Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори

Етапът на проектиране и изграждане, когато се определя схемата за отопление на частна къща, е доста важен момент в процеса на затопляне на топлината. След правилно планирана система "заплашва" дома си липса на качество на топлина, "пренасищане" на елементите на къщата на "вътрешността" под формата на допълнителни радиатори, липса на способност за ефективно управление на функционирането на системата ... и в същото време за същите пари, прекарано от вас.

Чрез анализиране на огромен брой схеми, които са представени на литературни страници и сайтове по темата за затопляне и отопление, можете да получите малко "загубени". Поради това ще се съсредоточим върху няколко от най-често използваните схеми, след като проучихме предимствата и недостатъците им.

Както вероятно вече знаете, има два вида схеми:

Има също еднотръбни и двутръбни отоплителни системи, които могат да се изпълняват както в системи с естествена циркулация, така и в "принудителни" системи.

Топлоносителят в такива системи може да бъде:

  • чиста вода;
  • антифриз (не замразяваща течност за отоплителни системи)

Моля, обърнете внимание! Когато се използва антифриз, е необходимо да се изясни неговата съвместимост с материала на уплътненията на радиаторните секции. В такива системи е изключително нежелателно да се използват алуминиеви радиатори!

Отоплителна верига с естествена циркулация

отоплителен кръг с естествена циркулация на охлаждащата течност днес не са особено популярни поради тяхната "морално сенилна" ниска ефективност, обемност, високата цена на материалите и монтаж, неспособността на диференцирано температура контрола на отделни радиатори и други подобни. г.

Но те са незаменими в тези домове, където няма електричество, тъй като такива системи, оборудвани с котел за твърдо гориво, могат да работят автономно (с периодично присъствие на човек естествено).

Принципът на отоплителната система с естествена циркулация (наричан още гравитационен поток) е да се създаде разлика в температурата на охлаждащата течност при изхода от котела и входа му. Поради различна плътност на охлаждащата течност при различни температури тя се движи през тръбите от гравитацията, без използване на циркулационна помпа, т.е., повишение топла вода, и на нейно място "е" от връщащата се охлади вода. Както последователно преминаване през подгряващата среда радиаторите понижава температурата си, като топлина в околната среда, и се загрява отново, след като "пълен кръг" и връщане към обменника на топлина котел, и цикълът се повтаря.

Последователна еднотръбна схема за отопление на частна къща с естествена циркулация

Еднотръбна отоплителна система с естествена циркулация

Еднотръбна отоплителна система с естествена циркулация

Моля, обърнете внимание! За работата на такава система, изискваните условия са: достатъчно голям диаметър на тръбите (d>= 1 инча), особено централната тръба и наклона на главните тръби по цялата система (най-малко 1 см на 1 м дължина).

Освен това точката на "всмукване на вода" на охлаждащата течност от решетката трябва да бъде разположена над най-горния радиатор, а самият котел трябва да е под най-външния радиатор.

Обемът на топлоносителя в такива системи е доста голям и зависи от диаметъра на тръбите и дължината на системата. Обикновено обемът на водата ще бъде 3 пъти по-голям в система с естествена циркулация, отколкото в система с принудителна циркулация. И това е с еднаква площ от отопляеми помещения.

Голямо количество охлаждаща течност в системата увеличава инерцията си. В това има положителна точка, ако котелът "изгасне", топлината в системата ще остане известно време. И ако използвате антифриз в отоплителната система, просто плащате допълнителни десетки литри от това вещество.

Последователното преминаване на охлаждащата течност през радиаторите води до охлаждането му. По този начин онези радиатори, които са в началото на системата (от централната тръба), ще се нагорещят повече от тези в края на отоплителния тръбопровод (пред котела). На практика е невъзможно да се регулира степента на отопление на радиаторите с такава връзка.

Друга особеност на такава система е нейната "готовност" за материала на използваните тръби. Без да се провалят, те трябва да бъдат метални - обикновено стоманени. Полимерните тръби просто не могат да издържат на високата температура, която може да възникне в системата, когато охладителят прегрее в котела. Последиците от такава "граница" в избора на материали - ниска ефективност на цялата система, високата цена на инсталацията, както и намаляването на "не" естетика на съвременните радиатори голям диаметър стоманени тръби и големите размери на цялата система.

Задължителен елемент на такава отоплителна система е разширителен резервоар, който задължително трябва да бъде на върха на системата. Обемът му трябва да бъде около 1/10 от обема на охлаждащата течност в системата. Например, при обем на охлаждащата течност в системата от 200 литра, капацитетът на резервоара трябва да бъде 15-20 литра. Открит тип резервоар предполага, че системата постоянно има контакт с атмосферното налягане. Това също е предпоставка за съществуването на системата.

Обобщение.

притегляне схема за отопление на водата има такива предимства:

  • възможността за автономно използване;
  • достатъчно висока термична инерция.

недостатъци:

  • голям обем охлаждаща течност (антифриз);
  • неестетична "насищане";
  • ниска ефективност;
  • скъпа (трудна за самостоятелно изпълнение) инсталация;
  • достатъчно високи разходи;
  • липса на контрол на температурата.

Информация "плюс"! При гравитационни серийни еднотръбни системи е възможно и серийно-паралелно свързване на радиатори. В такива случаи става възможно да се регулира потокът от вода през някои от тях. Но! Използването на температурни контролери е ограничено - възможно е да се инсталира такова устройство само на един от двата паралелни радиатора. Затвореният поток охлаждаща течност през системата не може да бъде напълно блокиран - ще има прегряване!

Паралелна двутръбна версия на отоплителната система на частна къща

Схема на двутръбна отоплителна система с хоризонтален паралелен природен циркулационен цикъл



Схема на двутръбна отоплителна система с хоризонтален паралелен природен циркулационен цикъл

В системата, показана на фигурата, температурата на отделните радиатори вече няма да зависи в голяма степен от местоположението, вече можете да регулирате температурата на отделните радиатори, но не всички! Също така е задължително наклонът на хоризонталните тръби (нагоре) и техният достатъчно голям диаметър.

Преминаваме към следната схема на отоплителната система.

Отоплителна схема с принудителна циркулация на охлаждащата течност

Разгледана в предходната част на схемата за статия на отоплителната система може лесно да се превърне в система с принудителна циркулация на охлаждащата течност. За тази цел циркулационната помпа "се врязва" пред котела на връщащата тръба. В допълнение към помпата в системата, разширителен съд от отворения тип до затворения.

Но удобното използване на системата е възможно само с двутръбна конструкция и с принудителна циркулация. Паралелното свързване на радиаторите позволява да се регулира температурата на всеки отделно както в ръчен режим чрез клапана, така и чрез поставяне на всяка батерия на автоматичен температурен регулатор. Възможно е също така да се автоматизира напълно работата на такава отоплителна система, но за допълнителни значителни пари.

терморегулатор

терморегулатор

Спестявания! Тази възможност за регулиране на температурата на радиаторите в различните помещения, в зависимост от необходимостта, спестява до 20 енергийни носители, използвани в котела.

Циркулационна помпа на отоплителната система

Циркулационна помпа на отоплителната система

Какви са "предимствата" на циркулационната помпа в такива отоплителни системи? той:

  • Увеличава скоростта на движението на охлаждащата течност, което допринася за по-динамична промяна на температурата на цялата система като цяло при контролиране и като цяло повишава ефективността на системата.
  • Позволява да се намали температурата на охлаждащата течност, което предполага възможността за използване на пластмасови тръби.
  • Позволява значително намаляване на диаметъра на тръбите, което намалява цената на материала и сложността на инсталацията.

Покупката на помпата и консумираната от нея електроенергия заплаща тези вече изброени предимства.

Моля, обърнете внимание! Когато купувате газ или електрически бойлер, обърнете внимание на тази точка - циркулационната помпа вече може да бъде вградена в котела. Следователно схемата на стените на стените на отоплителния котел не може да "съдържа" външна циркулационна помпа. И ако използвате дълги контури на "топлия под", ще трябва да (евентуално) инсталирате допълнителна помпа на тези схеми.

Допълнителна циркулационна помпа в колекторната кутия на

Допълнителна циркулационна помпа в колекторната кутия на "топъл под"

Отоплителна система двойна тръба успоредна на принудителна циркулация

Отоплителна система двойна тръба успоредна на принудителна циркулация

Схемата за отопление с принудителна циркулация има "приятна" разлика от системите с естествена циркулация на охлаждащата течност - независимостта на монтажната височина на котела от височината на инсталацията на радиатори.

Циркулационната помпа обикновено се монтира на връщащата тръба, очаквайки по-студената вода да удължи живота на помпата.

Тази схема за паралелно свързване позволява използването на отопляемо подово отопление (еталон) в отоплителната система и комбинацията от произволен брой радиатори в зависимост от изхода на котела, т.е. с помощта на сложни отоплителни схеми. Този тип схема има двуетажна къща за отопление.

Повече подробности за такива схеми за отопление на частен дом ще разгледаме в конкретни статии за организирането на отопление на различни стаи в частна къща.

Диагностични схеми на радиаторите

Използваните схеми за свързване на радиатори за отопление могат да бъдат различни и да зависят от вида на схемата за отопление на частната къща.

Диаграми на свързване на радиатори в еднотръбни и двутръбни системи

Различните видове свързвания на отоплителната система към отоплителната система също имат различни фактори за топлинна загуба при пренос на топлина.

Загуба на топлина за различни видове връзки на радиатора

Загуба на топлина за различни видове връзки на радиатора

Видео: видове, видове радиаторни системи за отопление

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи за многоетажни сградиОтоплителни системи за многоетажни сгради
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схема за отопление на частна къщаСхема за отопление на частна къща
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Отоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристикиОтоплителна система Ленинградска верига и инсталационни характеристики
Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
» » Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
© 2021 BggeHat.com