Кои радиатори са по-добри?

Когато проектираме отоплителна система, можем да се справим с противоречиви възгледи за това кои отоплителни радиатори са по-добри? Пазарът на строителни материали е просто препълнен с оферти от различни производители и за да се направи правилният избор е необходимо да се разберат предимствата и недостатъците на различните видове радиатори.

За начало модерните радиатори могат да бъдат класифицирани според материала, от който са направени:

  1. чугунени радиатори;
  2. алуминиеви радиатори;
  3. стоманени радиатори;
  4. биметални радиатори;

Чугунени радиатори

Чугунени радиатори

Чугунени радиатори

Чугунени радиатори са често явление в апартаментите от съветския период. Днес те също "живеят" в много апартаменти, заменени от по-съвременни "конкуренти".

Недостатъците на този радиатор включват ниската топлопроводимост на чугун. Загряването на повърхността на такъв радиатор на 45 OC изисква температура на охлаждащата течност от 60-75 ° C, а в централните отоплителни системи водата от тази температура често не достига. Ниска топлопроводимост на чугуна води до висока инерция на системата, което не ви позволява бързо да промените температурата в стаята. Лъчив радиатор от стария тип отопление "не блести" с естетически външен вид, което принуждава собствениците да го скрият зад завеси или декоративни екрани.

Въпреки това, такива радиатори са все още "на върха" днес!

Модерните радиатори от чугун, или както наричахме "батерии", получиха по-изтънчен дизайн, на външен вид не са по-ниски от алуминиевите или стоманени радиатори. И тяхната "жизненост" на пазара на отоплителна техника се обяснява с "неспособност", непретенциозност към качеството на охлаждащата течност. Те не се страхуват от ръждива вода, бактерии в системата или други "опасности", които са вредни за други видове радиатори.

За ценителите на оригиналния интериор, на пазара се предлагат модели от чугунени радиатори.

Днес на пазара можете да намерите обикновени чугунени радиатори, произведени в Беларусия, Турция, Чехия, Китай, Русия и декоративни, направени в Англия, Турция и др.

Доверителен вариант за дома е чугунен радиатор.

Разходите за един раздел е в диапазона от 98 - 278 UAH.

Алуминиеви радиатори

Алуминиеви радиатори

Алуминиеви радиатори

Алуминиевите радиатори днес са завладели масовия пазар, техният диапазон непрекъснато се допълва, дизайнът се подобрява, ценовият диапазон се разширява ...

Тези батерии са подходящи за модерен стил на интериор, перфектно "прилепват" в офиса, тихо се "скриват" под прозореца на перваза или масата.

Огромният "плюс" на тези отоплителни радиатори при висока топлопроводимост на алуминия е четири пъти по-висок от този на чугун (коефициентът на топлопроводимост на алуминий е -220, а този на чугуна е 56). Такива радиатори почти незабавно се затоплят и дават топлина в стаята.

Също толкова голямо "минус" на такива радиатори е, че те са много чувствителни към качеството на охлаждащата течност (вода). Вътре в такъв радиатор има постоянно разрушителни процеси за него. Алуминият реагира химически с вода. Оксидният филм, образуван чрез контакт с въздуха върху вътрешната повърхност на батериите, може да се повреди химически и механично от "мръсна" вода. Няма да е възможно да се възстанови в тази среда без достъп до кислород.

В "прясно монтираните" алуминиеви радиатори има "барботиране", в което се образува водород в тях.



Моля, обърнете внимание! Алуминиевите радиатори са забранени дълго време да останат в системата с затворени кранчета, особено през лятото.

В модерните висококачествени алуминиеви радиатори се прави вътрешно защитно полимерно покритие. Посочете тази точка при покупката.

Също така, алуминиевите радиатори са чувствителни към натиска на налягането - те са нежелателни за използване в системите за централно отопление, тъй като те могат да се разрушат поради хидравличен удар.

Въпреки това алуминиевите радиатори уверено пазят палмовото дърво в съотношението "цена-комфорт".

Ценовият диапазон на тези радиатори започва от 49 UAH. на секция.

Стоманени радиатори

Стоманени радиатори

Стоманени радиатори

Определяйки отговора на въпроса кои отоплителни радиатори е по-добре да оборудвате къщата си, трябва да обърнете внимание на стоманодобивните представители на това "семейство".

Стоманените радиатори могат да бъдат панелни и тръбни.

Някои панели с прост дизайн могат да бъдат по-евтини от алуминиевите радиатори. Те не изискват условия, могат да се използват както в жилищни помещения, така и в офисни или промишлени помещения. И докато стоманените радиатори имат висок топлообмен, което се дължи не толкова на топлопроводимостта на стоманата, колкото на малката дебелина на стените на радиатора. Въпреки това, стомана във вода ръжда, което означава, че живота на такива радиатори също е ограничен - средно 15 години.

Тръбните радиатори от стомана са отворено поле за дизайнери. Такива устройства принадлежат към първокласния клас и могат да бъдат произведени поотделно за определено помещение. Например, такъв радиатор може да бъде в основата на оригиналната пейка в офис коридора.

Най-скъпите радиатори от стомана са изработени от неръждаема стомана. Обикновено те се използват в баните като затопляне на кърпите. И ако бюджетът позволява - такива радиатори могат да бъдат направени за цялата къща.

Биметални радиатори

Биметални радиатори

Биметални радиатори

Биметални радиатори комбинираха надеждността на стоманата и топлинните параметри на алуминиевите радиатори. Което беше отразено, разбира се, на тяхната цена.

За да се определи, какви биметални радиатори са по-добри, ние ще разберем в устройството им.

Биметалния радиатор е алуминиева батерия, вътре в която са стоманени тръби, през които тече вода. Тези радиатори могат да издържат на хидравлични удари и могат да се използват в системи за централно отопление. Поставянето на такива радиатори в частна къща не може да бъде икономически обосновано.

Има опции за биметални радиатори с медни тръби. Това е, може да се каже, идеалната версия на радиатора днес - топлопроводимостта на медта е дори по-висока от тази на алуминий и не корозира при контакт с вода. Въпреки това цената му е доста висока.

Разбира се, най-добрият радиатор би бил отоплител, изцяло изработен от мед (фактор на топлинна проводимост - 380) или сребро (топлинен фактор-430). За сравнение, топлопроводимостта на стоманата и чугуна е 52-56.

Кои отоплителни радиатори са с най-добри цени?

Във всички изброени видове радиатори могат да се разграничат три икономически групи:

  • радиатори от икономична класа (прости модели от алуминий и чугун);
  • представители на средната класа (модели от няколко стоманени и биметални радиатори);
  • радиатори от първокласен клас (някои модели от биметални радиатори, чугунени радиатори за изкуствено леене, батерии от неръждаема стомана).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
Модерни чугунени радиаториМодерни чугунени радиатори
Панелни радиатори за отоплениеПанелни радиатори за отопление
Монтаж на чугунени радиаториМонтаж на чугунени радиатори
» » Кои радиатори са по-добри?
© 2021 BggeHat.com