Алуминиеви радиатори

Принципът на действие на всички радиатори е, че водата или горещата пара, която се произвежда в отоплителния котел, се принуждава чрез помпи с добра мощност. Радиаторите за отопление могат да бъдат класифицирани въз основа на различни принципи. Основната разлика между радиаторите е материалът на тяхното производство. По този критерий радиаторите могат да бъдат: алуминий, биметален, чугун или стомана. Изборът на нагревателя зависи до голяма степен от характеристиките на отоплителната система, инсталирана във вашия дом или апартамент.
алуминиеви радиатори
Алуминиеви радиатори

Видове радиатори

Основното, което трябва да обърнете внимание е типът на охлаждащата течност и работното налягане в отоплителната система. Ако вашият избор е паднал върху алуминиеви радиатори, тогава трябва да знаете, че за тях е необходим охладител за алуминиеви радиатори с определено съдържание на киселина. Стоманените радиатори могат да се използват за вода с всякакво ниво на киселинност. По принцип всеки тип батерия има свои собствени характеристики, например, нагревателните елементи за алуминиеви радиатори ще бъдат различни от тези за други материали.

Повечето радиатори могат да бъдат разделени в такива категории като: панелни радиатори и секционни радиатори.

Панелните радиатори обикновено са изработени от материал като стомана или алуминий. Секционните батерии могат да бъдат изработени от алуминий, стомана или чугун.

отоплителни радиатори от алуминий
Радиатор за секционно отопление

алуминиеви батерии
Панелен радиатор

Можете да си купите отоплителни радиатори за домашно производство и да купите радиатори от чуждестранни производители. Ако сравните техническите им характеристики и параметри, чуждестранните радиатори са малко по-добри от вътрешните радиатори. Необходимо е обаче да се има предвид, че радиаторите от чуждестранни производители ще се поберат само в по-модерни отоплителни системи. Също така внесените радиатори са по-успешни дизайнерски функции.

Алуминиеви радиатори

Алуминиевите радиатори придобиват популярност всеки ден. Такива радиатори са изработени от алуминиева сплав, в която се добавят различни силиконови добавки.

Отоплителните радиатори алуминий могат да бъдат разделени на две основни групи, въз основа на критерий като метода на производство:

  • Отоплителни радиатори от леярски тип. Такива радиатори са специални, тъй като всяка от тях е направена отделно;
  • Отоплителни радиатори от типа екструзия. Секциите от тези нагреватели са направени от техните три различни елемента, които са свързани заедно чрез болтове.

За да се произведат секционни радиатори, се използва метод като леене под високо налягане. Секциите са свързани към вътрешността на радиатора посредством специални резбовани елементи. Освен това, фугите преминават през процес като уплътняване, за който се използват високотемпературни силикон или уплътнения от паронит.

алуминиев радиатор
Компоненти на една секция на радиатора

Най-често срещаните модели алуминиеви радиатори имат дълбочина до 1 метър и височина от 35 до 100 см.

Почти 50 топлинни алуминиеви батерии се подават чрез радиационни процеси. Втората половина от топлината се предава чрез конвекция.

Алуминиевите радиатори имат доста добро разсейване на топлината и ако използвате повърхности под формата на тънки ребра, тази цифра може да се увеличи допълнително.

Технически характеристики на алуминиеви радиатори

Алуминиевите нагревателни батерии имат следните технически параметри и характеристики:

  • Работното налягане на водата в тези радиатори варира от 6 до 25 атмосфери, налягането при изпитването може да достигне до 30 атмосфери.
  • Допустимо е да се използва охлаждаща течност с максимална температура +130 градуса.


Сред предимствата на отоплителните радиатори, изработени от алуминий, можете преди всичко да подчертаете тяхната рентабилност, лекота на монтаж, висока ефективност, леко тегло, отличен дизайн и възможност за регулиране на температурния режим. Алуминиевият радиатор е най-подходящ за помещения с естетически изисквания от висок стандарт.

алуминиеви радиатори за отопление
Технически характеристики на алуминиеви радиатори

недостатъци

Има някои недостатъци на алуминиевите радиатори и би било несправедливо да не ги споменаваме. Недостатъците на алуминиевите радиатори включват:

  • Вероятността от изтичане между секциите на радиатора;
  • Нисък конвективен капацитет;
  • Доста голяма вероятност за образуване на газове;
  • Концентрация на топлината върху радиаторните ребра.

Натрупването на газове е опасно, тъй като отоплителната система може да се повреди или газовете да предизвикат експлозия на радиатора. Този проблем може да бъде предотвратен чрез инсталиране на предварително монтирани алуминиеви радиатори на въздушните сепаратори, които ще работят автоматично.

Алуминият като метал има доста висока активност, така че тези радиатори са по-податливи на корозия, както показват ревютата.

За да избегнете този проблем, можете да използвате неактивен химичен филм или да проведете допълнително антикорозионна подготовка на нагревателя.

Анодизирани радиатори

акумулатори, алуминий
Анодизиран радиатор

Анодизираните радиатори се класифицират като алуминиеви радиатори. Такива устройства са изработени от алуминий, който е преминал по-висока степен на пречистване и следователно има по-добри технически характеристики. В допълнение, такива радиатори се обработват чрез окисление, като се използва анод. Тази процедура допринася за факта, че структурата на материала се променя, а също така придобива по-висока якост и по-висока устойчивост на корозивни влияния. Вътрешните повърхности на тези радиатори са гладки, тъй като компонентите на такива устройства са свързани чрез външни съединители.

В допълнение, анодираните радиатори се отличават с по-високо ниво на топлопредаване. Колкото по-висок е индексът и работното налягане на тези радиатори. Средно е от 50 до 70 атмосфери.

Избор на радиатори и тяхната инсталация

При избора на радиатор за отоплителната система най-важното е да се изчисли броят на необходимите секции, за да се създадат най-оптималните температурни условия в къщата или апартамента. Броят на секциите трябва да се изчислява въз основа на общата площ на помещението. 1 kW мощност е необходима приблизително за отопление на площ от 10 квадратни метра.

Първо, трябва да определите общата площ на помещението и след това да разберете колко енергия се произвежда от една част на радиатора.

За да се извърши инсталирането на алуминиев радиатор, ще е достатъчен универсален инсталационен комплект. Такъв комплект включва такива компоненти като: щепсели, вентилационни отвори, скоби за стена и различни уплътнения.

Най-важната точка при инсталирането на радиатори от алуминий е, че такива радиатори са забранени да бъдат свързани към медни тръби. Това може да се обясни с факта, че контактът на мед и алуминий може да предизвика газообразно образуване и това от своя страна може да доведе до експлозия или изхода на отоплителната система. Сега обаче е възможно да се намерят медни алуминиеви радиатори.

Ако говорим за живота на алуминиеви радиатори, тогава алуминиевите радиатори за отопление могат да продължат от 5 до 15 години. Някои производители на такива продукти са в състояние да произвеждат радиатори от алуминий, които могат да продължат до 25 години.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на радиаториИзбор на радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Алуминиеви отоплителни радиаториАлуминиеви отоплителни радиатори
Технически характеристики на алуминиеви радиаториТехнически характеристики на алуминиеви радиатори
» » Алуминиеви радиатори
© 2021 BggeHat.com