Монтиране на отопление от собствените си ръце

Описва цялата инсталация за отопление от избора на отоплително оборудване, материала на тръбопровода и преди началото на отоплителната система. Посочено е как правилно да се монтират котлите и отоплителните акумулатори, са посочени правилата за работа на отоплителната система.

От правилния избор на отоплителната система ще зависи от комфорта във вашия дом. Монтажът на отопление е една от най-важните задачи, пред които стои собственикът на къщата в процеса на нейното подреждане. Вземете най-ефективно връщане на отоплителната система е възможно само ако правилният подбор и монтаж на отоплителна техника, която трябва да бъде избран като се вземат предвид площта на сградата, наличието на определен тип гориво или отопление среда за котела и на цялата система. Помислете за моментите, които трябва да обърнете внимание при инсталирането на отоплителна система. (Виж също: отоплителни вили)

Монтаж на отоплителна система
Монтаж на отоплителна система



Етапи на инсталацията на отоплителната инсталация



  1. Избираме вида на отоплителната система. За отопление на малък частен дом може да бъде достатъчно и Руската печката (ако не можете да се свържете на отоплението на газ), но за голяма сграда ще трябва доста обемна отоплителна система с котел, циркулационна помпа и система от тръби. Най-добрият вариант е нагряването на водата, което се управлява от газов котел.

  2. Избор на котел. Отоплителният котел трябва да бъде избран на базата на наличието на гориво за котела и размера на отопляемата къща (1 квадратни метър от къщата изисква 1 kW мощност на котела). Капацитетът на котела трябва да е достатъчен за ефективно отопление на цялата сграда, но не трябва да се избира твърде мощен бойлер. Ако няма газопровод в селото, където има частна къща, тогава няма смисъл при избора на газов котел. Можете да вземете електричество или твърдо гориво.

  3. Избор на материала на тръбопровода. Избор на тръби за бъдещата отоплителна система също с пълна отговорност, тъй като материалът на тръбата ще зависи от нивото на топлопреминаване и трайността на системата. Можете да вземете стоманени, металопластични, чугунени или медни тръби. И инсталирането на отопление от полипропиленови тръби не отнема много време изобщо. Но всички те имат различни характеристики и отличителна цена.
  4. (Виж също: Инсталиране на котли за твърдо гориво със собствени ръце)
  5. Резервоарът за разширение е задължителен елемент на отоплителната система, тъй като с него отопляемата и разширена течност ще напусне системата и при охлаждането ще се върне обратно.

  6. Циркулационната помпа е предпочитана, но не задължителна. Тя ще помогне да се извърши задължителна циркулация на топла вода в системата и ще се ускори отоплението на тръбите и радиаторите. Препоръчва се да се използва такава помпа, при която естествената циркулация е твърде бавна.


Монтирането на отопление в частна къща може да се извърши сами (ако не е отопление с газ, тъй като не е позволено да се свързва сам). Чрез избора на котел, тръбопровод, помпа и разширителен резервоар е възможно да се инсталира цялата система в рамките на много кратко време, но това ще изисква знания и практики в тази област. (Виж също: Монтиране на самонагряващи батерии)

Характеристики на отоплението на частни къщи


Съвет! Специалистите препоръчват едноетажна къща със стръмен покрив, снабдени с отоплителна система на вертикален щранг, както хоризонтално окабеляване не е в състояние да се загрява на тавана, ако покривът е със силно изразен форма.
За такива къщи е по-добре да изберете двутръбна система за отопление на водата с долно или горно окабеляване и естествена циркулация. Котелът трябва да бъде инсталиран в сутерена на къщата (ако има такъв), ако няма сутерен, тогава трябва да се използва система с горно окабеляване.

Какво представлява независима отоплителна система?
Какво представлява независима отоплителна система?


За жилища с един под и плосък покрив е подходящо отоплението с вода и хоризонтално окабеляване, а котелът трябва да бъде монтиран в сутерена или на приземния етаж без проникване. В двуетажна къща (и в къща с голям брой етажи) най-често се използва двутръбна отоплителна система с вертикални решетки и с всякакъв вид окабеляване. Хоризонталните отоплителни системи не могат ефективно да осигурят на къщата топлина. Не е необходимо инсталиране на частна отоплителна система с използване на циркулационна помпа, тъй като естествената циркулация е достатъчна. (Виж също: Карта на сайта)

Отоплителна система за голяма частна къща
Отоплителна система за голяма частна къща



Монтаж на отоплителни котли


Нагревателната система започва от котела. Бойлерите са газ, електричество, твърдо гориво (работещи на дърва, въглища или торф) и дизелово гориво. Всеки тип котел има свои собствени правила за инсталиране, например, газов котел може да бъде инсталиран само от специалисти, а котелът за твърдо гориво изисква отделно помещение. Ако се изисква електрически бойлер, той трябва да бъде заземен и защитните проводници да бъдат защитени.



Монтаж на отоплителен котел
Монтаж на отоплителен котел



Важно! Газовият котел трябва да бъде стартиран само от специалист! В противен случай той може да бъде премахнат от гаранционното обслужване и Вие сами ще бъдете отговорни за работата на отоплителната система.
Поради това инсталирането на отопление със собствените си ръце може да се извърши с всички отоплителни системи, с изключение на газовата система. Да разгледаме пускането на котел за твърдо гориво. Първо трябва да освободите въздуха в най-горната точка, като изключите крана, докато водата се появи от него. Сега трябва да проверите здравината на всички шевове и стави. Ако всичко е наред, тогава можете да започнете да работите със системата. (Виж също: Загряване на водата от собствените ръце)

Правила за работа на отоплителната система


Това е забранено! Задействайте отоплителната система в такива случаи:

  • При липса на вода или работна течност в системата;

  • При липса на резервоар за удар;

  • В случай на повреда на котела или механично увреждане на тръбопровода;

  • Когато водата в системата замръзне;

  • При липса на вентилационна система (за всички видове котли, с изключение на електрически бойлер);

  • Ако няма електрически бойлер;

  • За всякакви други неизправности или проблеми в системата, указани в инструкциите на котела.



Монтаж на отоплителни радиатори


Монтажът на радиатори може да се извърши по три начина:

  1. Еднопосочна странична връзка;

  2. Диагонално (кръстосано) свързване;

  3. Долна (под) връзка.


Еднопосочно странично свързване на радиатори


Днес това е най-често срещаният тип свързване на отоплителните акумулатори. Можете да извършите тази инсталация както от лявата, така и от дясната страна. Захранващата тръба е свързана към горната отверстие на тръбата, а изходящата тръба към долната тръба. По този начин е възможно да се получи максимален топлинен трансфер на радиатора. Ако радиаторите са свързани в обратната схема, отоплението ще намалее с 7.

Монтаж на радиатор за отопление
Монтаж на радиатор за отопление



Диагонално (кръстосано) свързване на радиаторите


Ако височината на радиатора е повече от неговата дължина от 4 пъти, тогава в този случай е рационално да се извърши кръстосано свързване. С помощта на тази инсталация е възможно разпределението на изходящата топлина равномерно в зоната на радиатора. Захранващата тръба е свързана към горната отверстие на тръбата, а тръбата за оттичане от противоположната страна към долната тръба (диагонално). Ако свържете в обратен ред, скоростта на топлопреминаване е 10.

Диаграми за свързване на отоплителните радиатори
Диаграми за свързване на отоплителните радиатори



Долно (под) свързване на радиатори


Този тип свързване се използва в процеса на монтиране на панелни отоплителни радиатори с долната връзка (ако системата е скрита под пода). Ако не осигурите специални свързващи възли, ще бъде много трудно да се премахне аварията в случай на авария. Силата на това отопление (в сравнение със страничната версия) е по-малка с 10.

Инсталирането на отопление на селски къщи трябва да се извършва в съответствие с установените правила, за да се осигури плавна и продължителна работа на системата. Например, е рационално да инсталирате отоплителни радиатори на стената под прозореца (така че можете да създадете горещ воал). Разстоянието от батерията до перваза на прозореца трябва да е равно на 10 см, а на пода 10-12 см. Прикрепете радиатора към стената на разстояние от 2 до 5 см.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Как да направите отопление, монтаж и монтажКак да направите отопление, монтаж и монтаж
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
Затворена отоплителна системаЗатворена отоплителна система
Автоматизация на циркулационната помпаАвтоматизация на циркулационната помпа
Отоплителна система ЛенинградскаяОтоплителна система Ленинградская
Резервоар за натрупване на отоплителна системаРезервоар за натрупване на отоплителна система
» » Монтиране на отопление от собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com