Отопление на частна къща със собствени ръце

От гледна точка на всеки мирянин отоплението на многоетажна къща е доста сложна система. Но за отделна къща всичко изглежда малко по-различно. Какво е отоплението на частна къща от гледна точка на същия филистим? Източникът на топла вода, т.е. отоплителен котел, свързан с тръби с радиатор. По този начин, за да се отоплява частната къща със собствени ръце, е достатъчно да се постави котел, отопление на батериите и да се свържат отделните части с тръби. Това ли е така?
отопление на частна къща със собствените си ръце
Отопление частна къща

Как функционира отоплителната система и някои от нейните характеристики

Ако си зададете задачата да създадете отопление на селска къща със собствените си ръце, трябва да имате минимална представа за това какво е и как тя работи. Отоплението на стаята се дължи на движението на топла вода или друга охлаждаща течност през тръбите и през радиаторите.

За видовете циркулация

Има системи, в които циркулацията е принудена или естествена. В последния случай това се дължи на законите на природата, а в първия случай е необходима допълнителна помпа. Естествената циркулация е изключително проста - нагрята вода се издига, студено се спуска. В резултат водата преминава през отоплителните акумулатори, студените листа, горещата идва и след като се охлади, тя също така излиза, като се отказва от загряването на помещението.

отопление на селска къща със собствените си ръце
Отворена отоплителна система с естествена циркулация

Ако, например, вие ще отоплявате самостоятелно вилата и използвайте принудителна циркулация за тази цел, тогава циркулационната помпа ще трябва да бъде включена в връщащата тръба. Той е в края на тръбата, по който водата се връща в котела - и никъде другаде.

Природната циркулация изисква да бъдат изпълнени определени изисквания, а именно:

  • Мястото на разширителния съд е по-високо от всички други нагреватели;
  • поставяне на долната точка на връщане под нагревателните устройства;
  • осигуряваща голяма разлика между долната и горната част на системата;
  • използването на тръби с различни напречни сечения върху захранващото устройство отпред и отзад, правата линия трябва да бъде с по-голямо напречно сечение;
  • монтаж на тръби с наклон, от разширителния резервоар към акумулаторите и от тях към котела.

В резултат на използването на естествената циркулация вашата система ще бъде напълно независима от външните условия.

Освен това ще бъде по-евтино поради липсата на необходимост от използване на по-скъпо оборудване, предназначено за ефекта на повишено налягане, съществуващо по време на принудителна циркулация, както и отсъствието на предпазни клапани.

отопление на дървена къща със собствените си ръце
Компоненти на отворена отоплителна система

За видовете системи

Трябва да се отбележи, че може да се създаде отворена и затворена система. На открито има директен контакт на охлаждащата течност с атмосферата, докато в затворената е невъзможно. Това беше направено, за да се изключи навлизането на кислород от атмосферата в охладителната течност, което трябва да осигури по-дълъг живот на тръбите и радиаторите.

При отворена система контактът с атмосферата се осъществява в разширителния съд и поради това налягането в него не надвишава атмосферното налягане.

Тук трябва незабавно да направим изясняване - една отворена система с естествено разпространение е най-проста и безопасна. И да се създаде самостоятелно отопление на частни къщи със собствени ръце, особено ако това се прави за първи път, това може да е най-добрият избор. В бъдеще тя може да се превърне в затворена система с принудителна циркулация, за която ще е необходимо да се смени разширителният резервоар и да се монтира допълнителна циркулационна помпа.

отопление къща рамка със собствените си ръце
Схема на затворена отоплителна система

За видовете инсталация

отопление на тавана със собствените си ръце
Схема на еднотръбни и двутръбни отоплителни системи

Следващият избор, който трябва да бъде направен, като се има предвид например възможността за създаване на отопление на дървена къща със собствени ръце - каква инсталация да се прилага. Могат да се използват еднотръбни и двутръбни инсталации. В първия вариант водата преминава през всеки радиатор, като отделя част от топлината по пътя. Във втория - към всяка батерия водата се доставя и отделя отделно, независимо от другите радиатори.

Единичната тръба е по-проста и по-евтина, както за използваните материали, така и за разходите за монтаж. Но двутръбата се счита за по-универсална, подходяща за всякакви условия и характеризираща се с висока ефективност на отоплението.

За избора на отоплителния котел

Това е един от определящите етапи при създаването на самостоятелно отопление. За него котелът трябва да бъде проектиран за местни, евтини горива или поне за достъпни такива. В противен случай разходите за отопление ще бъдат изключително високи. При избора на котел трябва да се вземе предвид и размерът на отопляемата площ, височината на помещенията, материалът, от който е построена къщата и нейното географско местоположение.



Вода за отопление се използва за отопление на всички къщи, например, може да направи отопление рамка къща със собствените си ръце, единственият въпрос е, че елементите на такава система трябва да бъдат проектирани за специфичните условия, само тогава тя ще й помогне да се измъкнем максимален топлина.

Също така ще е полезно да се изучава - самостоятелно отопление на частна къща

Как да провеждаме отоплителна инсталация

Какво трябва да направите, за да затоплите селската къща със собствените си ръце? Проект, описващ бъдещата система и определяне на използваното оборудване и неговите други нюанси, споменати по-горе. Независимо от характеристиките на планираното отопление обаче, инсталацията ще изисква:

  • тръби и фитинги;
  • радиатори;
  • кранове;
  • разширителен резервоар;
  • колекторни дистрибутори;
  • крепежни елементи.

Диаграмата на инсталацията трябва да бъде направена директно върху плана на къщата, изчертана в разширена форма. Това ще позволи достатъчно точно изчисляване на необходимите тръби. При избора на радиатори, необходимият брой секции е приблизително определен от съотношението - една секция за отопление три квадратни метра. област. Резултатът се увеличава с двадесет процента, за да се осигури стабилна работа на системата и всички видове непредвидени усложнения като запушване.

загряване на вилата със собствените си ръце
Чертежи на отоплителната система

След изготвянето на схемата са подготвени помещения за полагане на тръбите, преградите са перфорирани и завършванията се извършват на местата, където са монтирани радиаторите, в противен случай ще бъде почти невъзможно да се изпълнят. След това се поставят основните тръби за водоснабдяване и връщащи тръби, всички необходими мостове и детайли на отоплителната система се намират на местата, предвидени от проекта.

Ако е необходимо да се отоплява самодостатъчно помещение, например, желаете да направите отоплението на тавана самостоятелно, тогава проектът трябва да включва монтаж на колекторни вентили.

отопление на частни къщи със собствени ръце
Отоплителна система с колектори

След това можете да фиксирате радиаторите. За да се увеличи ефективността на отоплението, радиаторите могат да бъдат залепени с фолио, което отразява потока от топлина от стените обратно към стаята. Всички радиатори трябва да имат входни кранове, които им позволяват да бъдат изключени за необходимата работа.

След монтирането на радиатори са предвидени места за монтаж на съединители, фитинги, точки за оттичане и др. Според обозначенията тръбите се изрязват и се комбинират с фитинги и барабани.

отопление на селска къща със собствени ръце
Клещи за фиксиране на нагревателни тръби

Сглобените секции на тръбите са свързани към входящите тръби на отоплителните акумулатори от най-външните участъци директно към отоплителния котел. След като сте закачили всички елементи на системата, е необходимо да я напълните с охлаждаща течност, да проверите за течове и да я тествате.

Как се пълни с вода, нека да разгледаме пример за отворена система, чиято циркулация се извършва естествено. Тази процедура се осъществява чрез кранчето, което позволява охлаждането, монтирано в най-долната част, да се отцеди. Кранове на всички радиатори трябва да бъдат отворени, тъй като нагревателната верига е запълнена с вода, въздухът ще бъде изхвърлен през разширителния резервоар. Когато се напълни цялото количество циркулация на охлаждащата течност, водата ще се появи в разширителния резервоар, след което пълнежът ще бъде спрян, а в резервоара ще се маркира или ще се запомни стабилното ниво.

Напълнената система трябва да стои около тридесет минути, съществуващите течове се елиминират на място чрез затягане на връзките.

След това можете да включите отоплението и след като достигнете работната температура от седемдесет градуса, проверете отново всички връзки. Когато системата се затопли, трябва да се направи маркировка за новото ниво в разширителния съд. Ако няма течове, можем да предположим, че отоплителната инсталация е завършена успешно.

Разбирането на характеристиките и принципите на отоплителната система, отоплението на къщата сама - всеки, който е предназначен за постоянно пребиваване - задачата е напълно осъществима. Този подход ви позволява да постигнете желания резултат и в същото време да натрупате минимални разходи само поради закупуването на необходимото оборудване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отопление на вода в частна къщаОтопление на вода в частна къща
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Модерно отопление на водатаМодерно отопление на водата
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Отопление на къщата със собствените си ръцеОтопление на къщата със собствените си ръце
» » Отопление на частна къща със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com