Технически характеристики на чугунени радиатори

чугунени радиатори
Чугунени радиатори

В постсъветското пространство едва ли някой, който не знае какъв е чугунен радиатор. Чугунени радиатори за отопление, техническите характеристики на които вече са подобрени, се използват като отоплителни уреди от момента на появата на първите радиатори. Не толкова отдавна те са били на върха на популярността, но в същото време други материали за производство на радиатори и отопление не са били използвани. От чугунен радиатор винаги ще има асоциации със съветския апартамент. Тези две понятия могат да се нарекат синоними.

Чугунени радиатори не толкова отдавна са изпълнявали не само топлинна роля, но също така са използвали за сушене, обувки или ги използват за размразяване. Такъв механизъм изпълнява повече от една функция. Днес леярните радиатори са се променили до известна степен. На първо място фабриките-производители използват по-модерни техники на производство и на второ място, техният външен вид се е променил към по-добро.

Таблицата на сравнителните характеристики е представена от чугунени радиатори на най-разпространените производители и модели:

радиатори от чугун
Технически характеристики на чугунени радиатори на някои производители

Защо чугун?

Първият чугунен радиатор вероятно вече празнува стогодишнината си. И до днес чугунната отоплителна батерия, чиито характеристики са модифицирани, не са загубили популярността си. Чугунът е един от най-издръжливите материали.

Човечеството е длъжно да изобретява чугунени радиатори на руски немски с италиански корени, наречен Франц Сан Гали. Първият чугунен радиатор се появи в град Санкт Петербург. Разбира се, устройството, което този учен е измислило, е много различно от излъчващите радиатори, на които сме свикнали. Тъй като немският изобретил своето изобретение, той бързо започва да забогатее, без да се страхува да споделя своето изобретение с други страни.

живот на чугунени радиатори
Чугунена батерия в стила на "Ретро"

По-масово използване на радиатори от чугун започва в Русия едва през 20-те години на миналия век. Такива радиатори, външно и в конструкцията си, са по-приблизителни спрямо онези, на които съветският човек е свикнал.

Днес конкуренцията на отоплителните радиатори на световния пазар е доста висока, тъй като други материали като алуминий, биметал, мед или стомана също се използват за производството на отоплителни уреди. Независимо от това, характеристиките на чугунните радиатори за отопление не са силно отстъпили и са в процес на търсене.

Технически характеристики на чугунени радиатори

Чугунните батерии се произвеждат по метод като леене. Отливката от чугун, на първо място, се откроява, защото има еднакъв състав. Такива радиатори са най-подходящи за отоплителни системи от автономен тип или за системи за централно отопление. Можете да избирате различни размери на чугунени радиатори.



Сред предимствата на чугунните радиатори са следните:

  • Устойчивост на корозия. Чугунът е материал, който практически не се влияе от корозия. Такива радиатори могат да издържат на топлината на охлаждащата течност, до +150 градуса.
  • За всеки топлоносител могат да се използват чугунени радиатори. Те могат да се използват дори и за онези системи, в които се използва охлаждащо средство с високо съдържание на различни алкали. Чугунът е материал, който не е лесно надраскан или разтворен.
  • Чугунните батерии са направени със стени с голяма дебелина. Благодарение на това такива устройства могат да служат за такъв дълъг период от време. Чугунните батерии могат да се използват както за открити отоплителни системи, така и за онези системи, които са изпразнени от време на време. Например, радиатори, изработени от стомана в такива условия след 2-3 години, ще започнат да стават ръждясали или дори да се спукат.
топлопредаване на чугунени радиатори
Чугуните батерии имат дебели стени
  • Чугунните батерии се отличават с отлични свойства за съхранение на топлина. Ако изтече часът от момента, когато отоплението изгасне, радиаторът от чугун ще излъчи около 30 топлина. Ако сравним чугунени радиатори с други видове, топлинната мощност на чугунните радиатори ще бъде няколко пъти по-висока. Радиаторите от чугун са идеални за такива системи, при които отоплението на охлаждащата течност е неправилно.
  • Радиаторите от чугун имат доста голямо напречно сечение. Това допринася за факта, че тяхното почистване не трябва да се извършва много често.
  • Радиаторите от чугун имат най-дълъг експлоатационен живот. Производителите на такива устройства са малко скромни, когато посочват живота на чугунени радиатори. Изхождайки от факта, че производителите посочват, чугунните радиатори трябва да продължат от 10 до 30 години, но тези отоплителни уреди често обслужват своите господари и половин век. Ако използвате охлаждащо средство с добро качество, чугунният радиатор може да отпразнува своя век.

Има чугунени радиатори и някои недостатъци. Основното е доста голямото тегло на радиаторите.

Повърхностната площ на чугунния радиатор е леко намалена поради секционната природа. Площта на чугунния радиатор ще бъде малко по-малка от алуминий и други. На този индикатор радиаторите са по-ниски не само от алуминиеви или биметални, но и от стоманени уреди. Ако живеете на един от горните етажи, а в асансьора е забранено да транспортирате такива предмети, тогава транспортирането на такъв радиатор в апартамента ще бъде изключително трудно упражнение.

характеристиките за отопление на батериите
Чугунните радиатори се характеризират с голямо тегло

Друг недостатък е, че в сравнение с биметалните радиатори, те не са в състояние да издържат на високи работни налягания. За сравнение, чугунните батерии могат да издържат на налягане до 15 атмосфери, докато биметалните инструменти могат да издържат на 40 атмосфери.

Как да изчислим мощността на чугунните батерии?

Как да направите изчисление на чугунени радиатори? Стандартните изчисления показват, че за 1 квадрат. Необходим е квадратен метър около 120 вата мощност. Такива параметри се вземат предвид, ако в стаята има един външен прозорец и една външна стена.

Ако в стаята има високи тавани, тогава е необходима по-голяма топлинна енергия от чугунени радиатори. Ако прозорците в стаята са снабдени с прозорци с двоен стъклопакет, изчисленият капацитет може да бъде приблизително 15.

Изчисляването на секции от чугунени радиатори зависи от температурата на охлаждащата течност. Температурата на охлаждащата течност трябва да бъде най-малко 70 градуса. Ако е по-ниско, за всеки 10 градуса е необходимо да добавите 10-15% от топлинната мощност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
Модерни чугунени радиаториМодерни чугунени радиатори
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
» » Технически характеристики на чугунени радиатори
© 2021 BggeHat.com