Модерни чугунени радиатори

Към днешна дата производителите на отоплителни тела използват материали като мед, алуминий, стомана, биметал или чугун за производството на своите продукти. Такъв материал, като чугун, се използва за производството на първите радиатори, но днес той продължава да бъде в търсенето, тъй като цената на чугунен радиатор е по-ниска. В европейските страни едва ли е възможно да се видят чугунени радиатори във всяка къща, но в постсъветските държави чугунната батерия не е рядък феномен. Това може да се обясни с факта, че качеството на тези радиатори е било проверено от години и хората са сигурни за такива устройства. Днес вече има модерни чугунени радиатори, които могат да се видят на снимката.
модерни чугунени радиатори
Модерни чугунени радиатори

Технически характеристики на модерните чугунени радиатори

Чугунът е материал, който има доста положителни характеристики и затова е един от първите материали, използвани за отоплението на отоплителните тела. Вътрешните параметри на тези радиатори са останали същите, но техният външен вид се е променил с течение на времето. Модерни чугунени радиатори се състоят от секции. Секциите са свързани помежду си посредством уплътнения. Радиаторите могат да имат различен брой секции, така че всеки купувач може да избере за себе си най-подходящото устройство. Броят на секциите определя топлинната мощност на радиатора, така че можете да изберете радиатор за определено помещение.

разходите за чугунен радиатор
Класическата чугунена батерия има добро разсейване на топлината

Ширината на устройството зависи изцяло от броя на каналите в радиатора. Топлинният носител циркулира през каналите на радиатора и топлината му се прехвърля на повърхността на устройството.

Модерни чугунени отоплителни батерии могат да бъдат три вида:

  • един канал;
  • двуканална;
  • трипътен.


Видовете чугунени радиатори имат свои предимства и недостатъци.

Предимства на чугунени радиатори

Сред основните му предимства са следните:

  • Чугунните радиатори за отопление с еврото са най-издръжливите. Техният живот може да бъде около 50 години. Често има такива, които през този период дори не се нуждаят от ремонт. И като се вземат предвид разходите за чугунени радиатори, това е просто перфектно.
  • Поради факта, че ребрата на чугунните радиатори са разположени вертикално, чугунните батерии се отличават с висока топлинна емисия. Такива характеристики все още се обясняват с проектните параметри на този материал. Дори ако отоплителната система внезапно спира да работи за известно време, човек е малко вероятно да го почувства, тъй като чугунните радиатори все още ще дават топлина за дълго време.
  • Чудотворните радиатори при старите дни имат доста висока температурна стабилност. Те могат да се използват за такива системи, в които топлоносителят се загрява до сравнително високи температури. Те са в състояние да издържат на охладител с температура от +150 градуса.
чугунени ретро радиатори
Чугунена батерия за древността
  • Радиаторите от чугун са доста силни. Работното налягане, което те могат да издържат, може да достигне 18 атмосфери. Поради голямата якост е възможно да не се страхувате от налягането при изпитването.
  • Чугунът е сплав, който съдържа в състава си такъв компонент като желязо, което означава, че той е изложен на корозивни ефекти. Този проблем обаче лесно се елиминира със специално покритие, което предотвратява корозията. Дори ако охладителната течност ще съдържа голямо количество кислород, благодарение на такива покривни чугунени радиатори не заплашва нищо.
  • Радиаторът от чугун е устройство, което има малко хидравлично съпротивление. Това може да се обясни с факта, че тръбите, които доставят охлаждащата течност, имат сравнително голям диаметър. Също така радиаторът има доста големи раздели. Поради ниското хидравлично съпротивление не е необходимо да се използват циркулационни помпи. Охладителят идеално циркулира през подобни радиатори и благодарение на този висок топлообмен се постига.
  • Такива радиатори могат да работят с охладител от всякакъв тип, както с вода, така и с антифриз
  • Красивите чугунени радиатори могат да бъдат закупени на много достъпна цена - колко струва един чугунен радиатор, може дори да ви изненада, а също и тяхното инсталиране не представлява нищо трудно.
видове чугунени радиатори
Модерните чугунени радиатори имат привлекателен външен вид

Начини за свързване на чугунени радиатори

Чугунени ретро радиатори могат да бъдат свързани по един от следните начини:

  • Диагонално свързване. Тръбата, която доставя охлаждащата течност, в този случай ще бъде свързана към горната тръба на отклонението, а долната тръба на тръбата е свързана с изпускателна тръба. Този метод се използва най-добре, ако радиаторът е с големи размери. Независимо от обема на отоплителното тяло, радиаторът ще бъде нагрят по най-равномерния начин.
  • Долна връзка. Често чугунени радиатори са скрити в стената. Това е така, защото такива радиатори имат големи размери. Свързването на долния тип ще бъде най-успешното решение. И двата захранващи и изпускателни тръби са свързани към долните дюзи на устройството. Тази връзка означава, че комуникациите са скрити на пода.
  • Паралелна връзка - този метод се счита за най-традиционния. Охлаждащият агент навлиза в горния клон на устройството и изходът му преминава през долната тръбна част. По този начин характеристиките на топлопредаване на радиатора няма да се влошат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Кои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райониКои добри радиатори могат да се използват за отопление на жилищни райони
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Видове радиаториВидове радиатори
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
» » Модерни чугунени радиатори
© 2021 BggeHat.com