Отопление частна къща

Днес в света има огромен брой системи, които ви позволяват да извършвате сравнително бързо и ефективно отопление на частна къща. Повечето експерти обаче признават, че най-икономичното и висококачествено е системата за отопление на водата. Това е съвсем просто - охлаждащата течност циркулира в затворен контур, загрява се със специален котел до достатъчно висока температура - около 100 градуса. Това е достатъчно, за да се гарантира, че дори и в най-студеното време на годината в дома винаги се поддържа удобна температура. Разбира се, трябва да се признае, че създаването на тази система за отопление на частна къща изисква изпълнението на определени задължителни условия, най-важното от които е компетентното й изграждане и пълна стягане.
отопление частна къща
Схема за отопление на частна къща

Отопление в пещта

За доста дълъг период отоплението на печката е считано за най-достъпно и най-ефективно и поради това е било използвано в голям брой къщи. Такава система обаче имаше значителен недостатък - топлината, излъчвана от основния източник (пещ), разпределена в стаите на къщата, е изключително неравномерна. Тоест, колкото по-далече е стаята от печката - тя беше по-студена в нея. В допълнение, дори в стаята, където е била инсталирана фурната, топлината е разпределена неравномерно - то просто се е увеличило. Така, въпреки активното отопление, подът на стаята винаги е останал студен.

отопление в частно видео
Отопление в пещта

Най-рационалното използване на печка отопление е изключително за малки къщи, в които има само 2-3 стаи. За голяма къща със сложна архитектура е по-рационално да се избере различна отоплителна система за помещенията.

Използване на отопление с вода

За да се създаде най-ефективната система за отопление, на първо място е необходимо да се направи проектът. Това означава, че имате нужда от хартия, за да видите план за местоположението на всичките му елементи - отоплителен котел, тръбопровод, радиатори. В същото време трябва да посочите типа на системата - една или две тръби. Схемата ще помогне не само да изчисли правилно най-ефективното отопление на всички стаи без изключение, но също така ще направи възможно съставянето на списък с количеството материали, необходими за създаването на системата. В снимката можете да планирате различни опции за оформление.

отопление в частна снимка на къща
Еднотръбна отоплителна система

отопление в частна къща
Дву-тръбна отоплителна система

Двутръбната отоплителна система се счита за най-ефективна. Като окачествяват горното окабеляване, то позволява по-качествено разпределяне на топлината в помещенията. Това отопление в частна къща е перфектното решение за голяма селска къща. От друга страна, двутръбната отоплителна система изисква повече материали - което на свой ред води до увеличаване на разходите. Еднотръбната отоплителна система се счита за най-подходяща за малки къщи - тя перфектно се справя с отоплението на едноетажна къща с малък радиус на контура. В допълнение, тя изисква сравнително малко количество строителни материали, което го прави по-икономичен.

Основният елемент на отоплителната система от всякакъв тип е отоплителния котел.

Тя трябва да се инсталира в отделна стая - това изисква мерки за противопожарна безопасност. Освен това, като поставяте котела в отделна стая, ще можете да му осигурите лесен достъп, ако е необходимо - това е особено важно в случай, че този елемент се нуждае от ремонт.

снимка на отоплението на частни къщи
Отоплителен газов котел

При създаването на системен план е необходимо да се изчисли необходимата мощност на котела. За да се получи необходимия индикатор, е необходимо да се вземе предвид местоположението и броя на радиаторите, дължината и диаметъра на тръбопровода, височината на сградата (брой на етажите). Ако отоплителните елементи на частните къщи включват елементи като нагреваема решетка за кърпи или топъл под, това също малко увеличава необходимата мощност на котела.

Всяка отоплителна система ще бъде непълна без радиатори (батерии). Най-удобното място за местоположението им е под прозореца.

Ако в стаята няма прозорци, радиаторите се намират близо до вратата или по стената. Днес олекотените стоманени радиатори са придобили специална популярност - те са заменили тромавите, неудобни и много тежки чугунени акумулатори. Освен това тръбите, използвани при монтажа на системата, също са се променили. По-леката пластмаса ви позволява да направите инсталирането на системата възможно най-бързо и лесно. Ако се използва за монтиране верига полипропиленови тръби, трябва да бъде разбрано, че за тяхната настройка трябва допълнително оборудване - заваряване машина, която позволява максимално здраво и плътно свързване на тръбата. Използването на такова оборудване не изисква специални умения, което прави възможно инсталирането на отоплителната система за всеки.

отопление на частни къщи
Местоположение на радиаторите

Друго важно условие - при създаването на проект за отоплителна система трябва да определите как ще се извършва циркулацията на охлаждащата течност. Има два вида:

  • принудителна циркулация - прави отоплението в частна къща по-бързо, защото се използва допълнително оборудване за придвижване на охлаждащата течност по контура - циркулационната помпа. Той позволява дори и кратък период от време да затопли дори далечните стаи. Помпата обаче работи само ако има връзка с мрежата;
примери за отопление на частна къща
Отоплителна система с принудителна циркулация
  • естествената циркулация - този метод на преместване на охлаждащата течност в тръбите се основава единствено на използването на законите на физиката. Това означава, че водата след нагряването в котела променя масата и налягането - става по-лесно, благодарение на което бързо се издига по тръбите за отопление. По този начин, с по-високо налягане, лесно се от студен топлоносител от радиатора, който е под действието на гравитацията върху тръбите на обратен ток се връща в нагревателната котела.
отопление частна къща
Отоплителна система с естествена циркулация

Система за парно отопление

Отоплителната система на стаята с помощта на отопляема пара е била популярна преди 50-70 години. Всъщност, тя може да се нарече прогенитор на модерното затопляне на водата. Днес системата за парно отопление е изключително рядкост. Такива примери за отопление на частна къща могат да се видят в производството, когато парата, произведена по време на работния процес, се използва за отопление на помещенията. Такава система ви позволява значително да спестите пари - няма нужда да я харчите за закупуване на допълнителни суровини за отопление на сградата.

отопление в частно видео
Схемата за парно отопление


Трябва да се отбележи, че парното отопление има няколко предимства:

  • За отоплителната система се използват по-евтини тръби с по-малък диаметър. Те пестят пари и изглеждат по-естетически.
  • Тази система на практика премахва загубите на топлина в възлите на топлопреноса.
  • поради лекотата, волатилността на парата, отоплението в помещението е по-бързо, отколкото при всяка друга система.

Въпреки това, заедно с предимствата, системата има и значителни недостатъци, които са намалили нейната популярност:

  • Увеличената температура на парата, която бързо се прехвърляше върху елементите на отоплителната система, често причинява сериозни изгаряния.
  • такава система има относително кратък период на действие - т.е. е необходима редовна превантивна и ремонтна работа.

Принципът на работа на системата за парно отопление е съвсем прост. На първо място, неговият централен елемент, както и във всяка друга система, е отоплителния котел. Той загрява водата до точката на кипене и натрупва необходимото количество пара, което се образува. Освен това, пара, загрята до пределната температура благодарение на твърде високото налягане в кръга, възможно най-бързо се разпространява през всички нагревателни елементи. Придавайки топлината си на радиаторите, постепенно се утаява вътре в тях под формата на студена течност (кондензат) и по този начин се връща към отоплителния котел.

Системата задължително се допълва от специални тръби, които служат за отстраняване на генерирания въздух от системата. При парно отопление, въздушните щепси се изтласкват буквално от системата чрез пара.

Трябва да се отбележи, че дори съвременните системи за парно отопление могат да бъдат от различни типове. Основната разлика е в движението на кондензата. Това означава, че има системи:

  • отворен (отворен) - той е оборудван с допълнителен резервоар, в който се получава натрупване на кондензирани пари. След като количеството течност в резервоара достигне определено ниво, то го изпомпва в отоплителния котел.
  • Затворено (затворено) - използва тръби с по-широк диаметър, които позволяват на отработения топлоносител да се върне обратно към котела чрез натоварване. Всъщност подобна система в много отношения е подобна на еднотръбна отоплителна система с естествена циркулация.

отопление в частна снимка на къща
Отворена отоплителна система

отопление в частна къща
Затворена отоплителна система

Комбинирани отоплителни системи

В редица европейски страни електрическата отоплителна система е най-практичната и популярна. На територията на страните от Източна Европа тя все още не е много популярна по сравнително проста причина - доста висока цена на електроенергията, която всъщност е основното гориво. Предимството на електрическата отоплителна система е, че като свои елементи може да се използва доста голям брой различни устройства. Те включват топлинни завеси, въздухонагреватели, подово отопление. Инсталирането на това оборудване не отнема много време, по всяко време отделен елемент може просто да бъде изключен от електрическата мрежа, като по този начин се намали количеството на консумираната електроенергия и нивото на отопление.

В нашата страна често използват така наречената комбинирана отоплителна система. Състои се от верига с вода и електрически бойлер, в който топлоносителят се загрява.

Такава система е по-достъпна от напълно електрическа, но изисква инсталиране на радиатори и полагане на тръбопровод. Снимките за отопление на частни домове с помощта на такава система могат да се видят по-долу. Трябва да се отбележи, че не е необичайно за отделните занаятчии да направят електрически отоплителен котел сами.

снимка на отоплението на частни къщи
Електрически бойлер

Всъщност електрическата отоплителна система е достъпна за повечето от нас. За да го използвате, трябва да закупите специален измервателен уред. Основната му характеристика е, че през нощта се отчитат само 40 консумирана електрическа енергия. По този начин могат да се направят значителни икономии.

Като комбинирана отоплителна система често има един, в който, заедно с "електрическите елементи", е свързан котел към системата, която работи с течно или твърдо гориво. Такава отоплителна система се използва най-често в къщи, в които захранването е снабдено с прекъсвания. Видео за инсталиране на такава система може да се види по-долу.

Важно е да се разбере, че създаването на проект и инсталирането на самата отоплителна система, независимо от нейния тип, изисква известни знания. В случай, че се съмнявате в собствените си способности, най-разумното решение е да се обърнете към специалисти. Това изключва възможността за всяка грешка и гарантира на вас и вашето семейство удобна температура в къщата дори при най-тежки студове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление на вода в частна къщаОтопление на вода в частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Кое отопление е по-добро за къщата?Кое отопление е по-добро за къщата?
Как да направите отопление в къщата?Как да направите отопление в къщата?
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
» » Отопление частна къща
© 2021 BggeHat.com