Монтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котли

Доставката на топла вода, без която не е възможно да се живее удобно в модерния корпус, може да се уреди чрез свързване на индиректен отоплителен котел. Такива единици са много по-изгодни и ефективни при работа от традиционните нагреватели на потока поради по-голяма мощност и ефективност. Какви опции за свързване на котела се използват, помислете по-късно в статията.

Как работи един косвен отоплителен котел с връзка към отоплителен котел

Монтирането на съвременни бойлери гарантира захранването с топла вода в подходящ обем на няколко аналитични точки - в банята, в кухнята и др. Техническите характеристики на избрания котел трябва да отговарят на изискванията за потребление на вода при комфортна температура в необходимия обем. За да се осигури бързо отопление за кратко време, е необходимо да се изчисли правилно капацитета на бойлера. Например, ако водата се консумира в обем от 500 литра на час, се изисква резервоар с капацитет от 100 литра.

Котелът за косвено отопление е подобен на обикновения резервоар за съхранение

Котелът за косвено отопление е подобен на обикновения резервоар за съхранение

Основните елементи на отоплителната система:

  • Отоплителен котел;
  • Помпа, осигуряваща постоянна циркулация на водата;
  • Трипътен клапан;
  • Маркуч с дюзи за свързване към тръбопроводната система;
  • Косвено отопление на котела.

Устройството за индиректно отопление изглежда като обикновен бойлер за съхранение, преминаващ от електричество, и изпълнява същите задачи за създаване на топла вода. Основната разлика е принципът на работа с използването за отопление на котел.

Основният набор от устройство за непряко нагряване включва:

  • резервоар за съхранение в корпус, заобиколен от слой топлоизолация;
  • вградена бобина за циркулация на водата;
  • Втулка за свързване на датчик за температура;
  • Разклонителна тръба за свързване на котела към водопроводната мрежа;
  • Рециркулационна линия (при някои модели).
Охлаждащата течност преминава през бобината на резервоара за съхранение

Охлаждащата течност преминава през бобината на резервоара за съхранение

Принципът на действие на устройството се основава на нагряването на охлаждащата течност, преминаваща през намотката на резервоара за съхранение. При взаимодействие с вода се извършва пренос на топлина от намотката при едновременно нарастване на температурата и налягането в резервоара. По време на работа е необходимо да се следи степента на нагряване с функцията за задаване на желаната температура, като се избягват граничните стойности. Когато свързвате индиректен отоплителен котел, използването на температурни сензори ще ви помогне. Когато водата се нагрява, температурният датчик сигнализира помпата или трипътния вентил да достигне желаната температура и водата в серпентината спира да циркулира. Подобен принцип стои в основата на работата на сензора, когато охлаждащата течност се охлади.

При свързване могат да бъдат използвани няколко различни ремъчни вериги с един принцип на студена храна и изпускателната загрява охлаждащата течност: студена вода се подава отдолу в контейнера за индиректно нагряване и се нагрява - се отвежда към водата. При преминаване през серпентината нагрятата вода изпуска топлина и излиза отдолу. Този тип връзка ви позволява да увеличите обема на загрятата вода.

Отоплителния кръг може да се опише както следва: когато посоката на потока от горещ потребителска отдолу студена вода действа като бутало, и преминава през топлопреносната течност се загрява, студения поток се нагрява и се премества в горната част на резервоара.

Свързването на непряк котел за отопление се осъществява в съответствие с принципа на радиаторните тръби, което се различава само при необходимост да се спре циркулацията на водата в серпентината след достигане на желаната температура. За да се реши този проблем, се използва трипътен клапан или допълнителна помпа, свързана към вградения термостат. Възможно е да се използва верига за непрекъснато затопляне на топла вода или циркулационна. Първата опция ще изисква допълнително отваряне на крана за източване на охладената вода в тръбите.

Обикновени принципи на свързване към двуканален котел

Използването на индиректното отоплително тяло има своите предимства и недостатъци. Положителните аспекти на приложението на това устройство включват:

  • възможност за свързване на различни източници на отопление;
  • способност за свързване с различни видове топлинни източници;
  • непрекъснато снабдяване с топла вода;
  • липса на допълнителни енергийни входове;
  • Възможност за използване на топла вода за каквито и да било цели поради липсата на комуникация между отоплителната среда в отоплителната система и загрятата вода.

Недостатъците на тази връзка включват високи първоначални разходи за монтаж и необходимостта от допълнително свободно пространство за инсталиране на оборудване.

Когато се свързва по тази схема с газово устройство, оборудвано с помпа за циркулация и автоматизация, процесът на управление на клапана въз основа на сигнала, предоставен от термостата на бойлера, се извършва от котела.

Двуцикленото нагревателно устройство осигурява едновременно работа на отопление и захранване с нагрята вода

Двуцикленото нагревателно устройство осигурява едновременно работа на отопление и захранване с нагрята вода

Когато се използва трипътен вентил, приоритетът на отоплителния кръг е пред отоплителната верига. Препоръчва се тази схема да се използва в присъствието на резервоар с голям капацитет, както и при условия на използване на вода с повишена твърдост, което не позволява нормално функциониране на веригата за гореща вода.

В сърцето на връзката е двуканално устройство за отопление, осигуряващо паралелна работа за отопление и захранване с нагрята вода. Трябва да се има предвид, че ако има голямо търсене на БГВ, подобна схема за свързване на котелен котел може да повлияе неблагоприятно на съществуващата отоплителна система. По тази причина се препоръчва да се извърши основен поток в рамките на БГВ чрез използване на котел, като се ограничи до минимум използването на вода от котела.

Връзката към двутръбния котел се осъществява по проста схема:

  1. 1. Трипътният вентил е монтиран непосредствено зад помпата, отговорна за циркулацията на водата.
  2. 2. Температурният сензор е свързан директно към помпата.
  3. 3. След като водата достигне зададената на регулатора температура, клапанът се затваря.
  4. 4. Водният поток циркулира в отоплителната система.

При инсталиране трябва да се вземе под внимание избора на приоритетна функция: ако най-важната е БГВ, инсталирането се извършва паралелно на отоплителната система и при основната роля на отоплението те се монтират последователно без да се използва температурен датчик.

Свързване към едно-верижна отоплителна инсталация

За да се свърже индиректен отоплителен котел към котел с една верига, може да се използва верига, използваща 2 циркулационни помпи. Тази връзка се основава на принципа на разделяне на водните потоци през тръбопроводи, използващи помпи. Когато се осъществява този тип свързване, приоритетът се дава на веригата за БГВ, която се постига само чрез задаване на разрешителния алгоритъм. Помпите се задействат от сигнал, доставен от термостат, вграден в резервоара. За да изключите смесването на потоци, поставете обратно клапан пред помпите.

Бойлерът и котелът с един кръг се свързват посредством маркучи и дюзи

Бойлерът и котелът с един кръг се свързват посредством маркучи и дюзи

Операцията по тази схема е подобна на свързването към двуциклено устройство. PПроблемът е, че температурният сензор трябва да контролира работата на двете помпи последователно: ако помпата за БГВ стартира, помпата за отопление се изключва, което води до охлаждане на охлаждащата течност в системата. Ако обемът на БГВ е нисък, няма да има забележимо влошаване на топлинната ефективност.

Характеристика на работа при свързване към стандартно еднократно устройство е липсата на функция за загряване на битова гореща вода и поради това само капацитетът на котела ще бъде използван за захранване с топла вода.

Връзката се извършва, както следва:

  1. 1. Котелът е свързан към един котел, като се използват предвидените маркучи и болтове.
  2. 2. Помпата се монтира в системата за циркулация.
  3. 3. Инсталиран е специален трипътен сензор, който контролира процеса на нагряване до необходимата температура.

При инсталиране на котел с връзка към едноканално отоплително тяло трябва да се има предвид един сериозен недостатък: ако оборудването не успее, то то не може да бъде захранвано, защото няма отоплителен източник.

Съвети за ефективна инсталация на котела

Ако се вземе решение за инсталиране на косвено устройство за отопление, трябва да се вземат под внимание редица препоръки от специалисти, които ще позволят правилното и ефикасно изпълнение на инсталацията. При избора на устройство, базирано на стандартните изисквания за топла вода на потребител. Оптимално ще бъде изборът на капацитет, изчислен въз основа на 20 литра вода на потребител.

  1. 1. По време на монтажа трябва да се осигури заземяване.
  2. 2. Компенсация за топлинно разширение и амортизация на възможното водно удавяне се дължи на инсталирането на акумулатора на изходната линия.
  3. 3. Мястото за монтаж трябва да бъде в непосредствена близост до изхода, като по този начин се позволява на котела да бъде включен, когато котелът е прекъснат или счупен.
  4. 4. За да се опрости работата и да се осигури защита на електрическата мрежа, са инсталирани кранове, които дават възможност за изключване на устройството от отоплителната система по всяко време.
  5. 5. За да се гарантира, че водата се нагрява по-бързо, уредът трябва да бъде монтиран на максималната възможна височина над радиаторите.
  6. 6. Монтажът на оборудването ще бъде по-лесен, ако местоположението е избрано в близост до отоплителното тяло, като задължително се контролира правилната ориентация на дюзите спрямо тръбопровода.
  7. 7. Отопляемият охлаждащ агент се подава от горната част на уреда, а охладената вода идва отдолу.

Изпълнението на препоръките за монтаж на котел за косвено отопление ще позволи бързо и правилно свързване, осигуряващо оптимална топлинна ефективност в достатъчен обем за всички потребители.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Котел електрически това, което трябва да знаете?Котел електрически това, което трябва да знаете?
Как да изберем котел за косвено отоплениеКак да изберем котел за косвено отопление
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Изчисляване на изхода на котелаИзчисляване на изхода на котела
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Инверторни отоплителни котлиИнверторни отоплителни котли
» » Монтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котли
© 2021 BggeHat.com