Как да изберем биметални радиатори?

Биметалните радиатори купуват хора, когато живеят в високи сгради с високо налягане в отоплителната система. В такива случаи използването на биметален радиатор е оптимално решение за получаване на надеждна отоплителна система със съвременни работни характеристики и естетичен външен вид. Как да изберем биметални радиатори? И си струва да ги спре?

Биметалните радиатори са радиатори, в които компоненти от два материала са структурно интегрирани, например стомана и алуминий, алуминий и мед. Алуминиевата "риза", покриваща стоманената или медната "сърцевина", идеално придава топлина на околното пространство. А материалите на "основната" стомана или защото имат повишена устойчивост на агресивната среда на охлаждащата течност - те са устойчиви на корозия, не се окисляват. Такива биметални радиатори са надеждно решение при модернизацията на отоплителната система в многоетажна сграда.

Биметални радиатори

Биметални радиатори

Биметални радиатори

Биметални радиатори

За оптимално избор на радиатори във вашия апартамент трябва да получите информация за такива параметри на системата (вероятно в JEK):

  • максималната стойност на налягането при изпитване (налягане);
  • работното налягане в системата;
  • вид отоплителна система (единична или двутръба);
  • диаметъра на съществуващите подводни тръби и възможността / необходимостта от замяната им;
  • температура на охлаждащата течност (обикновено вода).

Предимства на биметалните радиатори:

  1. Възможност за издържане на високи налягания (до 35 атм) и хидравлични удари.
  2. Химическа устойчивост на "сърцевината" към алкалната среда на охлаждащата течност в системата за централно отопление.
  3. Устойчивост на електрохимична корозия.
  4. "Антивиндална" съпротива срещу ефектите на хората (случайно или умишлено).
  5. Ниското тегло на секциите (в сравнение със стомана и чугун) е от 1,22 до 1,97 кг.
  6. Наличието на "развити перки" с голяма площ.
  7. Наличие на надежден стоманен (меден) тръбопровод.
  8. Дълъг експлоатационен живот (до 20 години)
  9. Висока топлинна мощност (120-190 W / сечение).
  10. Модерен дизайн.
  11. Малко количество вода в участъка (0,15-0,38 л).
  12. Максималната допустима работна температура е 110-130 ° C.

Един от известните недостатъци е една - по-висока цена (с 15-20) от подобните алуминиеви радиатори. Но това е оправдано!

Как да се изчисли параметрите на биметалния радиатор?

"Откъсване" търсенето на отговор на въпроса: "Кой биметален радиатор да избере?" Ще бъде важно да се изчислят необходимите параметри.

Биметалните радиатори се сглобяват от отделни секции, броят на които се изчислява въз основа на площта на отопляемото пространство и стойността на топлопредаване на една част от радиатора от този тип.

Фактори, които се вземат предвид при изчисляването на броя секции:

  • Климатична зона;
  • Възможна топлинна загуба на помещението;
  • Номинална температура на топлоносителя (вода) в отоплителната система.

За климатичната зона на Украйна и Русия, радиационната мощност на една част от батерията е взета от 100 W (средна честотна лента) до 150-200 W (северна лента).

И топлинна мощността на една биметална радиаторна секция варира от 120 до 190 вата.

По този начин за отопление на помещение от 20 м2 е необходимо да се използват два 9-10 секционни радиатора за една зона от 120 W или една 10-11 секционна батерия от 190-ватови секции за централната лента на Русия.

Оптимална 6-8 секционна версия на радиатори за жилищни сгради



Оптимална 6-8 секционна версия на радиатори за жилищни сгради

Моля, обърнете внимание! Използването на дълги (повече от 10 секции) батерии може да доведе до някои трудности при тяхната по-нататъшна поддръжка. Ще бъде оптимално да използвате няколко къси радиатора, ако е необходимо.

Освен това е необходимо да се вземат предвид възможните топлинни загуби в помещението (прозорци, врати, неизолирани стени) и главните тръби на отоплителната система.

Направете корекции за броя на радиаторните секции, необходими в ъгловите стаи, в стаите с големи или няколко прозореца (до 75 топлина "ядете" някои от тях). Ниска (по-ниска) температура на охлаждащата течност може да изисква повече секции от батерията, за да се поддържа желаната температура. При изчисляване на батериите трябва да се вземе предвид и начинът на проветряване на помещенията.

Не забравяйте! При изчисленията на радиаторите "е по-правилно" да се вземе предвид това правило: "По-добра топлина е повече, по-малко от!". С поставянето на термостати на батериите винаги можете да настроите оптималния температурен режим.

Цветният дизайн на радиатора може леко да повлияе на топлопренасянето му. Така че радиаторите с матово покритие имат по-голямо разсейване на топлината, отколкото с лъскава повърхност.

В наше време има много "хитър" производители, които се опитват да намалят цената на своите продукти, но не за сметка на подобряването на тяхното качество.

Много производители се опитват да се намалят разходите за оборудване поради определени методи (изтъняване на стените на радиатора, като намалява размера им, използването на тънкостенни стоманени тръби, липсата на вторичен стоманена тръба радиатор, намаляване на общия размер на радиатора с запазена стойност, кратко гаранция).

- Как да изберем биметални радиатори и да не бъдем измамени в техните очаквания?

- Изберете качествени радиатори на "правилните" известни производители в доказани места за продажба. При тези радиатори всички вътрешни "комуникации", през които водата циркулира, са направени от стомана или неръждаема стомана (това е хладно). Те осигуряват дълъг живот на такива радиатори до 40-50 години, тъй като неръждаемата стомана практически не е податлива на корозия. Тези радиатори трябва да бъдат "търсени" сред продуктите на италианските фирми Global Style или Royal и трябва да обърнат внимание на марките: Sira, Rifar, Alurad.

Не минавайте! Избор на биметални радиатори за частна къща с индивидуална отоплителна система може да не бъде обоснована финансово, защото при "домашни" условия на отопление алуминиевите радиатори също ще ви служат дълго и щастливо!

Така че информацията за повърхността е повече от достатъчно! Не? След това можете да научите повече за параметрите на продуктите на различни производители на техните сайтове, за да изберете оптимално биметалните радиатори.

видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Какви са разликите между биметалните и алуминиевите радиатори, които са по-добри?Какви са разликите между биметалните и алуминиевите радиатори, които са по-добри?
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Биметални радиатори, кои са по-добри?Биметални радиатори, кои са по-добри?
Биметални радиаториБиметални радиатори
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
Как да инсталираме биметални радиатори?Как да инсталираме биметални радиатори?
» » Как да изберем биметални радиатори?
© 2021 BggeHat.com