Отоплителна система с принудителна циркулация

Системата за отопление с принудителна циркулация, нейните характеристики, характеристики, предимства и недостатъци се разглеждат. Представени са препоръки за избор на циркулационна помпа, както и правилата за работа с това оборудване.

Има два вида отоплителни системи: с принудителна циркулация и с естествена циркулация. Във втория случай топлопреносната среда циркулира през тръбопровода без помощта на каквото и да е оборудване, по-специално циркулационна помпа, докато отоплителната система с принудителна циркулация изисква нейното инсталиране. С помощта на помпата функционалността на системата се разширява, особено по отношение на контрола на температурата. Ако промените скоростта на помпата, температурата в стаята ще се промени. (Виж също: Отопление с естествена циркулация)

Принудителна циркулация в отоплителната система

Принудителна циркулация в отоплителната система

Използването на циркулационна помпа има много предимства. Първо, не можете да изградите сложни и неудобни горни тръбопроводи. На второ място, става възможно да се използва окабеляване, чрез което отоплението на радиаторите (радиаторите) ще се осъществи равномерно. И трето, ако помпата е планирана да бъде инсталирана в системата, дължината на тръбопровода може да се увеличи.

Много популярно днес е нагряването с принудителна циркулация през система с лъч (колектор) окабеляване. Принципът на действие на такава система е, че всеки етаж на сградата има колектор. От него до радиаторите има тръби (чифт от всеки). Едната тръба е права, другата е обратна. Колекторът получава топлина през главния тръбопровод от котелното. На тръбопровода е монтирана циркулационна помпа, а пред нея има разширителен резервоар.



Важно! Помпата трябва да бъде монтирана така, че да поема охлаждащата течност от резервоара и да не се подава там. Оста на ротора на помпата трябва да бъде поставена хоризонтално, тъй като тази позиция гарантира ефективна и безшумна работа при най-малко триене. (Виж също: Циркулационна помпа за отопление)



Ако помпата е доставена правилно, нейният експлоатационен срок ще бъде дълъг.

Циркулационна помпа

Циркулационна помпа


Правила за работа на циркулационната помпа


Оптималната възможност за инсталиране на помпата е разположението му на връщащата линия. По този начин помпата ще подаде охладената течност към котела, а не твърде гореща, идваща от котела. Тук също (към връщащата линия) се присъединява разширителен резервоар. Ако говорим за система с естествено движение на течността, то резервоарът се поставя на главния тръбопровод.

Проектиране на циркулационната помпа

Проектиране на циркулационната помпа

Отоплението с принудителна циркулация на водата е много лесно за работа и поддръжка. Освен това, такава система има много предимства, една от които е, че за този вид отопление е възможно да се използват тръби с малък диаметър, но с по-голяма дължина. Тъй като температурната разлика между нагрятата и охладената течност е малка, в котела няма да има резки температурни промени, което значително ще увеличи експлоатационния живот на котела. Е, последното предимство на тази система може да се нарече възможност за регулиране на мощността и това ви позволява да поддържате желаната температура в помещенията.

Схема на системата с принудителна циркулация

Схема на системата с принудителна циркулация



  1. бойлер;

  2. Стояк (основно);

  3. Електрическата мрежа доставя охлаждащата течност;

  4. Стоическо сервиране;

  5. батерия;

  6. Stojk завръщането;

  7. Връщане (връщаща линия);

  8. Помпата циркулира;

  9. Кранът;

  10. Разширяваща се тръба;

  11. Разширителен резервоар;

  12. Преливна тръба;

  13. Въздушен колектор.


Отопление на водата




Системата с принудителна циркулация на водата е затворена. Помпата под налягане подава вода през тръбопровод. След това отново влиза в котела и задържа остатъчна топлина, така че няма нужда от силно загряване на водата. Стаята получава топлината от батерии, които могат да бъдат направени от чугун, стомана, алуминий или биметални. (Виж също: Водни помпи за отопление)

Колектор за отоплителна система

Колектор за отоплителна система

Много системи използват свободно стоящи топлообменници. Принципът на отопление на помещението е следният: студеният въздух от помещението идва от под радиатора и преминава през ребрата му, докато се загрява. От горе се оставя вече горещо.

Ако отоплителната система с принудителна циркулация има стари чугунени радиатори в състава си, тогава те трябва да бъдат заменени от по-модерни секционни стени или свободно стоящи аналози. Новите радиатори имат повече предимства: те заемат по-малко пространство, изглеждат по-добре и имат голямо разсейване на топлината. Но преди да вземете решение за даден вид радиатор, трябва да сте сигурни, че вашето отоплително тяло ще осигури достатъчно вода.

В някои системи е инсталиран термостат за запалване на горелката на котела и моторът на помпата е управляван. Когато температурата е по-ниска от необходимата, горелката се включва. И ако водата прегрее - се изключва. (Виж също: Котли на твърдо гориво)


Как се регулира водната отоплителна система?


Отоплителната система може да се регулира от няколко параметъра. Но преди да започнете да работите с системата, трябва да прочетете ръководствата. Преди всичко, поканете техникът да настрои цикъла старт-стоп (те трябва да бъдат кратки, но чести). В този случай отоплителната система е по-лесна за поддържане на желаната температура в помещението, дори при рязък спад на температурата извън сградата.

Дизайн на термостата

Дизайн на термостата



Съвет! Ако улицата е много студена, увеличете налягането в системата (така че повече топлина ще дойде на радиаторите на отоплението).



Не забравяйте, че голям брой различни колела и тръбни завои в малък ъгъл значително ще намали ефективността на системата. По-добре е тези колене да бъдат заменени с онези, чиито ъгли са по-големи. Така че хидравличното съпротивление ще бъде по-малко. За по-нататъшно намаляване на топлинните загуби е изолирането на самите тръби, които не преминават през жилищните помещения (например мазето). В хардуерните магазини отдавна се използват. (Виж също: Топла къща)


Едно тръбна отоплителна система с принудителна циркулация


Отоплителният кръг с принудителна циркулация на еднотръбна система включва и циркулационна помпа. Тази схема е приложима в съвременните сгради за оптимално отопление при минимални разходи. Предимството на тази схема се счита за повишен комфорт и икономия на енергия, а също и тръби с малък диаметър. Слабата точка е нуждата от електрическа енергия.

Еднотръбна система с помпа

Еднотръбна система с помпа


Избор на циркулационна помпа


При избора на циркулационна помпа трябва да се имат предвид следните параметри:



  • условията на работа на оборудването. Това включва температурата на охлаждащата течност, нейния тип, както и диаметъра и дължината на тръбопровода;

  • необходимия капацитет на помпата (изчислен от максималните условия на натоварване);

  • необходимата глава (хидравлични загуби, които се появяват в тръбопровода, когато помпата работи).




Важно! Изборът на параметрите на помпата се извършва с помощта на специални програми, при които всички съпротивления на частите в паскали се обобщават и се превръщат в метри. Той също така взема под внимание ефективността, необходима за всяка отделна верига.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Монтаж на отоплителни системиМонтаж на отоплителни системи
Отоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиранеОтоплителни кръгове с циркулационна помпа и инструкции за тяхното монтиране
Циркулационна помпа за отоплениеЦиркулационна помпа за отопление
Диаграма на отопление на двуетажна къщаДиаграма на отопление на двуетажна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
» » Отоплителна система с принудителна циркулация
© 2021 BggeHat.com