Кои радиатори трябва да избера?

Отоплителни радиаториЕдин от основните компоненти на отоплителната система са радиаторите. Неправилно е да се предположи, че температурата в помещението зависи само от капацитета на котела. От голямо значение са радиаторите, които ще определят комфорта в помещението и в къщата.

Към днешна дата пазарът има много възможности за радиатори и с такова разнообразие потребителят може просто да се обърка. За това, какви радиатори са най-добре да избират, и ще бъдат обсъдени в статията.

Технически характеристики на радиаторите

Радиаторите са от алуминий, стомана, биметал и чугун. Трябва да се отбележи, че техническите характеристики на радиаторите са различни. Така алуминиевите радиатори имат най-висок коефициент на топлопреминаване благодарение на метала, от който са направени. Те имат модерен и атрактивен дизайн, достъпна цена. Те се продават на секции, които могат да бъдат добавени или премахнати по време на монтажа, ако е необходимо.

Размерите на алуминиевите радиатори зависят от това колко секции ще бъдат инсталирани. Поради лекото тегло, тези радиатори са много лесни за монтаж. Трябва обаче да се отбележи, че не се препоръчва да се инсталират такива радиатори в многоетажна сграда, тъй като те не издържат на високо налягане и лошо качество на водата в къщи с централно отопление, тъй като това може да доведе до тяхната корозия.

Максималното работно налягане на алуминиевите радиатори е 25 атмосфери. По правило срокът на живот на тези радиатори е от 10 до 15 години. Но колко години ще работи алуминиевият радиатор, ще зависи от качеството на охлаждащата течност в системата.

Стоманени тръбни радиатори за отопление

Радиатор за отоплениеЕдин от най-разпространените видове радиатори са стоманените радиатори. Те имат достатъчно висок топлообмен и ниска топлинна инерция, бързо затоплят стаята. Естетичният модерен външен вид е също едно от предимствата им.



Стоманените радиатори са икономични поради факта, че съдържат малко количество охлаждаща течност. Недостатъците на такива радиатори включват ниската им устойчивост на корозия при неправилно използване на устройствата, както и ниското съпротивление срещу водното удавяне. При транспортирането на такива радиатори се изисква по-голяма точност.

Има панелни, тръбни и профилни модели от стоманени радиатори. Панелните радиатори са от интегрална конструкция и за да ги придобиете, трябва да знаете точно височината, ширината и дължината на нагревателя. Стоманените тръбни нагревателни радиатори се състоят от техните тръби, които са свързани помежду си чрез заварени шевове. Те често се използват в лечебните заведения, тъй като такъв модел радиатори може лесно да бъде лекуван хигиенично. Те могат да издържат на малък натиск, само на 10-12 атмосфери. Секционните модели са подобни на чугунени радиатори и са най-издръжливите.

Биметални радиатори

Радиатор за отоплениеОсновната характеристика на биметалните радиатори е, че те съчетават едновременно два вида метал. Тялото на тези радиатори е изработено от алуминий, което осигурява добър топлопренос, но ядрото, което е в контакт с охлаждащата течност, е изработено от стомана. Стоката се отличава с антикорозионните си свойства и не се подлага на окисление, за разлика от алуминия.

Биметални радиатори могат да бъдат инсталирани в домове с централна отоплителна система, тъй като те могат да издържат на налягане до 40 атмосфери и са доста непретенциозни за чистотата на охлаждащата течност. На пръв поглед тези отоплителни устройства почти не се различават от тези на алуминия, но е възможно да се забележи, че биметалът е само над вътрешния слой, докато радиаторът все още не е монтиран. Цената на тези радиатори е малко по-висока от стомана или алуминий, но се отплаща.

Чугунени радиатори

Чугунните радиатори могат да се монтират както в индивидуалната отоплителна система, така и в централизираните отоплителни системи. Този вид радиатор е добре познат на всички от съветските времена.

Чугунните радиатори са непретенциозни към замърсената смес на охлаждащата течност, те издържат на корозия и имат най-дълъг експлоатационен живот в сравнение с други видове отоплителни уреди. Техните недостатъци включват тежкото им тегло, нуждата от силни скоби и необходимостта от боядисване, както и тяхната инертност (бавно се нагряват и се охлаждат бавно).

Инсталирането на термостати на такива радиатори няма да бъде ефективно. Трябва да се отбележи, че външния вид на чугунните радиатори се е променил с течение на времето. Модерните чугунени радиатори произвеждат отопление и дизайн и хармонично се вписват в най-изискания интериор.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Отоплителни радиаториОтоплителни радиатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Алуминиеви отоплителни радиаториАлуминиеви отоплителни радиатори
Технически характеристики на чугунени радиаториТехнически характеристики на чугунени радиатори
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
» » Кои радиатори трябва да избера?
© 2021 BggeHat.com