Модерно отопление на водата

Статията е безлична. Детайли разглеждат три възможни модерен отоплителен кръг вода, няколко съвета и на критериите, изброени мощност на избор и вида на горивото за котела, посочиха как да изберете тръба за отопление в частен дом.

Много често срещаният начин за отопление на къщите днес е течната система за отопление. Процесът се осъществява с помощта на гореща течност, разположена в отоплителните уреди, пренасянето на топлина в стаята става. Сърцето на такава система е отоплителния котел, който може да работи на газ, твърдо или дизелово гориво и може да бъде електрически. Отоплението на водата се извършва при принудително или природно движение. (Виж също: Как да блокирате отоплителната батерия)

Системата с естествена циркулация се показа доста добре в малките стаи. Принципът на действие е прост: поради разликата в температурата и плътността на нагрятата и не загрятата течност, водата циркулира през тръбопровода. Основното предимство на подобно отопление е липсата на специални ел. Уреди, които са инсталирани за извършване на принудителна циркулация на водата. Основният недостатък на такава система може да се нарече намалена топлинна мощност. Освен това за работата на такава система ще са необходими тръби с увеличен диаметър.

Когато отоплителната система с принудителна циркулация работи, водата се движи от циркулационна помпа, монтирана на тръбопровода. Тази помпа вкарва охладена вода през тръбите към котела, където веднага се нагрява. Този метод на отопление е подходящ за големи модерни къщи и вили. Предимството на принудителната циркулация е равномерното нагряване на помещенията и възможността за регулиране на температурата в различните части на сградата. Сред недостатъците може да се нарече само едно много важно - ако забраните електричество помпа спира да работи и системата може да се замразява (ако водата в системата), така че вместо вода, собствениците на вили могат да ползват специален антифриз.

Схема на отопление с принудителна циркулация

Фиг.1 - Схема на нагряване на вода с принудителна циркулация



Варианти на веригите за нагряване на течности:



  1. Еднотръбна система с една тръба;

  2. С два наклона - двутръбни системи;

  3. С горно и долно окабеляване.


При еднотръбна отоплителна система нагряваната течност постепенно преминава от една батерия в друга, в който случай последната батерия ще бъде много по-студена от първата. Най-често такава система се намира в жилищни сгради. Трудно е да се контролира такава система, защото без някои техники е невъзможно да се блокира достъпът до топлоносителя от един радиатор към друг. Ако достъпът е блокиран, цялата система ще бъде изключена, така че двутръбната отоплителна система се счита за оптимална за частна къща. (Виж също: Загряване на водата от собствените ръце)

Ако затоплянето на вода в частна къща се извършва на двутръбна система, то може да се извърши с контрол на стайната температура. Към всеки от радиаторите има две тръби, носещи топла и студена вода. Ако циркулацията в такава система е естествена, нагрятата течност се издига от котела до тръбите, от които навлиза в радиаторите. Там се охлажда и става по-тежък. Чрез гравитацията на връщащите се тръби водата се оттича в обратния тръбопровод, през който отново навлиза в котела. Поради по-голямата плътност студената вода измества горещата течност, която се издига. По този начин налягането в системата се дължи на разликата в плътността на горещата и охладената вода в системата.

Кабелна инсталация

Фиг. 2 - Кабелна инсталация


С кабел с лъч или колектор, към всеки отоплителен уред се подават две тръби, а колекторът събира вода. Тези системи позволяват инсталирането на отоплителна система със скрити тръбопроводи. Можете да инсталирате специални електрически двигатели, които при работа ще поддържат необходимата температура в помещенията. Какво е добро за този метод на отопление? Предимствата на такава система се наричат ​​лесна инсталация и възможност за регулиране на температурата. Положителните характеристики включват възможността за смяна на повредената тръбна секция без разглобяване на цялата подова конструкция. Ако къщата е многоетажна, тогава на всеки от етажите в кабинета са колектори. От тях има тръби, които са свързани самостоятелно към отделен отделен отоплителен радиатор. Недостатъкът на такава отоплителна система може да се нарече необходимостта от инсталиране на специални шкафове и високи разходи за тръби.


Отоплителен котел

Фиг.3 - Отоплителен котел



Избиране на котел


В зависимост от отопляемата площ на къщата е необходимо да изберете котел с подходящ капацитет. Затоплянето на вода у дома предполага възможността да се използва електрически бойлер с капацитет от 3 до 105 kW. Ако площта на къщата е от 60 до 200 квадратни метра, тогава ще е достатъчен котел с капацитет до 25 кВт. Ако къщата е 600 кв площади, а след това ще ви е необходим по-мощен 60 кВт котел, но ако имате нужда да се нагрява много голяма сграда от около 1200 квадратни метра, той не може да мине без котел 100 кВт. (Виж също: Диаграма на двутръбна отоплителна система с естествена циркулация)

Но не всеки собственик на къща да инсталирате електрически бойлер поради няколко причини: липсата на електрическа енергия, подходяща за domu- високата цена на електроенергията, включително разходите за 10 квадратни метра ploschadi- възможни чести прекъсвания в електрозахранването. Следователно, дизелово гориво, газ или твърдо гориво може да се използва като гориво за котела. Възможно е вариант на комбиниран бойлер, който може да работи например на газ и въглища.

Тръби за отопление на вода


В системата за течно отопление в къщи могат да се използват тръби от различни материали (стомана, мед, неръждаема стомана, поцинковани или полимерни тръби), въз основа на необходимите характеристики. При инсталиране на някой от изброените видове нагревателни тръби те са заварени. Помислете за отоплението на къщата с помощта на стоманени тръби. Тези тръби са достатъчно евтини, но те имат значителен недостатък - те могат да бъдат корозирали. Поцинковани тръби или изработени от неръждаема стомана нямат такъв недостатък.

Елементи на медния тръбопровод

Фиг.4 - Елементи на медния тръбопровод


Медните тръби за отоплителната система могат да понасят много високи температури и същото налягане в системата. Тяхната връзка се осъществява чрез високотемпературно запояване с помощта на спойка, съдържаща сребро. Най-често те са скрити в стените на къщата. Само такива квалифицирани специалисти могат да инсталират такива тръби. Тъй като медта е скъп материал за тръби, такъв тръбопровод може да се намери само в изключителна конструкция. (Виж също: Изчисляване на отоплителната система)

За разлика от медните тръби, полимерните аналози са много по-евтини и не изискват специални умения от колектора. Такива тръби са издръжливи, устойчиви на корозия, не събират седименти върху вътрешните повърхности. На практика нито едно отопление на частна къща не е завършено днес без такива прости и надеждни тръби. Цената на монтажните работи за такива тръби може да бъде намалена, като се използват резбови или компресионни фуги, а заваряването вече не е необходимо.

Металопластичните тръби имат един голям недостатък - достатъчно голям коефициент на термично разширение, което увеличава вероятността тръбата да тече при първото нагряване и след това да премине студената вода. Големи проблеми с такива тръби могат да възникнат през зимата. Освен това, металопластичните тръби не могат да се огъват под остър ъгъл, тъй като алуминиевият слой може просто да се разпадне и тръбата да стане неизползваема.

Въз основа на изложеното по-горе, трябва да заключим, че материалът за тръби за водно отопление система в сградата трябва да се избира само според с дизайнери и с възможност за алтернатива (аварийна) отопление. Ако финансовото положение позволява, по-добре е да се поставят медни тръби, които нямат недостатъци и ще продължат повече от десетилетие. Но какъв материал да не се състои от система за отопление в дома, все още работите по поддръжката в почистване решетка на остатъци от горене, своевременно зареждане на гориво в котела, да следите температурата на водата в системата - са необходими ежедневни задачи на всеки собственик ваканционен дом. От време на време ще е необходимо да се почистват тръбите от мащаба с помощта на излугване или пълнене на солна киселина.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Котел електрически това, което трябва да знаете?Котел електрически това, което трябва да знаете?
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Монтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котлиМонтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котли
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
» » Модерно отопление на водата
© 2021 BggeHat.com