Отопление в частна къща

Важна роля за създаването на комфортни условия за живеене има избраната отоплителна мрежа в частна къща. Факт е, че отоплението, по-специално водата, което ще бъде разгледано по-нататък, не е само набор от тръби, а по-скоро сложна хидравлична система, която се подчинява на нейните закони. За да се постигне желания резултат, е необходимо поне да ги познаете или дори по-добре, като организирате разпределението на отоплението в частна къща.

За системи за циркулация на охлаждащата течност

В конвенционалните системи за отопление на водата, охлаждащата течност е гореща вода, която преминава през радиаторите, отделя топлина и загрява помещението, след което охладената вода за отопление навлиза в котела. Това използване предполага, че разпределението на отоплението в къщата включва подаване на топла вода към акумулатора и оттичането на охладена вода за подгряване, т.е. циркулираща охлаждаща течност.

По правило се използват два метода:

  1. Естествена (гравитационна), под влияние на гравитационни сили;
  2. принудени, за които се използва специална циркулационна помпа.

Естествена циркулация

Студената вода е по-тежка от горещата вода и следователно тя се издига в затворена отоплителна система. Такава схема за отопление на частната къща и нейния състав са ясно видими на фигурата.

Диаграма на разпределението на жилищното отопление
Диаграма на разпределението на жилищното отопление

В случаите, когато водата се движи от гравитацията, окабеляване на отоплителната система се извършва тръби с различен напречно сечение (в захранващата линия трябва да се прилага тръби голямо напречно сечение) и е необходимо да се поддържа отклонение при полагане фуражни тръби от изравнителния резервоар към радиатора и от радиаторите на котела , t. циркулацията на водата се извършва чрез гравитация.

Предимството на такава система е нейната простота и способността да функционира в автономен режим (при липса на електричество).

Принудително движение

В този случай към горната циркулационна схема се добавя допълнителна помпа, която изпомпва нагряващата среда. Такова разпределение на отоплителните тръби е по-гъвкаво и подходящо за всяка схема на окабеляване на отоплителната система.

Общи кабелни системи

В допълнение към разликите в методите на циркулация, съществуват и други разлики в начина, по който отоплението може да се оформи. Най-често нагряването може да се извърши по два начина:

  • единична тръба;
  • Две тръби.

Единично разпределение на тръбите

Такова окабеляване включва преминаването на охлаждащата течност последователно през всеки нагревател. С такъв метод на циркулация на топлата вода, температурата му постепенно намалява и при последните отоплителни тела вече е значително охладена. Това ще доведе до по-ниска температура в отопляемото пространство.

Хоризонтално разпределение на отоплителната система
Хоризонтално разпределение на отоплителната система

Такова хоризонтално окабеляване на отоплителната система, наречено също "Ленинград", е показано на фигурата по-горе. Това обаче не е единственият вариант, когато могат да се използват едножилни кабели. Разпределението на отоплението в двуетажна къща може да се извърши и по подобен принцип, както е показано по-долу

Разпределение на топлината в двуетажна къща
Разпределение на топлината в двуетажна къща

В този случай хоризонталната отоплителна система, която се изпълнява на всеки етаж, трябва да осигурява инсталирането на отоплителни тръби, през които се подава топла вода, а охлажданата система се отстранява от радиаторите.



Отоплението, създадено с помощта на еднотръбна система, е най-простият и най-евтиният, за да го създадете, имате нужда от по-малко тръби. Неговият сериозен недостатък обаче е невъзможността да се осигури една и съща температура във всички отоплени помещения.

Двупроводни кабели

Такава отоплителна организация предвижда, че водата влиза в радиатора директно от общата мрежа и след преминаване през отоплителната акумулаторна батерия отива и към обикновената магистрала. Как се случва това ще позволи да се разбере горната картина.

хоризонтална отоплителна система
Двупроводни кабели

Такава система е в много случаи по-ефективна по отношение на система с една тръба и по-добре затопля стаята.

Горно и долно окабеляване

Необходимо е обаче да се вземе предвид друг фактор, който избира отоплителна система. Необходимо е да погледнете метода за подаване на охлаждащата течност към радиатора. Например можете да видите какво е оформлението на горната отоплителна система с една тръба:

отоплителна система над главата
Разпределение на горната отоплителна система

С това оформление на медиите да влязат на върха (на тавана, на тавана, и т.н.) и от там на щрангове - батериите. Друг вариант, който е по-нисък окабеляване на системата за отопление, е случаят, когато контейнера с охлаждащата течност се намира в долната (в мазето) и под действието на водата на циркулационна помпа под налягане навлиза радиаторите, подобно на хоризонтална система за окабеляване.

При по-ниско окабеляване използването на циркулационна помпа е задължително, но е възможно да се защитят нагревателните тръби, например, както е показано на фигурата:

тръбни нагревателни тръби
Разпределение на настилката на тръбите за отопление

Долният и горният режим на подаване на охлаждаща течност могат да се използват едновременно в еднотръбни и двутръбни системи.

Какво да изберем и кое оформление е за предпочитане?

Няма ясен отговор на такъв въпрос, всичко зависи от конкретните условия. Еднотръбната система е по-проста и по-евтина, но равномерното затопляне на помещенията често е трудно, както и възможността за регулиране на температурата в помещенията. Двуточковата тръба е по-скъпа, а по време на отоплителната фаза са необходими много пари, но има по-добра ефективност.

Необходимо е да се пристъпи към факта, че правилното разпределение на отоплението в къщата е такова, което създава добри условия за живот. Но един от критериите, които трябва да се ръководят, е размерът на къщата. За една голяма двутръбна система е по-подходяща за малка къща - еднотръбна система. Един от важните фактори, определящи избора, е цената на самата система и нейното инсталиране. Едната тръба е по-евтина, двутръбата е по-скъпа.

Изборът на вида разпределение на отоплението е един от определящите етапи при осигуряването на удобни условия за живот. И до голяма степен разходите, които тази система за отопление изисква, ще зависят от нея.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Отопление на частна къща със собствени ръцеОтопление на частна къща със собствени ръце
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
» » Отопление в частна къща
© 2021 BggeHat.com