Как да изберем радиатори

Отговорът е даден на въпроса как да изберем най-подходящите радиатори за тази отоплителна система. Представени са всички видове отоплителни акумулатори с техните предимства и недостатъци. Представени са препоръки за избор на радиатори за различни видове помещения.

Основните ремонти са необходими навсякъде, включително в отоплителната система. Ако зашити променят всички елементи на системата за отопление в дома си, а след това вероятно сте посетили на въпроса как да изберем радиаторите Така че забравете за изтичане или неизправност в системата. Мнозина се опитват да изберат радиатори, така че да се вместят хармонично в интериора и да не обръщат много внимание на характеристиките на оборудването. (Виж също: Алуминиеви радиатори)

Чугунени радиатори
Чугунени радиатори


Необходимо е да се знае, че основната задача на отоплителните акумулатори не е декорирането на интериора, а осигуряването на пространство с топлина. Всички отоплителни радиатори се различават по отношение на материала, характеристиките, размерите и цената. Въз основа на тези критерии и трябва да направите правилния избор. Нека разгледаме всички възможни видове радиатори за отопление.

  • чугун;

  • алуминий;

  • стомана;

  • Биметален.


Алуминиеви радиатори


Те имат висок топлообмен и имат сечение. Атрактивният външен дизайн и малките размери поставят този тип отоплително оборудване почти на първо място. Работното налягане, което тези радиатори стоят, е доста голямо - 18 атмосфери. Площта на напречното сечение на тръбите е широка. Цената е оптимална. Недостатъците на алуминиевите радиатори се считат за възможна корозия (в случай на наливане в система с лошо качество на водата).

Алуминиев радиатор
Алуминиев радиатор



Забранено е: тръгне без радиатор охлаждащата течност за дълго време, така че ако искате да се оттегли от водната система, е необходимо течността в радиатора да се намалят чрез специален клапан, разположен върху него. Необходимо е да спуснете въздуха. (Виж също: Кои алуминиеви радиатори са по-добри)

Ако не знаете как да изберете алуминиеви радиатори за своите частни домове или вили, първото нещо, което трябва да направите някои изчисления, за да помогне да се определи броя на секциите и силата на устройството. Всички изчисления са стандартни: 1 квадратен метър от отопляемото пространство ще изисква 1 kW мощност на радиатора. Друго неоспоримо предимство на алуминиевите радиатори е, че броят на секциите може да бъде променен чрез закрепване или отделяне на точното количество.

Стоманени радиатори


Най-често се използва за индивидуална отоплителна система. Предимствата могат да се считат за прост дизайн и ниско ниво на инерция (батериите от този тип се затоплят достатъчно бързо). Големият участък на стоманения радиатор го превръща в ефективно отоплително устройство. Тъй като централизираната отоплителна система няма най-доброто качество на водата, в този случай не се препоръчва използването на стоманени радиатори.

Стоманен радиатор
Стоманен радиатор



Биметални радиатори


Този тип отоплителни радиатори успешно съчетават всички положителни качества на алуминиевите и стоманени колеги. Модерен елегантен дизайн, висока степен на топлопредаване, способност да издържат от 20 до 40 атмосфери и дълъг експлоатационен живот - всичко това е присъщо на биметалните радиатори. Но най-важното предимство, което отличава този тип отоплителни уреди от предишните видове, е възможността за приложение в градски апартаменти. В крайна сметка тези радиатори не са чувствителни към химическия състав на водата. (Виж също: Боя за радиатори)


Секционен биметален радиатор
Секционен биметален радиатор


Единствените два недостатъка са високата цена и ниското вътрешно напречно сечение. Отговорът на въпроса как да изберем биметални радиатори за отопление ще бъде същият като при алуминиевите батерии. Необходимо е да се изчисли мощността на радиатора, броят на секциите и размерите, които ще зависят от местоположението. Например, ако радиаторът трябва да бъде поставен под прозорец, неговата дължина не трябва да бъде по-малка от 50-75 от дължината на отвора на прозореца.

Еднотръбни и двутръбни отоплителни системи


Видът на радиатора също е избран в зависимост от вида на отоплителната система. Еднотръбните отоплителни системи за вода нямат обратими решетки. Топлата вода, която преминава през горните отоплителни уреди, се охлажда и се връща към захранващите тръби. Нагревателните устройства, разположени по-долу, получават гореща вода от решетката и охлаждат водата от радиаторите, разположени отгоре. Температурният режим на тази смесена вода, без да е необходимо да се каже, е по-малък от температурата на водата в нагревателите, разположени по-горе. Вследствие на това, за да се увеличи топлинната мощност, отоплителната повърхност на уредите, разположени надолу, трябва да се увеличи.

Дву-тръбна отоплителна система
Дву-тръбна отоплителна система



Отоплителна система с вертикални и хоризонтални решетки


Системата с хоризонтални решетки е, че практически всички радиатори от даден 1-ви етаж са свързани с една стъпало. Основното предимство на тази система е, че за нейното инсталиране е необходимо да се използва най-малкия брой тръби и също така да се намалят разходите за монтаж. (Виж също: Кои алуминиеви радиатори са по-добри)

Системата с вертикални решетки е, че радиаторите на долния и горния етаж са свързани с една стъпало. По-долу са дадени примери за свързване в еднотръбна отоплителна система.

Чугунени радиатори


Тези, които не знаят как правилно да изберат радиатор от чугун, първо трябва да знаят техните характеристики и характеристики. Радиаторите от чугун имат по-големи недостатъци, отколкото предимства. Първият и основен недостатък е голямата инерция (те натрупват топлина за много дълго време, така че няма да е възможно да се затопли веднага). Също така, чугунните батерии, толкова обичани в съветската епоха, имат огромно тегло и размери, което усложнява процеса на инсталиране. Но сред предимствата може да се установи приемлива цена и достатъчно дълъг период на работа.

Какво трябва да купите с радиатори


Комплект за свързване на радиатора
Комплект за свързване на радиатора


Купувайки елементи от отоплителната система, трябва да знаете не само как да изберете радиатори, но какви допълнителни компоненти ще са необходими. Повечето радиатори се продават с подходящия набор от различни крепежни елементи и клапани, но ако не са, тогава ще трябва да купите. Най-важните подробности, които ще са необходими за цялостната отоплителна система са: (Виж също: Как да изчислим биметалните радиатори)

  • вентил за освобождаване на въздух;

  • Термостат (ако поставите радиатора във вилата);

  • стенен монтаж;

  • спирателни вентили.


Резултати от избора на радиатори


Така че кой отоплителен радиатор да избере, въз основа на всички от горните характеристики и нюанси? Ако имате нужда от радиатори за частна или селска къща, най-добрият вариант са двуредни стоманени батерии с височина, например 500 мм. Типът връзка не играе специална роля. Едноредовите или триредови стоманени радиатори могат да се използват за проектиране.

Ако говорим за многофамилни къщи, тогава се нуждаем от надеждни отоплителни уреди, които могат да издържат на прекомерно натоварване и лошо качество на водата. Всички тези качества се срещат с биметални радиатори, но те са скъпи. За отопление на стаи с голяма площ, чиято височина е повече от 4 метра, обикновените радиатори няма да помогнат. Тук трябва да инсталирате активни отоплителни уреди - вентилаторни конвектори.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Избор на радиаториИзбор на радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
» » Как да изберем радиатори
© 2021 BggeHat.com