Парно отопление в частна къща

Осигуряването на удобни условия за живот в селски дом се дължи главно на експлоатацията на инженерни системи, включително отопление. В онези случаи, при които няма опорни мрежи, трябва да се мисли за неговата самостоятелна версия. Резултатът от такова размисъл може да бъде решение, че е необходимо парно отопление да се извършва в частна къща.

Защо си спомнят за него?

В това, или умишлено или неволно, е виновно объркването, причинено от отоплението в жилищните сгради. Преди това то често се наричало пара, и в това има известно количество истина. От системата за комбинирано производство на електро- и топлоенергия чрез тръбопроводите, прегрятата вода (парата) се подава под налягане на отделните къщи. Директно в тях, в топлообменната точка там, топлината от външната охлаждаща течност се прехвърля към вътрешната охлаждаща течност, която циркулира изключително в отоплителната система на сградата и в ролята на която се използва водата.

парно отопление в частна къща
Схематична схема на контрол на парата

Почти всички къщи имат водно отопление, но до известна степен в процеса се включва пара. Възможно е въз основа на тази идея да има идея за организирането на парно отопление в частна къща. Въпреки че в този случай парата не се използва директно в процеса на отопление на стаите.

Парно отопление, недостатъци и предимства за частния дом

Всъщност парното отопление в къщата представлява леко модифицирана версия на водата, в която се използва пара вместо течността. Това поражда необходимостта от редица конструктивни подобрения на самата система. Ще се докоснем до конкретни варианти за внедряване малко по-късно, но сега ще се опитаме да разберем какво може да бъде причинено от желанието да се достави частна къща с такава отоплителна система.

  1. Използването на пара води до нагряване на нагревателите до по-висока температура, така че тяхната площ и следователно разходите могат да бъдат намалени.
  2. Висока скорост на затопляне на системата и помещенията.
  3. Възможност за намаляване на диаметъра на тръбите за транспортиране на пара и конденз.
  4. По-малка възможност за замръзване на системата при отрицателни температури.
  5. По-малко разходи за създаване на всички видове отопление.
схема на парно отопление на частна къща
Принцип на работа на парно отопление

Въпреки това, с всички положителни качества на такава система, недостатъците са по-значими. Сред тях е необходимо да се отбележи, като:

  1. Повишената температура на радиаторите при използване на пара. Той надхвърля сто градуса по Целзий, което причинява възможността от изгаряния, като случайно докосва повърхността, загрята до такава температура, включително при децата. В резултат на това използването на санитарни отоплителни системи в жилищни помещения е забранено от съществуващите санитарни и хигиенни правила.
  2. Недостатъчен период на експлоатация на такава отоплителна система.
  3. Повишен шум при работата с парно отопление.
  4. Невъзможност за регулиране в автоматичния режим на параметрите на системата.

Посочените недостатъци предполагат, че използването на такъв вариант за отопление на къщата няма да бъде най-добрият избор.

Някои технически данни за парно отопление

Всички специални разлики, с изключение на вида на охлаждащата течност, схемата за парно отопление на частна къща по отношение на водата не е така. Неговият приблизителен състав може да се види на фигурата по-долу:

схема на парно отопление на двуетажна къща
Схема за парно отопление на частна къща

Въпреки че тази схема изглежда доста опростена, тя ви позволява да разберете целите на различните елементи на системата и нейната работа. В основата е котела, пара за отопление на домовете може да работи на всякакъв вид гориво, но при избора на определен тип (мощност) е в зависимост от размера на топъл дом и възможностите на гарантиран свободен и гори.



Затоплянето на пара може да бъде различно и зависи пряко от размера на къщата. Така че е напълно възможно една селска вила или малка селска къща да бъде загрята от еднотръбна схема

Но схемата за парно отопление на двуетажна къща вероятно е двутръбна с принудителна циркулация.

парно отопление в къщата
Система за двуточково отопление с принудителна циркулация

Всеки от вариантите има свои собствени недостатъци и предимства, като изборът на всеки от тях трябва да бъде потвърден чрез извършване на необходимите изчисления и обосновки. Единичен фактор за такива системи ще бъде използваната течност за нагряване на пара - водата като източник на пара.

Когато недостатъците се превърнат в добродетели

Типичното парно отопление се използва в промишлени предприятия и други подобни съоръжения. Има обаче още една възможност, когато може да покаже с достатъчна ефективност своите най-добри качества. Става дума за отопление в страната. Когато не е осигурено постоянно пребиваване през студения сезон, важно е бързото затопляне на помещенията в момента на пристигане, както и бързината на консервацията на системата при напускане.

За такива случаи парното отопление в дачата трябва да се признае като една от най-подходящите опции. Сред неговите заслуги са точно тези фактори, които играят водеща роля в разглежданата ситуация.

Друго предимство е възможността за подреждане на нагряването с пара в допълнение към вече съществуващата пещ. Ако дахта има обикновена печка, след това поставете топлообменник в пещта си, ще получите парогенератор и пара може да се подава в радиатори, разположени в други помещения. По този начин, без значителни разходи, е възможно да се подобрят условията за пребиваване в дачата през студения сезон.

С всичките си предимства парното отопление не е най-добрата възможност за отопление на частна къща. Освен това съществуващите санитарни и хигиенни правила предвиждат неговото използване за нежилищни и търговски предприятия. Независимо от това, някои от неговите предимства, на първо място, по-скоро ниските разходи за създаването, допринасят за неговото приложение в отделни жилищни сгради.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление частна къщаОтопление частна къща
Избор и инсталиране на оборудване за нагряване на параИзбор и инсталиране на оборудване за нагряване на пара
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Парно отоплениеПарно отопление
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Централно отоплениеЦентрално отопление
Изчисляване на отоплението в жилищен блокИзчисляване на отоплението в жилищен блок
» » Парно отопление в частна къща
© 2021 BggeHat.com