Какви са разликите между биметалните и алуминиевите радиатори, които са по-добри?

Съвременното производство на отоплителна техника ви кани на радиатори от различни материали с различни технически характеристики и възможности. Сред тях, алуминий и биметални радиатори

. Като имат в структурата си общ елемент - алуминий - те имат както сходни, така и напълно различни параметри. Кои от тези радиатори са най-добри, можете да разберете само като узнаете какво е тяхното сходство и разлика.
Алуминиеви и биметални радиатори във вашия дом

Алуминиеви и биметални радиатори във вашия дом

Алуминиеви радиатори

дизайн

Свойствата на алуминиевите радиатори за отоплителната система се основават на характеристиките на тяхното проектиране. Като правило, те се произвеждат по метода на пресоване на секции под високо налягане от алуминиеви сплави със силициеви добавки.

Алуминиевите радиатори се различават по начина, по който са произведени:

  • Разлят от отделни твърди секции,
  • Екструзионни (или секционни) радиатори, които се състоят от болтови елементи (най-често три). В този случай, кръстовидните съединения се подлагат на задължителен процес на запечатване със силикон, паронитни подложки и други материали.

Моля, обърнете внимание! Надеждността на радиаторите за всеки тип зависи от производителя: качественият секционен може да бъде по-надежден от отливката. Поради това е по-добре да прочетете отзивите на производителя преди да го закупите.

Сега най-често използваните алуминиеви радиатори, чиито размери достигат до около 10 cm дълбочина и височина от 35 cm до 1 m. Дебелината на стените им може да бъде до 1,5 мм.

Алуминиев радиатор

Алуминиев радиатор

Технически спецификации

  • Налягане. Стените на съвременни алуминиеви радиатори могат да издържат на налягане от 6 до 20 атм. (За рутинни тестове), който позволява използването им в почти всяка отопление, при стандартни условия на градски и крайградски нискоетажни сгради.
  • Температура. Когато се използват алуминиеви радиатори, охлаждащата течност може да се нагрява до температура от порядъка на 1300.
  • Високата топлинна мощност от 230 вата ще даде възможност да отоплявате помещението много бързо.
  • Дизайнът ще позволи инсталирането на апарата във всяка стая.

Сред несъмнено положителните качества може да се нарече и леко тегло, икономичност и лекота на инсталиране.

Характеристики на инсталацията

Алуминиевите радиатори са подходящи както за еднотръбни, така и за двутръбни отоплителни системи с естествена и принудителна охладителна циркулация, с хоризонтални и вертикални тръбопроводи. Когато ги инсталирате, трябва да имате предвид следното:

  • Ако използвате еднопосочна тръбна връзка, не трябва да се увличате, като ненужно увеличавате броя на секциите. Ако броят им надвиши 12 при естествена циркулация на охлаждащата течност и 24 - с изкуствени, по-добре е да използвате гъвкава връзка.
  • Действителната мощност на устройството може да бъде малко по-ниска от тази, заявена от производителя. Това трябва да се вземе предвид при изчисляване на необходимия брой батерии.
  • Топлопредаването на устройството може да варира леко в зависимост от начина на свързване. Например, при по-ниска връзка на устройствата, загубата на топлина е приблизително 10 в сравнение с кръстосаното свързване.
  • Най-доброто загряване на стаята се получава, когато батерията е поставена на разстояние 10-12 см от пода и на 4-6 см от стената.

недостатъци

  • Проблемната инсталация на системите за централно отопление на високи сгради благодарение на възможността за водно удавяне. Този проблем е частично елиминиран от някои производители поради освобождаването на по-скъпи "усилени" алуминиеви радиатори, които издържат на по-силна водна глава.
  • Потенциални течове между участъците на устройството.
  • Вероятността за генериране на газ в радиатора се дължи на бавната химическа реакция на алуминий и на материала на фитингите, най-често направени от мед. За да се избегне това, на алуминиевите радиатори се монтират автоматични въздушни сепаратори.
  • Слаба устойчивост на корозия.

Биметални радиатори

дизайн



Биметалните радиатори са изработени от два слоя от различни метали, обикновено алуминий и стомана. Като правило те се считат за по-добри от алуминий или стомана, защото съчетават свойствата на двата метала - силата на стоманата и елегантността на алуминия. Обикновено има ребра от вътрешната страна и плосък панел с външна страна. Те имат малки, много компактни размери и естетически външен вид, което им позволява да бъдат инсталирани в помещения с всякакви цели и дизайн.

Устройството на биметалния радиатор

Устройството на биметалния радиатор

Технически спецификации

Свойствата на биметалните радиатори са синтез на техните собствени характеристики със свойствата на стоманата и алуминия.

  • Налягане. Стоманената сърцевина е в състояние да издържи на работното налягане на охлаждащата течност до 20-40 атм, а налягането на разрушаване ще бъде над 90 атм.
  • Високият топлообмен на устройството (170-190 W) се постига благодарение на алуминиевото покритие, което е по-добро от стоманата, предава топлинна енергия на околните обекти.
  • Висока устойчивост на корозия се постига и от свойствата на стоманата, а инсталирането на някои модели от неръждаеми стоманени ядра ги прави по-трайни.
  • Всички видове дизайн на биметални отоплителни уреди могат да задоволят и най-взискателния потребител.

Радиатори биметалически изискват малко количество охладителна течност, което позволява икономия на котела, и могат да бъдат безпроблемно в продължение на повече от 20 години с пълна запазване на всички технически и естетически функции, които те са имали в началото на операцията.

Поставяне на радиатори

Поставяне на радиатори

Характеристики на инсталацията

Монтаж на биметални радиатори Отоплението ще ви отнеме само няколко часа. Няколко съвета ще ви помогнат да го направите по-бързо и по-добре:

  • Инструментите са инсталирани в строго вертикално положение, в центъра на прозореца, на същото ниво в една и съща стая. Така че циркулацията на охлаждащата течност ще бъде най-добрата и топлопредаването ще бъде по-високо.
  • Биметалните радиатори трябва да се намират на по-малко от 5-7 см от края на перваза на прозореца. При тази подредба первалът няма да повлияе на инсталационния процес и в бъдеще ще доведе до конвекция на топли въздушни течения.
  • Биметалните радиатори са забранени за обработка с други метални и други покрития, лакове и бои. Това може да наруши тяхната работа и да намали топлообмен с около 10.
  • Всеки от радиаторите трябва да бъде снабден с въздушен клапан, за да се отстранят евентуалните въздушни запушалки.
  • При почистване на биметални устройства абразивните вещества са забранени.

недостатъци

  • Малък обем охлаждаща течност, спестявайки пари за работата на котела, може да се превърне в недостатък при аварийни ситуации. Изключването на отоплението за дълъг период от време ще доведе до твърде бързо охлаждане на батериите и околния въздух.
  • Висока цена

Кои са по-добре?

Въпросът за това кои радиатори са по-добри - алуминиеви или биметални - се допуска чрез сравняване на техните свойства:

  • Алуминият има по-добра топлопроводимост, по-малко тегло и по-ниска цена.
  • Биметалните са по-силни и по-трайни, могат да издържат на по-силен натиск.
  • Когато се използва като охлаждащо средство за вода, повишаването на температурата не влияе върху якостта на алуминия, въпреки че може да "разхлаби" връзките между слоевете биметални секции през годините.
  • Възможно е да се образува газ в радиаторите на всеки от тези видове, поради реакциите между различните метали.
  • Модерният дизайн на алуминиевите устройства по никакъв начин не е по-малък от биметала.

Експертите препоръчват използването на биметални радиатори за системи за централно отопление и алуминиеви за нискоетажни. Въпреки това при стандартни условия (без повишено повишаване на налягането, температура и др.) Алуминиевите радиатори могат да се използват за почти всяка конструкция.

Моля, обърнете внимание! Дори да сте спрели избора на конкретен вид радиатори, по-добре е да поверите последната дума на този въпрос на професионалистите.

Видео: алуминиеви и биметални радиатори - кои са по-добри?

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
Алуминиеви или биметални радиатори?Алуминиеви или биметални радиатори?
Алуминиеви отоплителни радиаториАлуминиеви отоплителни радиатори
Как да изберем биметални радиатори?Как да изберем биметални радиатори?
Как да свържете алуминиеви радиатори?Как да свържете алуминиеви радиатори?
» » Какви са разликите между биметалните и алуминиевите радиатори, които са по-добри?
© 2021 BggeHat.com