в първия радиатор. Първият радиатор отдава част от топлината, а след това охладителната течност се движи напред, въпреки че вече е малко охладено. Тази процедура се извършва по последователен начин, както във веригата. По този начин се оказва, че последният радиатор има най-малко количество топлина.

За да не почувствате особено липсата на топлина, можете да инсталирате такива радиатори, които имат повече секции.

Съвременната еднотръбна отоплителна система може да бъде допълнена с различни регулатори, клапани, клапани и клапани. Чрез тези допълнения е възможно да се балансира цялата работа на отоплителната система. Ако температурата падне в една стая, то в други стаи тя няма да се промени.

Еднотръбна отоплителна система с хоризонтална инсталация

В литературата можете да намерите термин като "Ленинградка". Полагане на тръби се извършва или непосредствено над повърхността на пода, или в самата половин структура. Също така предпоставка е инсталирането на топлоизолация.

Всички радиатори могат да бъдат настроени на същото ниво. Всеки нагревателен елемент трябва да бъде оборудван с майевски кран. С помощта на такива кранове въздухът се изпуска от цялата отоплителна система.

Принципът на еднотръбно отопление в двуетажни къщи

Еднотръбната отоплителна система на двуетажна къща приема естествена циркулация на водата, но няма циркулационна помпа. На втория етаж горещата вода се захранва през решетката, след това тя навлиза в отоплителните уреди и се движи по дължината на предавателните решетки. В тези тръби охладителят се охлажда. Първият етап включва инсталиране без байпас. Компоненти като байпас са необходими най-много по време на различни процедури за ремонт.

едногъвкаво отопление на частна къща
Еднотръбно отопление в двуетажна къща


Ако има естествена циркулация на охлаждащата течност (без помпата), движението се извършва благодарение на промяната на плътността на студената и топлата вода. Най-сериозният недостатък е инсталирането на тръби с голям диаметър, заедно с разпределението на мрежата под наклона. Тя изглежда много неестетична и може да развали целия интериор. Най-добрият вариант би бил независимостта от мрежата.

Ако сравним еднотръбното отопление на двуетажна къща с двутръбна къща, то първата има много предимства. На първо място, чрез система с една тръба е възможно да се покрие целият вътрешен периметър на къщата и външните стени посредством един пръстен от затворен тип. Това може да се направи независимо от оформлението в стаята.

схема за отопление на частна къща с единична тръба
Еднотръбно отопление в частна къща

Същността на тази система е, че от котела има само една тръба за подаване на топлина. Тази тръба минава по целия периметър на сградата и се връща към страната, където котелът има връщане. Ако е необходимо, можете да свържете отоплителните радиатори към захранващата тръба или да вземете тръби със система, наречена "топъл под". За да инсталирате циркулационна помпа или отопляема кърпа, не е нужно много усилия.

Ако е възможно, тръбата за потока е най-добре поставена под вратите. Едножилната отоплителна система е подходяща за почти всички типове частни къщи с различно оформление.

Естетичният външен вид е важен фактор в организацията на отоплителната система. Главната тръба може да бъде добре скрита от външния вид под пода. Регулирането на нагряването на водата е доста прост процес поради характеристиките на електрическата схема. Тази опция е най-удобна, ако два котела са свързани в сериен ред. В този случай функционирането на автономната отоплителна система ще бъде по-надеждно и икономично.

Трудности при работа

При използване на еднотръбна отоплителна система има голяма трудност. Схемата за един тръбопровод за отопление на частна къща ще бъде по-малко ефективна, ако няма такъв компонент като помпа във веригата. С помощта на помпата е възможно да се осигури най-добрата циркулация на охлаждащата течност през всички тръби в системата. За да се организира правилната работа на системата, е необходимо да се инсталира горния колектор.

еднотръбна система за отопление на жилищна сграда
Отоплителна система с усилвателен колектор

При тези нагревателни елементи това ускорение трябва да се поддържа постоянно. Колко ефективна ще бъде цялата еднотръбна отоплителна система на жилищната сграда, зависи от височината, на която се намира горната част на колектора за овърклок. По какъв начин е инсталирана отоплителната система, температурните стойности ще зависят, както и нивото на шума, което се получава по време на работата на отоплителната система. Ако частната къща има два или повече етажа, инсталирането на колектора за овърклок не е необходимо, тъй като в този случай отоплителната тръба ще бъде достатъчно висока.

Недостатъци на еднотръбна отоплителна система

Основната разлика между еднотръбната и двутръбната отоплителна система е, че всички радиатори са свързани в последователен ред.

Такава последователност не позволява да се регулира отоплението на радиатора по време на работа, без да се докосват други системни устройства. Ако например в една стая има твърде висока температура и ако извадите малък клапан, температурата ще спадне в другите стаи на къщата.

Друг недостатък на еднотръбната отоплителна система е, че при нейното управление се изискват по-високи налягания. Еднотръбната отоплителна система има огромна нужда от монтаж на помпата, тъй като с увеличаването на нейната мощност, разходите, свързани с работата, също се увеличават.

Третият недостатък на такава система е задължителният вертикален разлив. Това е особено необходимо за едноетажни сгради. Експанзионен съд в едноетажна къща може да бъде инсталиран в стая като таван на къща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Парно отоплениеПарно отопление
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
» » Еднотръбна отоплителна система на частна къща
© 2021 BggeHat.com