Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми

За частната система за отопление се използват твърди (въглища, дървени брикети) и течно гориво, газ, електричество. Най-разпространените поради наличието на суровини бяха котлите за газ и твърдо гориво. Инсталирането на електрически бойлер е оправдано, ако няма достъп до газ или използването на твърдо гориво е твърде скъпо.

Възможно е да се прехвърли наличното отопление на печката в отопление на водата. Тогава в пещта се монтира топлообменник и за подобряване на ефективността на системата коминът се модернизира,

огнище, въздух.

Естествена и изкуствена охладителна циркулация

Системите за отопление на водата могат да бъдат с естествена и изкуствена циркулация. Отличителна черта на първия тип е наличието на отворен разширителен резервоар на върха. Тази схема е призната за най-проста, тъй като нейната инсталация не изисква изчисления на електроенергията, и цялата работа е лесно да направите сами. Въпреки това, тя е най-малко ефективна, затова е по-подходяща за отопление на малки стаи.

Принципът на действие се основава на разликата в плътността на горещите и студените течности. В процеса на изгаряне на гориво отделената топлина се абсорбира от водата, преминаваща през топлообменника, монтиран в пещта. Тя започва да се разширява и издига нагнетателната тръба до най-високата точка. Освен това, преминавайки през отоплителните уреди във всички помещения, той се охлажда, постепенно се спуска по протежение на пътя, изстискайки топла вода от топлообменника, който отново се придвижва нагоре след нагряването.

Компенсиране на разширяването поради увеличаване на обема на водата при нагряване позволява отворен разширителен резервоар. За да се увеличи ефективността на системата, котелното помещение се намира възможно най-ниско - на първия етаж, а самият котел се задълбочава.

За по-добра циркулация на течността вътре в тръбите те се инсталират с по-голям диаметър, като винаги издържат правилния ъгъл на наклона по посока на движението на водата - 5 мм на метър!

Резервоарът за разширение се монтира възможно най-високо на тавана. Тъй като това помещение не се нагрява, незаменимо условие е изолацията на резервоара. Отоплителната система на частната къща се изработва от метални или пластмасови тръби. Времето за инсталиране на последното е по-малко и е по-лесно да се работи с тях.

Ако се използва верига с принудителна циркулация, движението на течността през тръбите се извършва със специална помпа. Поради това ефективността на системата се увеличава с приблизително 20 в сравнение с естествената циркулация и топлопредаването на всички устройства става равномерно. Ето защо този вариант е подходящ за многоетажни частни къщи от голяма площ.

При принудителна циркулация на охлаждащата течност не е задължително стриктно да се следват правилните наклони на тръбите.

Вместо експандиращи резервоари от отворен тип се използват помпени системи за съхранение (резервоари за разширение от затворен тип). Често налягането в тръбите достига до две атмосфери, така че за безопасните монтирани въздушни предпазни клапани, манометри. На входния отвор на циркулационната помпа за вода трябва да се монтират спирателни вентили. Ако е необходимо, поправете, сменете помпата, те се припокриват и циркулацията на охлаждащата течност спира.

Отопление на частна къща - схеми, опции за оформление

Понастоящем съществуват следните видове системи:

  • единична тръба;
  • две тръби;
  • колекционер.

Отличителна черта на една тръбопроводна мрежа е полагането на една линия за циркулация на течности, всички отоплителни уреди вътре в къщата са разположени по пътя на своето движение. Поради това е възможно да се извърши бързото и лесното оформление на тръбопровода. Финансовите разходи са минимални, но тази схема има значителен недостатък. Това е неравномерно нагряване на радиаторите, неспособността да се регулира температурата на всяка отделна батерия.



Единична тръба с долно или горно окабеляване е затворена верига с кръгообразно движение на охлаждащата течност. По-ефективно ще бъде използването на циркулационна помпа за изпомпване на течността, но можете да спрете на опцията с нейното естествено движение. В първия случай, благодарение на единния топлообмен и затопляне на стаите, е възможно да се постигнат значителни икономии на гориво. Във втория вид циркулацията се извършва по естествен начин, поради разширяването на водата, когато се нагрява вътре в котела, разликата в температурите при входа и изхода от нея. Скоростта на флуида е минимална, следователно, след преминаване през тръбите до далечната точка, тя успява да се охлади и по-малко топлина попадне в отдалечените помещения.

В случай на двутръбна система, подаването и отстраняването на охлаждащата течност към отоплителните уреди става чрез отделни тръбопроводи. следователно това двуканално отопление гарантира, че всички охладители на охлаждащата течност имат същата температура.

Най-простата версия е без циркулационна помпа, когато водоснабдяването тече гравитачно. За да се осигури нормална циркулация, се използват тръби с по-голям диаметър и техният наклон прави 10 мм за всеки метър от тръбопровода. Но по-ефективна и ефективна тръбопроводна мрежа с циркулационна помпа. В този случай окабеляването с всякаква сложност може да се извърши с тръби с по-малък диаметър.

Основните предимства на двутръбното окабеляване са:

  • висока надеждност;
  • равномерно подаване на топлина към всички отоплителни уреди;
  • възможността за полагане на топлинна енергия по отворен или затворен начин;
  • леко регулиране по време на работа;
  • Простота на монтажните работи.

Като се имат предвид горепосочените предимства, тези кабели са широко разпространени в частното строителство, при издигането на многоетажни сгради, промишлени и административни сгради.

Разпределението на тръбите осигурява множество тръбопроводи за захранване и връщане, свързани със специални разпределителни колектори - гребени. Такова окабеляване Ви позволява да наблюдавате всички отоплителни уреди от един шкаф за превключване.

Отличителната черта е, че за отделна доставка (освобождаване) за всеки от охлаждащата течност бойлер, подово отопление, бойлер и така нататък. Г. Предвид характеристиките на връзката и работата, тази конфигурация оформление работи добре за отопление на частни къщи с локално парно.

Нагретият течност от източника на топлина се подава към гребена събирателната (специален тръбопровод елемент клапан) и след това се определя на един клиент (или група). Обратният поток на водата към източника на топлина се осъществява чрез подобно устройство. Контурът на колекторната система е част от тръбопроводната мрежа, започваща от изхода от захранващия колектор, от свързващия фланец до входа на приемния колектор. Обикновено такава схема се състои от няколко отоплителни кръга.

За да се улесни инсталирането и по-нататъшната работа на отоплителната мрежа, гребените са окачени на обикновени скоби, фиксирани към самостоятелна метална стойка, стената на сградата. Местоположението на колекторите в специална ниша в металния шкаф подобрява външния вид на помещението.

Основните предимства на колекторната верига:

  • доставката на топлинна енергия се регулира отделно за всеки потребител;
  • възможност за изключване на индивидуални отоплителни уреди за техния ремонт, замяна;
  • Контролът на всички отоплителни уреди се осъществява от една точка.

Недостатъците включват сложността на инсталационната работа, големи финансови разходи.

Разглежданите системи са най-ефективните от всички съществуващи видове отопление на жилища. Тъй като постоянното въвеждане на иновативни решения, използването на по-съвременни уреди за регулиране и отопление, изчисляването на капацитета на системата, е възможно да се получат по-добри показатели в съотношението на цената и качеството на доставката на топлинна енергия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Достъпен електрически котел за решениеДостъпен електрически котел за решение
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Какво трябва да знаете при избора на комбинирани отоплителни котли?Какво трябва да знаете при избора на комбинирани отоплителни котли?
Външни котлиВъншни котли
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
» » Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
© 2021 BggeHat.com