Схема за отопление на частна къща

схема за отопление на частна къща
Схема за отопление на частна къща

За комфортен престой в къщата е изключително важно в него да се създаде качествена и надеждна отоплителна система. В повечето случаи, как ще бъде схемата за отопление на частна къща, собственикът на къщата се замисля за това на етапа на изграждане на сградата. Напоследък така наречените независими отоплителни системи са в голямо търсене. Тяхната особеност е в възможността за частично отопление на къщата. Това означава, че ако не използвате някои от стаите, можете да спестите определено количество ресурси, значително намалявайки (или напълно изключвайки) отоплението в тях.

Съвременният пазар представя огромен брой схеми за отопление на частна къща. Те се различават по принципа на инсталация, вида на използваното гориво. За да се създаде най-ефективната система за отопление в къщата, е изключително важно да изберете правилната система, която напълно отговаря на вашите изисквания.

Видове и видове отоплителни системи и оборудване

Няма модерна отоплителна система, която да работи без отоплителен котел. Всъщност това е "сърцето" на схемата на отоплителната система на частна къща. При избора на такъв важен елемент трябва да се има предвид, че котлите се различават по вида на използваното гориво. По-долу можете да видите снимка с различни опции.

На първо място в рейтинга на популярност е газов котел. Причината за разпространението е доста проста - в края на краищата газът е най-достъпният (и най-евтиният) вид гориво.

Не е необичайно обаче случаите, когато трябва да се изостави този добър вариант. Причината е банална липса на връзка с газовия уред. В този случай най-рационалното използване е в отоплителната система на електрически бойлер. Неговият принцип на работа е прост и освен това почти всички имат достъп до стабилна операционна мрежа. Този тип обаче има значителен недостатък - консумира се твърде много електричество, което прави използването на системата с такъв бойлер много скъпо.

схема на частната система за отопление на къщата
Газов котел в частна къща

Бойлерите, които работят с твърди горива, са доста популярни. Тя също не е много скъпа. Въпреки това, когато избирате котел за вашата отоплителна система, трябва да се разбере, че ще трябва предварително да съхранявате голямо количество гориво от желания тип. Освен това, по време на работа на котела е необходимо непрекъснато да се контролира количеството гориво директно в горивната камера и, ако е необходимо, да се допълва.

Друг, по-скоро нов и следователно не много често срещан начин за отопление на къщата - използването на термопомпа.

Предимствата на този метод са липсата на гориво. Специално устройство получава топлина директно от вода или земя. Разбира се, много ще намерят нивото на нагряване доста ниско (само 45-50 градуса), но от друга страна, този източник е постоянен и надежден. Освен това, ако вашият дом има "топъл под", тогава е достатъчна такава помпа за загряване.

схема на отопление в дървена къща
Отопление на къщата с термопомпа

Мнозина прибягват до доста стар и доказан метод - те отопляват къщата с дърва за огрев. От една страна, тази схема на частната система за отопление на къщата е достъпна за всички. Но не всеки има възможност предварително да подготви необходимото количество дърва за отопление през целия отоплителен сезон.

Инсталирането на всяка система изисква определени знания и умения. И ако имате най-малко съмнение, най-добре е да се свържете с професионалистите. В противен случай, най-малката грешка може да се превърне в големи проблеми.

При създаването на отоплителна система е важно да се вземат предвид не само топлинната проводимост и топлопренасянето на материалите, от които е направена. Също така е важно да се вземат предвид тези фактори за онези неща, с които системата е в контакт. Ето няколко прости примера:

№ п / пматериалКоефициент на топлопроводимост, W / (m * K)
1вълна0.05
2дърво0.15
3бетон0.4
4стомана45
5алуминий240

Изборът на схеми на отоплителните системи на частните къщи е изключително важно да се разгледа какъв топлоносител ще бъде използван в него. Най-често използваните са:

  • вода;
  • двойки;
  • масло.


Не по-малко важно е начинът, по който ще бъде свързана отоплителната система. Трябва да се отбележи, че този фактор е силно повлиян от архитектурата на самата къща, етажите. Помислете какво е всяка отделна система.

Системи с естествена охладителна циркулация

Този тип отоплителни системи, много занаятчии наричат ​​най-прости и надеждни. Схемата за отопление в дървена къща с естествена циркулация (гравитация) не осигурява наличието на помпа. Това означава, че цената на материалите и системните компоненти е значително намалена, инсталирането е опростено. Такава система обаче има значителен недостатък - има доста ниско налягане. В резултат на това охлаждащата течност циркулира по-бавно - системата се нагрява по-трудно.

Ето защо, наскоро отоплителната система с естествена циркулация на охлаждащата течност се използва изключително рядко.

Гравитационната система има няколко подвида:

  • Двупроводна схема за отопление на селска къща с по-ниско окабеляване. Принципът на действие на тази система е доста прост, което популяризира нейната популяризация. В сутерена (сутерен) или на първия етаж е инсталиран отоплителен котел. От нея се полагат тръби по пода, по който водата се транспортира до рекичките и от тях се издига до батериите. Горещият охладител дава топлина на материала на радиатора. След като течността в акумулатора се охлади, тя се връща с тежест към отоплителния котел. Системата осигурява наличието на задължителна тръба и резервоар, от които е възможно да се изпомпва въздухът, образуван в нея. Освен това, на всеки радиатор трябва да бъде монтиран кран Maevsky.
схема на отопление на селска къща
Вертикална отоплителна система с две тръби с долно окабеляване
  •  двутръбна система с горно окабеляване. Тази система е по-ефикасна поради простата причина, че налягането в тръбите е малко по-високо, отколкото при долното окабеляване. Този тип окабеляване включва поставянето на батерии под тавана или на тавана. От магистралата горещата охлаждаща течност се спуска към радиатора. И оттам, след охлаждане, той се връща през тръбата към главната линия. Системата приема наличието на специален мембранен резервоар - с негова помощ въздухът се отстранява.
схема на отопление на къщата
Двутръбна система с горни кабели
  • еднотръбна система с затворени секции. Предимството на системата е, че водата в нея практически не се охлажда. Системата се монтира с помощта на горното окабеляване. В този случай той е оборудван само с една стъпала, в която едновременно топлата вода се придвижва към радиаторите и се охлажда - към котела.
схеми за отопление за частни къщи
Еднотръбна вертикална отоплителна система с горно окабеляване

Трябва да се отбележи, че независимо от вида на избраното окабеляване, има определени правила за инсталиране на тръби на система с естествена циркулация. Те задължително трябва да бъдат поставени с леко отклонение към котела - това осигурява по-активно движение на охлаждащата течност.

Отоплителни системи с изкуствена охладителна циркулация

Основната разлика в тази система е наличието в нея на циркулационна помпа, която стимулира по-активното движение на охлаждащата течност. Това означава, че с помощта на топлата вода бързо се издига от котела до батерията. И точно както в кръга на връщане се връща към котела. Предимството на тази схема е отоплението на частни къщи - няма нужда да се прави пристрастия по време на монтажа на тръбите.

Както всяка друга, системата, използваща циркулационна помпа, може да бъде от няколко типа:

  • двутръбна система с вертикално окабеляване. Обикновено и удобно, тя ви позволява бързо и ефективно да загрява както малка, така и доста голяма къща. В този случай най-практично е разположението на циркулационната помпа на връщащата тръба. Основната цел на това устройство е да се запази целостта и производителността на отделните компоненти на помпата. Доказано е, че при постоянно взаимодействие с гореща вода те са много по-бързо от ред. А контактът на помпата с вече охладената охлаждаща течност не причинява толкова много щети - и помпата може да продължи много по-дълго.
Най-добро отопление за частна къща
Двупроводна система с вертикално окабеляване
  • двутръбна система с хоризонтално окабеляване. Този тип отоплителна система е най-популярната. Причината е много проста - доста лесна инсталация и висококачествена работа. Двупроводната система с принудителна циркулация е разделена на три подвида:
  • мъртъв режим на отопление на селските къщи. Очевидно минус на отоплителната система от този тип е невъзможността за качествено регулиране на температурата на радиаторите, които са разположени достатъчно далеч от котела. От друга страна в инсталацията се използва относително по-малък брой тръби, което го прави по-изгодно от системите от други видове.
  • система със съответното движение на охлаждащата течност. Предимството на системата е в простотата да се контролира отоплението на отделните радиатори, тъй като те имат еднакви очертания на циркулацията. От друга страна, голям брой използвани тръби значително развалят естетическия облик на стаята. В допълнение, такава система е много скъпа, тъй като изисква използването на повече материали.
схеми за отопление на частни сгради
Схеми на двутръбна система с хоризонтално окабеляване
  • система с колекторно разпределение. Най-сложната система по отношение на инсталацията. Особеността на системата е, че всеки отделен радиатор е директно свързан с централния колектор. Това позволява до известна степен да се намалят топлинните загуби в системата. По този начин този тип отоплителна система може да се нарече най-ефективна. От друга страна, използването на голям брой тръби и свързващи елементи го прави най-скъпата. В допълнение, голям брой тръби оказват неблагоприятно влияние върху визуалното възприятие на стаята.
частна схема за отопление на къщата снимка
Отоплителна система с колекторно разпределение

Модерни отоплителни системи за къщички

Отопление - важен елемент, който със сигурност се мисли при изграждането на къща. Но наскоро майсторите наблюдават нова тенденция - хората умишлено отказват да използват радиатори и батерии, заменяйки ги с по-естетически и не по-малко подходящи за отопление с топли подове или инфрачервени панели. Предимството на тези методи за отопление е очевидно - те перфектно поддържат определено ниво на топлина в къщата, като използват много по-малко ресурси за отопление на охлаждащата течност. В този случай използването на която и да е от тези системи за отопление ви позволява да наблюдавате нивото на отопление на определено помещение.

схема за отопление на частна къща
Монтиране на топъл под

Разбира се, за да може отоплителната система в къщата да работи колкото е възможно по-ефективно, нейното създаване със сигурност трябва да бъде поверено на професионалисти. За да получите наистина надеждна система и по-добро отопление за частна къща, трябва да предоставите на строителните специалисти необходимата техническа документация. Това прави възможно правилното изчисляване на възможното количество топлинни загуби и следователно се опитайте да го коригирате, когато инсталирате системата.

Разбира се, за мнозина, инсталирането на отоплителна система е доста прост и разбираем процес. Ако решите, че можете да се справите сами с него, още не е излишно да се запознаете с правилата, които трябва да спазват действащото законодателство.

По-специално това се отнася до потреблението на топлинна енергия. Препоръчваното ниво е 41 W / m3. Този индикатор е необходим за определяне на капацитета на котела, който е най-подходящ за системата. За да установите необходимия параметър, умножете посочения брой по броя на стаите, които трябва да се нагреят. За по-добра и по-бърза работа на системата се изисква котел, чиято мощност ще бъде 20-30 пъти по-висока от получения брой.

Избирайки тази или онази система за отопление, трябва да се има предвид, че при някои видове гориво (газ, електричество) може да има прекъсвания. Ето защо най-рационално е използването на котли, които могат да работят алтернативно на два различни вида гориво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Кое отопление е по-добро за къщата?Кое отопление е по-добро за къщата?
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Парно отопление в частна къщаПарно отопление в частна къща
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
» » Схема за отопление на частна къща
© 2021 BggeHat.com