Чугунени радиатори

Представени са модерните чугунени радиатори за отопление, техните предимства, характеристики на работа, липса и характеристики. Представени са препоръки за избор и монтаж на отоплителни радиатори за жилищни помещения.

Чугунът е използван в отоплителните системи от момента, в който то тепърва започва да се изгражда. При днешните системи за отопление без добра подготовка на охлаждащата течност (охлаждащата течност не се почиства или се характеризира с повишена агресивност) се използват чугунени радиатори. Това е първият вид отоплителни акумулатори, които започнаха да се използват във водни отоплителни системи още през 1872 г. Дори въпреки разнообразието от модерни отоплителни уреди, чугунните батерии остават популярни за отоплителните системи в много модерни жилищни и обществени сгради. (Виж също: Отоплителни батерии)

Чугунен радиатор

Чугунен радиатор


Недостатъци на чугунени радиатори



  1. Достатъчно голяма термична инерция, която не позволява бърз контрол на температурата;

  2. Сложността на хармоничното прилягане във вътрешността на стаята;

  3. Сложността на транспорта и монтажа се дължи на голямото тегло и размерите на тръбите и чугунните батерии.


Разнообразие от чугунени декоративни радиатори

Разнообразие от чугунени декоративни радиатори


Съвети за избор и монтаж на радиатори



  • Системата за централно отопление се препоръчва да бъде инсталирана с биметални или дори по-добре с чугунени радиатори, тъй като водата е доста замърсена и съдържа голямо количество кислород. Чугунните радиатори са устойчиви на корозия поради широката им вътрешна част, така че те ще продължат по-дълго.

  • За система за централно отопление е възможно да се монтират биметални батерии, които са два вида: с медно или стоманено сърце. Медта и стоманата служат за защита на алуминия. Животът на такъв радиатор е средно 30 години.
  • (Виж също: Кои радиатори са по-добри)
  • Ако са монтирани алуминиеви отоплителни радиатори, имащи тънки канали, тогава трябва да се има предвид, че е възможно да се запушат проходите. В допълнение, такива радиатори могат да бъдат корозирали и бързо да се провалят. Поради това е възможно да се инсталират алуминиеви радиатори само като се вземат предвид изискванията за рН фактора, който трябва да бъде в рамките на 7-8. Предимствата на алуминиевите радиатори са максималният топлообмен и лекото тегло, което значително опростява транспортирането и монтажа.

  • При инсталирането на радиатори в ниши и при затварянето им с декоративни екрани трябва да се вземе предвид намаляването на ефективността на отоплението на стаята (до 40). Най-добре е да поставите радиатора под прозореца точно в центъра.

  • Важно! Отоплителната батерия, разположена под прозореца, трябва да заема не по-малко от 70 дължини на перваза на прозореца.
  • (Виж също: Кой радиатор да избере)
  • Трябва само да купите отоплителен радиатор с гаранционен купон и само от производители, които имат валиден сертификат за качество. Техническите характеристики на чугунните радиатори са посочени в неговия паспорт. Това е работното налягане на устройството, вида на използваната система, за която е подходящ, диаметъра на захранващите тръби и топлообмена на секциите.


Подгряване на радиаторите


Ако инсталирате отоплителни радиатори по-малко от изискваното захранване, помещението няма да бъде достатъчно топло. В този случай е препоръчително да използвате всяко допълнително отоплително устройство или кардинална опция - за да подмените отоплителните радиатори. Първата и втората опция носят финансови загуби, но в името на комфорта и топлината не можете да бъдете алчни.


Отоплителни радиатори Konner


Всички отоплителни тела с чугунени отоплителни тела са изработени в съответствие с всички изисквания и стандарти за качество, поради което, ако сте избрали чугунени радиатори, тогава този производител ще ви се погрижи за цена и качество. Конър успешно се утвърди на руския пазар и спечели световно признание. Почти всички радиатори Konner могат да се използват в отоплителна система, работеща с антифриз поради високото качество на уплътненията, които се състоят от силикон и паронит (химически устойчиви материали). (Виж също: Кои панелни радиатори са по-добри)

Отоплителни радиатори Konner

Отоплителни радиатори Konner


Ако има прегряване на радиатора


Ако капацитетът на отоплителния радиатор е много по-голям от топлинните загуби на отопляемото пространство, тогава ще настъпи нагряването на нагревателя, което има редица отрицателни последствия. Стаята ще бъде запушена и ще трябва да отворите прозорците, за да възстановите по някакъв начин удобна атмосфера. Поради факта, че повърхността на радиатора е прекалено гореща, влажността на въздуха в помещението ще намалее и може да се появи миризма на изгорял прах. Ако някой има алергия в къщата, то този човек може да има атака на задушаване или кашляне.



Съвет! Можете да коригирате ситуацията, като настроите температурата. За тази цел използвайте специални термостатични вентили за регулиране. Но те не се нуждаят от инсталиране върху чугунени радиатори - те не могат да помогнат.



Използване на декоративни екрани за радиатори


Мнозина искат домовете им да бъдат не само топли, но и изискани и модерни. Грозните радиатори могат да бъдат скрити зад атрактивни или дори дизайнерски декоративни екрани. Така че можете да направите стаята още по-красива и уютна, но няма да бъде по-топла. (Виж също: Алуминиеви радиатори)

Радиатор сила, ако тя бъде скрит зад декоративна екран се намалява веднага от 10 до 40, в допълнение, много декоративни екран твърде бързо избледняват и стават доста непривлекателна. Поради това е по-добре веднага да изберете отоплителни радиатори, които хармонично се вписват в интериора и можете да затворите батерията с екран само в краен случай.



Необичаен дизайн на радиатора

Необичаен дизайн на радиатора


Как да избера подходящото място за радиатор


Изборът на място, където ще се намира нагревателят (например радиатор), трябва да следвате няколко правила.



  1. В близост до мястото, където сте решили да поставите радиатора, оставете 20 см, за да свържете устройството наляво или надясно (в зависимост от това как го свързвате);

  2. Монтирането на чугунени радиатори изисква място на дъното и горната част на батерията. Това е необходимо за по-добра конвекция и по-ефективно отопление на помещението;


Правилното разположение на радиатора

Правилното разположение на радиатора



  1. Ако радиаторът трябва да бъде поставен в ниша, тогава е необходимо да изберете радиатор с по-голяма мощност, тъй като нишата ще поеме част от топлината;

  2. По-добре е да поставите два малки радиатора в по-голяма стая от една, а дълга. Големият радиатор няма да се загрее правилно и да не отделя топлина по същия начин. Най-добре е да поставите един малък радиатор под един прозорец.



Важно! Ако не спазвате тези правила за инсталиране на нагреватели, ефективността на отоплението в помещението ще бъде ниска и ще трябва да привлечете допълнителни нагреватели, за да поддържате температурата.



Процесът на монтиране на радиатора

Процесът на монтиране на радиатора



Съвет! Оставете разстоянието между пода и ръба на радиатора, както и между горната част на радиатора и дъното на перваза, за да подобрите конвекцията. Това разстояние трябва да бъде поне 100 мм! Между задната стена на радиатора и повърхността на стената оставете 30 мм.



Определяне на отоплителната мощност на радиатора


За да определите необходимата мощност на чугунните радиатори, трябва да знаете областта на отопляемите помещения. На 1 квадратен метър пространство се изисква 100 вата радиаторна мощност. Това означава, че ако площта на помещението е 20 квадратни метра, тогава е необходим радиатор с мощност 2 kW. Сега остава да се изчисли колко раздели (ребра) са необходими за радиатора. Ако таваните в стаята са стандартни (2,7 метра), броят на секциите на радиатора може лесно да бъде изчислен по формулата:

К = S * 100 / Р

Р - Мощност на радиатора (kW).

S - площ на помещението (m2).

K - брой секции на радиатора (бр.).

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Тръбни радиаторни тръбиТръбни радиаторни тръби
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Видове радиаториВидове радиатори
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Колко са батериите за отопление?Колко са батериите за отопление?
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Радиатори за отопление, което е по-добре да избирате?Радиатори за отопление, което е по-добре да избирате?
» » Чугунени радиатори
© 2021 BggeHat.com