Как да отопляваме вода в частна къща?

Целият процес на водна отоплителна система в частна къща се състои от определени етапи, редуващи което ще доведе до решаването на проблема - да се направи за нагряване на вода собствените си ръце.

Какво трябва да се направи? Проучване ...

Видове системи за отопление на водата

Днес водните отоплителни системи "притежават" до 90% от "отопляемата територия" на частните къщи. Останалата територия използва пещ, електричество, отопление на въздуха.

Системи за отопление на вода

  • радиатор;
  • система "топъл под";
  • подово отопление.

Радиаторите за отопление на водата са общ елемент на интериора на повечето къщи и апартаменти. В тяхното "семейство" живеят: стомана, чугун, биметални и алуминиеви радиатори.

Стоманен радиатор в отоплителната система

Стоманен радиатор в отоплителната система

Предимството на такива устройства е отличното пренасяне на топлина, а недостатъкът е повишената "точност" на тези радиатори спрямо качеството и вида на охлаждащата течност.

Отоплението с радиаторна вода в частна къща в гаража или в дом "на рамото" прави от себе си човек, който е повече или по-малко подходящ за техническа работа и иска да научи нещо ново.

На какви видове радиатори за отопление на вода трябва да бъде избран за частен дом, прочетете в статията: "Кои радиатори са по-добри?".

Система от "топъл под"

Водният под може да се разглежда като допълнение към отоплителната система на радиатора или като алтернатива на отоплителната система.

Предимствата на тази система са голям областта на пренос на топлина - почти целия етаж може да бъде описан като голям радиатор, което също загрява въздуха в стаята е правилно: топлата зона в долната и горната част на охладителя.

Разположение на температурните зони в стаята при използване на

Разположение на температурните зони в стаята при използване на "топъл" под

Това може да намали температурата на охлаждащата течност, която за топъл под вода не трябва да надвишава 55 ° С, а на топлинната мощност на квадратен метър комплект в необходимия обхват етапа на изменението на година за отопление тръба. Основното неудобство на пода - това е относителната сложност на инсталация (създаване на конкретни връзки, "влагане" на тръбата в дюшеме) и невъзможността да се направи такава система, когато приключите ремонт - това е необходимо, за да се вдигне или етаж (или по-скоро си ниво) или по-дълбоко. И какво, ако рамката на вратите и вратите вече са инсталирани, а отдолу е бетонната плоча на пода или? ..

Подово отопление (монтаж)

Подово отопление (монтаж)

Как правилно да "организирате" отоплението от дъното, прочетено в статията "Топло водни подове със собствени ръце: изчисление и монтаж ».

И сега отоплителните системи ... первази!

Какво е това и какво яде? "Екзотичната" система за отопление е нещо между отоплителната система на радиатора и топъл под, или по-скоро сходно с това и това.

Системи за подово отопление

Системи за подово отопление

Отоплителното оборудване е инсталирано около периметъра на помещението на нивото на основата, което позволява равномерно загряване на стените, пода и съответно въздуха на стаята.

Предимства - липсата на обемни радиатори в интериора и цветовата схема на системите от плинт позволява да ги избирате за всеки стил на вашата къща.

Система за подово отопление във вътрешността на къщата

Система за подово отопление във вътрешността на къщата

След като разгледате неоспоримите предимства и очевидните недостатъци на различните системи за отопление, трябва да определите вида на отоплителната система във вашия дом. Както бе споменато по-горе, когато бодливата работи над врати и подове, за да направи топло етаж може да бъде непрактично, но пуснати да се използва радиатори или перваз отоплителна система може да бъде лесно и удобно. Изграждане в пълна люлка - помислете и за подовете с топла вода.

Какво трябва да бъде в структурата на отоплителната система?

Схема вода за отопление на къща е течност, включва използването на система за охлаждаща течност, която "доставя" на топлината от котела до радиаторите или затопли пода, постоянно циркулира в системата.

С други думи, охлаждащата течност "се движи в кръг", загрява се в котела и отделя топлината в отоплителните тела.

За да се осигури работа на такава система използва множество други съоръжения, което прави системата по-гъвкави (диференциална отопление на различни зони), сейф (защита от свръхналягане и течове на охладителната течност си), контрол на дома процес отопление автомат.

Структурната схема на отоплителната система е, както следва:

Блокова диаграма на системата за отопление на водата

Блокова диаграма на системата за отопление на водата

Системите за отопление на водата могат да бъдат:

  • с естествена циркулация на охлаждащата течност;
  • с принудителна циркулация на охлаждащата течност.

Системи с естествена охладителна циркулация

При система с естествена циркулация на охлаждащата течност, феноменът на разликата в плътността на нагрятата и студената течност (охлаждаща течност) съответно в захранващите и възвратните тръби действа като движеща сила.

Система с естествена охладителна циркулация

Система с естествена охладителна циркулация

Когато отоплителната среда се нагрява в котела, нейната плътност намалява и се задвижва нагоре по вертикалната тръба, изместена от плътната студена течност, която се връща по тръбата за връщане.



В този случай пътя на охлаждащата течност се простира от котела към резервоара вертикалната вертикална тръба отворен тип разширение, разположено повече от хоризонталните укрепващи елементи на отоплителния радиатор и се връща към тръба котел връщане.

При такива системи важните параметри са: диаметърът на тръбите (особено централната тръба за хранене), както и наклона им.

Предимството на тази система може да се нарече своята волатилност (като използва прости котли на твърдо гориво), и списъка на недостатъци, които наричаме невъзможността да се контролира teplorezhimov различни помещения, повишен разход на гориво, необходимостта да се използват метални тръби с голям диаметър.

Системи с принудителна циркулация на охлаждащото средство

Такава система се допълва от циркулационна помпа, която "задължително" създава движеща сила, приложена към топлоносителя.

"Принудителна" отоплителна система

И тук, охлаждащата течност, загрята в котела, се движи през тръбите под действието на помпата, насочена към отоплителните уреди.

Циркулационна помпа

Циркулационна помпа

Предимствата на тази система включват възможността да се разделят и гъвкаво регулиране (диференциран) мощност всеки радиатор или подово отопление с ръчни или автоматични клапани, което позволява по-икономично използване на енергия за работа на котела. В такава система могат да се използват пластмасови тръби, което значително намалява цената на материалите и улеснява монтажа, а самите пластмасови тръби могат да бъдат "скрити" в стените.

Тръби от пластмаса

Тръби от пластмаса

Недостатъкът на такава система е само нейната "енергийна зависимост" от наличието на електричество в къщата, за да се осигури работата на помпата. В някои случаи се използва комбинирана отоплителна система.

Опции за монтаж на системи за отопление на вода

Ако един неподготвен човек ще разгледа всички съществуващи възможности за инсталиране на отоплителни системи за вода, особено при естествена циркулация, той може да "се удави" в изобилие от информация.

В рамките на тази статия ще се съсредоточим върху най-често използваната схема за инсталиране на отопление на водата, която може да се повтори от лице без опит от такива работи.

Най-ефективният днес се счита за нагряване на вода в частна къща, двойна тръба, образувана от система отоплителна инсталация за топла вода, в която "горещи" течност е един (доставка) тръба и "студено" е дадено от друга (обратна).

Схема за инсталиране с две тръби с принудителна циркулация

Схема за инсталиране с две тръби с принудителна циркулация

Тази схема позволява паралелно свързване на радиатори (радиатори, отопление на подовите контури) с независими ръчни или автоматични (термостатът е тук "nada"), като се регулира потокът от течност, преминаваща през тях. При такива отоплителни системи е удобно да се използват специални устройства - колектор, към който са свързани всички "потребители" на топлина.

Използване на колекторните възли в отоплителната система

Използване на колекторните възли в отоплителната система

За повече подробности относно монтирането на системи за отопление вижте статията "Схемата за отопление на частна къща"

Опции за котел за частна къща

Всички тези монтирани мултиметрови комплекти тръби и радиатори ще останат безполезни без "сърцето" на отоплителната система - котела. Това е един от (ако не и единственият) скъп обект на отоплителната система.

Вариантът на инсталацията на котелно оборудване

Вариантът на инсталацията на котелно оборудване

Селекцията се извършва на наличната котела в режим на гориво дома област:., Природен газ, електроенергия, твърдо гориво, и т.н. най-рентабилен и удобен за поддържане на котела работи на природен газ.

Система за отопление на газови котли

Система за отопление на газови котли

Повече информация за газовите котли в статията: "Как да изберем отопление?". И също така чете: "Двуканални газови котли: Какво трябва да знаете?

Електрическата енергия също е проста и автоматизирана, но "много бързо" яде парите си, когато плаща по-скъпи от природния газ, електроенергията.

Електрически бойлер

Електрически бойлер

Достатъчна информация за електрическите котли в статията: "Електрически бойлер: какво трябва да знаете?

Няма достъп до газовия уред, слаб "вход" на електропровода в къщата - тогава един изход! Това означава, че два ... Или бойлер за твърдо гориво (дърва, въглища, брикети, пелети)! Или котел с течно гориво (слънчево масло)! Незабавно предупреждавайте, помислете за стаята за съхраняване на горивото и времето, прекарано до котела за твърдо гориво по време на зареждането, при липса на система за автоматично подаване на гориво.

Повече информация за котлите за твърдо гориво можете да намерите в статията: Котли за отопление на твърдо гориво ".

Котел на твърдо гориво

Котел на твърдо гориво

вода за отопление изчисляване също включва определяне на необходимата мощност на котела, хидравличното съпротивление на системата, за да изберете капацитета на изчисление на циркулационната помпа, дизайнът на комин, подгряване на вода инсталация с разширителен съд и група за сигурност.

Повече подробности за това може да намерите в други статии на нашия уебсайт.

видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Как да изберем биметални радиатори?Как да изберем биметални радиатори?
» » Как да отопляваме вода в частна къща?
© 2021 BggeHat.com