Как да изберем отоплителен котел

Сред цялото разнообразие от отоплителни котли има два основни типа: стени и подове. За да направите правилния избор при покупка, трябва да знаете за какво са различни. Като правило стените монтирани котли се използват за отопление на малки помещения и са идеални за модерни апартаменти. Въпреки сравнително компактните размери, монтираните на стената котли са снабдени с стоманен топлообменник и съдържат цяла котелна камера. Такива устройства имат съответно относително малък капацитет и тяхната цена ще бъде ниска.

Трябва да спрете избора си на подовия котел, ако имате нужда да отоплявате голяма стая. Тяхната особеност е, че те могат да бъдат оборудвани не само с стомана, но и с чугунен топлообменник. Това увеличава експлоатационния живот на оборудването и надеждно предпазва от корозия. Също така, предимството на подовите котли е, че потребителят може да увеличи своята мощност като екипира по-ефективни горелки, работещи с газ или течни горива. Разбира се, всички тези допълнителни функции обясняват по-високата цена на такива устройства.

Видове отоплителни котли

В зависимост от функционалността на котлите са едноканални и двуканални. Оборудването от първия вид е предназначено за отопление на помещения или отоплителна вода. Двуконтактните котли съчетават тези възможности, така че тяхното предимство е очевидно. Тук отоплителните котли Vaillant са добър пример за качество. На сайта https://m.ua/katalog/287/vaillant/ можете да купите отоплителни котли Vaillant.



В зависимост от вида на горелката, котлите са едностепенни, двустепенни и симулирани. Горелките от първия тип работят в същия обхват на мощността, докато използването на двустепенни и симулирани горелки позволява регулиране на мощността и запазване на горивото. Съответно тези устройства ще продължат по-дълго.

Най-често потребителите предпочитат комбинирани отоплителни котли, работещи с два вида гориво. Производителите произвеждат котли с различни комбинации, най-често срещани са: твърдо гориво / газ, дизел / газ, дизел / въглища и др. Газовите котли остават най-практични и безопасни, ако спазвате всички правила за работа и наблюдавате нивото на налягането в системата.

Ако използването на газово оборудване не е възможно, идеалният вариант би бил инсталирането на твърдо гориво или дизелов котел. Твърдото гориво може да служи като въглища, дърва за огрев, гориво в брикети. Много е удобно, че потребителят може да настрои сами настройките на устройството, благодарение на които ще се поддържа постоянна температура.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разход на гориво на дизелови отоплителни котлиРазход на гориво на дизелови отоплителни котли
Подови и стенни котлиПодови и стенни котли
Котлите за течни горива предимства и недостатъциКотлите за течни горива предимства и недостатъци
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Газови котли с един кръгГазови котли с един кръг
Дизелови котли за отопление на домаДизелови котли за отопление на дома
Инверторни отоплителни котлиИнверторни отоплителни котли
» » Как да изберем отоплителен котел
© 2021 BggeHat.com