Алуминиеви радиатори

Описани са алуминиеви отоплителни радиатори, техните предимства и недостатъци на фона на чугунните батерии. Представени са препоръки за монтажа на алуминиеви батерии и тяхното функциониране. Научаваме как да нарисуваме този радиатор.

Преди да изберете материала на отоплителните радиатори за апартамент, трябва да знаете стойността на теста и работния натиск в системата (това не важи за частни и селски къщи). Изборът на алуминиеви радиатори за отопление е необходим при такъв подход: при отопление на 10 метра от площта на обитаване се изисква 1 kw от капацитета на радиатора (ако височината на таваните е по-малка от 3 метра). Но за окончателното изчисление и избор на отоплителни уреди е необходимо да се вземат предвид и други фактори. (Виж също: Как да изберем радиатори)

Модерни алуминиеви радиатори
Модерни алуминиеви радиатори



Препоръки за инсталиране на радиатори



  • Независимо от вида и материала на нагревателя, той трябва да бъде поставен под прозореца. По този начин студеният въздух, излизащ от прозореца, е блокиран от топли потоци, издигащи се от батерията. В същото време ширината на нагревателя не трябва да бъде по-малка от 50 - 75 пъти по-голяма от широчината на перваза на прозореца.

  • Ефективното отопление на помещението е възможно само ако се спазват разстоянията между отоплителния уред, стената и други елементи (под, перваза на прозореца и др.). Монтирането на алуминиеви радиатори трябва да се извърши както следва. От акумулатора до стената трябва да оставите поне 3 см, а до перваза на прозореца от 10 до 12 см. Разстоянието от радиатора до пода може да се вземе по същия начин, както преди прозоречния перваз (10-12 см). Ако разстоянията са по-малко от посочените, много топлина ще отиде да загрява стената, пода и перваза на прозореца.

  • Не е необходимо да покривате радиатора с декоративен панел (екран). Това ще има лош ефект върху ефективността на работата му (може да загубите около 20 топлината).
  • (Виж също: Как да изчислим радиаторите)
  • Ако е необходимо да увеличите ефективността на отоплителното тяло, а след това направо зад стената, трябва да поставите специална отражателна изолация. Най-често, като изолация, се използват чифт тънки метални слоеве, между които е изолационен слой. Този метод ви позволява да използвате по-голямата част от топлината, излъчвана от батерията, за да загрявате въздуха в стаята, а не стената, на която е фиксирана.


Предимства на алуминиев радиатор



  • Както и чугунните радиатори, алуминиевите нагреватели са в състояние да издържат на достатъчно голямо работно налягане;

  • Алуминиевите радиатори имат привлекателен външен вид и могат да имат най-необичаен дизайн;

  • Лекото тегло на такъв нагревател значително опростява транспортирането и монтажа му;

  • Тъй като алуминият е пасивен метал, такива батерии не могат да бъдат корозирали (повърхността на устройството е покрита със защитен оксиден филм, неразтворим във вода);
  • (Виж също: Как да свържете секции от алуминиев радиатор)
  • Размерът на алуминиевите радиатори се регулира чрез премахване или окачване на допълнителни секции;

  • Приемливите разходи за такива отоплителни уреди;

  • Основното предимство е максималният топлопренос.


Монтаж на алуминиев радиатор
Монтаж на алуминиев радиатор



Недостатъци на алуминиевите радиатори


Поради факта, че алуминият има висока топлопроводимост, както и корозията, характеристиките на алуминиевите радиатори са много високи. Но има и недостатъци за тези отоплителни устройства. На първо място, това е слабо съпротивление срещу хидравлични удари, което може да забрани радиатора. Второ, това са специални изисквания за качеството на топлоносителя, тъй като алуминият има ниска електрохимична устойчивост. В допълнение, дебелината на стените на такъв радиатор е много по-малка, отколкото например в чугунната батерия, така че този дизайн няма твърде висока якост на устройството.

Това е забранено! Не свързвайте алуминиевия радиатор директно към медната тръба, тъй като образуването на галванична двойка скоро ще разруши връзката и ще доведе до теч. (Виж също: Как да увеличите батерията на отоплението)

Монтаж на алуминиеви радиатори



Важно! При избора на радиатор е необходимо да се провери съответствието на техническите характеристики на уреда с отоплителната система, в която ще трябва да работи. Ако изборът е направен неправилно, нагревателят може да се повреди по време на работа.

Самата инсталация включва инсталиране на уплътнения, щепсели и различни въздуховоди. При монтажа на алуминиеви батерии ще са ви необходими ръчни или автоматични въздуховоди, които трябва да се монтират във вертикалната част на инструментите.

Алуминиев радиатор в апартамента
Алуминиев радиатор в апартамента



Съвет! По време на инсталацията не е нужно да използвате хаос. Ще бъде необходимо да се монтира спирателен вентил, който, ако е необходимо, ще изключи радиатора, за да предотврати и измие от натрупаните отлагания. (Виж също: Кои панелни радиатори са по-добри)

Тази процедура трябва да се провежда най-малко на всеки 5 години. Не се препоръчва изтичане на вода от радиатори за дълго време, тъй като има възможност за корозия. За кранове и клапани, инсталирани в отоплителната система, трябва да внимавате: отворете бавно и внимателно, за да не ги разкъсате.

Каква е повърхността на алуминиевия радиатор


Отоплителните алуминиеви радиатори се състоят от двойно емайлирано покритие. Такава техника на боядисване се извършва по следния начин: чрез метода на анапореза се прилага първият слой, вторият слой се полага по електростатичен метод с помощта на специален прах. Отоплителните уреди, които са преминали през този цвят, имат повърхност, устойчива на драскотини, а самите радиатори се характеризират с дълъг експлоатационен живот.

Ако алуминиевият радиатор тече


Ремонтът на алуминиеви радиатори включва измиване и почистване на устройството от вътрешни отлагания. Ако алуминиевият радиатор изтича, той може да бъде споен с обикновен спойка и поток за запояване на алуминий. Повърхността трябва първо да бъде почистена и повредената зона да бъде затоплена. Силата на спояващото желязо е необходима от 100 вата.


Flux за запояване на алуминий
Flux за запояване на алуминий



Разлики между алуминиеви радиатори и чугунени колеги


Първото нещо, което отличава алуминиевия радиатор от чугунното му съпротивление, е наличието на доста голям напречен прозорец. Второ - специално епоксидно покритие, което не позволява бързото кородиране на повърхността. Третият - топлопредаването на алуминий е 12 по-високо от това на чугун. Що се отнася до конструкцията на отоплителните уреди, размерите на алуминиевите радиатори (в сравнение с чугуните) са по-малки и по-компактни и вследствие на това такива устройства заемат по-малко пространство.

Боядисан алуминиев радиатор
Боядисан алуминиев радиатор



Изчисляване на мощността на алуминиевия радиатор


При закупуването на радиатор трябва да знаете колко енергия се нуждае от устройството. Определете силата на радиатора може да бъде, знаейки областта на отопляемата стая. Стандарт за 1 кв. М. От площта, от която се нуждаете 100 вата мощност (при височини на тавана до 3 метра). Необходимият брой секции на отоплителното устройство може да бъде изчислен, като се знае неговата мощност.

Изчисляването на алуминиевите радиатори следва да се извършва, като се вземат предвид различни случайни фактори. По-добре е да закупите отоплителен радиатор с 20% от изчисления фактор на мощността. По този начин ще бъде възможно да не се притеснявате за силата на радиатора за ефективно отопление на помещението.

Размери на радиатора
Размери на радиатора

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем отоплителна батерияКак да изберем отоплителна батерия
Кои радиатори са по-добриКои радиатори са по-добри
Избор на радиаториИзбор на радиатори
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Радиатори със сечениеРадиатори със сечение
Чугунени радиаториЧугунени радиатори
Как да изберем радиаториКак да изберем радиатори
» » Алуминиеви радиатори
© 2021 BggeHat.com