Технически характеристики на алуминиеви радиатори

Алуминиевите радиатори все повече се превръщат в алтернатива на остарелия чугун и изтласкват по-скъпите образци от неръждаема стомана и биметал. Те ще се справят със задачата за отопление на сградите, ако са избрани и инсталирани съгласно всички съответни правила. Техническите характеристики на алуминиевите радиатори ще ви помогнат да направите това най-правилно.

Алуминиеви радиатори

Алуминиеви радиатори

 Дизайн характеристики и класификация

Материалът за производство на алуминиева радиаторна част не е чист алуминий, а неговата сплав със силиконови добавки. Това дава на новото устройство по-голяма якост и устойчивост на корозия, удължавайки живота му. Първоначалната суровина се подлага на специално третиране, преминавайки през преса с високо налягане, за да се получат елементите на бъдещите апарати.

Алуминиевите радиатори, предлагани в магазините за отопление, имат различни външни характеристики. Те се отличават:

1. В общия вид:

  • панел,
  • Tubular.

2. На структурата на един отделно взет раздел:

  • твърди, готови за употреба (гласове),
  • които се състоят от отделни елементи чрез вътрешно закрепване с болтове със силиконови и паронитни облицовки.

3. По размери:

  • Имат стандартни характеристики на размерите. Размерите на алуминиевите радиатори от стандартен тип са: ширина - около 40 см, височина - около 58 см.
  • Ниските алуминиеви радиатори могат да бъдат само 15 см високи, което им позволява да се поставят дори в много ограничени пространства. Сега някои компании дори предлагат така наречените "цветни" батерии от алуминиев дизайн, само 2-4 см високи.
  • Висока или вертикална. С малка ширина на височина може да достигне 2 - 3 метра. Работното им положение във височината на помещението дава възможност за загряване на голям обем въздух, а оригиналът им придава декоративна функция.
Тръбен алуминиев радиатор



Тръбно устройство

Моля, обърнете внимание! Срокът на експлоатация на купуваните алуминиеви радиатори не зависи от това колко елементи съдържа устройството, какви са неговите размери и вътрешен обем. Качеството на устройството се определя само от качеството на суровините и съвестността на производителя.

Технически характеристики на алуминиевите батерии

Техническите характеристики на радиаторите, изработени от алуминиеви сплави, се състоят от удобство и дълготрайност с възможно най-доброто изпълнение на основната функция - отопление на помещенията:

  • Работно налягане. Работното налягане на топлоносителя, което е възможно в алуминиевите радиатори, може да варира от 6 до 25 атмосфери, тъй като при фабричен контрол на качеството те могат да издържат на налягане на водата до 30 atm. Това позволява да се монтират в почти всяка отоплителна система при стандартни условия (като се използва вода като охлаждаща течност, с изключение на варенето й в системата и водното удавяне).
  • Мощността (или топлопреминаването) на една част от алуминиевия радиатор на отоплителната система е много висока - до 230 вата. Това пренасяне на топлина (топлинна мощност) ви позволява да отоплявате помещението във възможно най-кратко време. Това се постига благодарение на високата способност на алуминия да пренася топлината. Параметърът "мощност" играе най-важната роля при изчисляване колко е необходимо да се инсталират радиатори. Числените размери на тази характеристика за една секция могат да бъдат намерени в паспорта на инструмента.
  • Температурният диапазон на загряване на вода в алуминиев радиатор надвишава 1000 градуса.
  • Обем на секцията. Запълването на алуминиеви радиатори изисква много по-малък обем топлинен носител, отколкото например чугунено устройство със същата мощност. Това спестява работата на отоплителните котли и високата скорост на движение на водата, така че алуминиевите уреди почти не са запушени.
  • Теглото на една секция от алуминиеви уреди е много по-малко от стомана или чугун, имащи същите технически размери. Следователно, те не изискват допълнително усилване на стената, към която са прикрепени устройствата. Това е най-важно за вертикалните радиатори, които са големи и съдържат повече вода.
  • Дизайнът на алуминиеви радиатори им позволява хармонично да се вписват в интериора на всеки дизайн. Компактните размери на раздели и неутрален цвят могат да ги направят почти невидими в стаята ви и да изпълняват допълнителни декоративни функции.
  • Животът на алуминиевите уреди е 15-20 години.

Недостатъци на нагряването от алуминий

Недостатъците на алуминиевите батерии са:

  • Стойността на параметъра, като работното налягане на охлаждащата течност в устройството, е твърде ниска. Това не изключва разрушаването на батерията с голяма вода, което се случва в системите за централно отопление. Въпреки това, при системи за автономно отопление на нискоетажни сгради, налягането на водата винаги остава в норма (няма хидравличен удар), а тук е възможно безопасно да се използват алуминиеви устройства.
  • Възможността за бавни химични реакции вътре в устройството, при които се образува нежелан обем газ. За да се избегнат последствията от това генериране на газ, е необходимо да се инсталират автоматични въздушни клапани в горната част на акумулатора, които в подходящото време ще изпуснат толкова въздух, колкото е необходимо.

Тези недостатъци обаче са повече от компенсирани от такива високи технически характеристики на алуминиевите устройства като добра мощност (топлинна мощност), работно състояние без чести измивания и отличен вид. Освен това те не изискват редовно боядисване, което не отслабва тяхната естетика и достатъчно дълъг живот.

Елементи за монтаж и поддръжка

при монтаж на алуминиев радиатор в отоплителната система и последващата употреба трябва да се помни, че:

  • Когато планирате отоплително устройство, ще трябва да изчислите броя секции. Тя е уникална за всеки тип батерия, така че ще ви е необходима информация за това колко енергия има избраното от вас устройство.
  • Монтирането на радиатор изисква спазване на някои цифрови параметри: разстоянието до перваза на прозореца не е по-малко от 10 см, а на пода - най-малко 6 см.
  • Устройството не трябва да докосва стената, трябва да е поне 3 см.
  • Възможността за удавяне с вода, защото Прекомерното налягане на охлаждащата течност може да повреди уреда.
  • Различни начини на свързване (отгоре, отдолу, диагонал, странично).

Моля, обърнете внимание! Не забравяйте, че при по-ниско и особено еднотръбно свързване топлопредаването на устройството се намалява с 10-20.

Алуминиев радиатор

Във вътрешността

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем отоплителна батерияКак да изберем отоплителна батерия
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Какъв вид алуминиеви радиатори са по-добри?Какъв вид алуминиеви радиатори са по-добри?
Какви са разликите между биметалните и алуминиевите радиатори, които са по-добри?Какви са разликите между биметалните и алуминиевите радиатори, които са по-добри?
Кои алуминиеви радиатори са по-добри?Кои алуминиеви радиатори са по-добри?
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Алуминиеви радиаториАлуминиеви радиатори
Кои радиатори са по-добри?Кои радиатори са по-добри?
» » Технически характеристики на алуминиеви радиатори
© 2021 BggeHat.com