Как да направите отопление в къщата?

Автономното отопление на отделна къща е неразделна част от нея. Често за тези цели се използва традиционен тип отопление, въпреки че понякога се изисква много усилия. И докато нагряване на вода е по-удобен за нормалното му функциониране не изисква огромни инвестиции, в много случаи, проблемът за това как да се направи система за отопление в къщата по-малка тежест и по-ефективно, поради липса на информираност за създаване на нагряване на вода.
как да направите отопление в къщата
Схема за отопление в частна къща

Къде да започнем?

Както обикновено, от самото начало, или както казаха по-рано, от печката. В този случай, като се има предвид проблемът с начина на отопление в къщи с постоянно местожителство, печката трябва да се разбира като отоплителен котел. Но самият избор на котела не е самоцел, трябва да бъде оправдан от проекта и да се вземат предвид особеностите на къщата и местността, в която се намира.

инсталация за отопление на дома
Планирайте отопление в частна къща

Тук е най-простият пример за изчисление, който ще ви позволи да разберете как правилно да отоплявате вкъщи и да изготвите проект.

Обичайна практика е, че на десет кв.м. Необходим е един киловат отоплителен капацитет. Ако площта на къщата е 100 м2, отоплителният котел трябва да има капацитет от десет киловата.

Въпреки това правилното инсталиране на отопление в къщата трябва да вземе предвид възможната загуба на топлина, чиито източници ще бъдат например прозорците и мястото, където се намира къщата. За да се отчете това, се използват коригиращи фактори:

  • от 0,9 до 0,7 - в южните райони.
  • от 1,5 до 1,2 - за района на Москва;
  • от 2,0 до 1,5 - за райони на север;

Освен това, ако се извършва отоплителното устройство в къщата, се планира да се използва допълнителна топла вода за нуждите на домакинствата, производството на котела трябва да се увеличи с най-малко двадесет и пет процента.

Друга предпоставка, която трябва да бъде изпълнена, е използването на котел, ориентиран към местните горивни ресурси. Той може да бъде дизелово гориво, твърдо гориво (торф, газ, дърво, въглища и др.) Или газ.

инсталиране на отопление в къщата
Котел на твърдо гориво

Разбира се, това не са всички изисквания, които трябва да се вземат под внимание при избора на котел, но те във всеки случай позволяват приблизително да се определят първоначалните параметри на самата отоплителна система.

Пълното изчисление предвижда необходимостта от отчитане на редица допълнителни фактори и трябва да се извършва по специална техника или от квалифицирани специалисти.

За самата отоплителна система

Използването на топла вода за отопление и монтаж на система за отопление на къщата може да се извърши по различни начини и е необходимо поне да се запознаете с тях, за да разберете как това ще се извърши.

За циркулацията на охлаждащата течност

Определяйки как да се извършва отопление у дома, трябва да се има предвид, че циркулацията на охлаждащата течност, която обикновено е топла вода, може да се осъществи чрез естествени или принудителни методи.



1. Природна циркулация. Тя се основава на факта, че студената вода се спуска и нагрятата вода се издига. Поради това не се нуждаят от допълнителни устройства, които да осигуряват движението на охлаждащата течност, и то е изцяло автономно и не зависи от наличието на други ресурси като електричество. Но инсталирането на отопление в къща с естествена циркулация изисква определени изисквания:

  • Доставящата тръба трябва да има по-голямо напречно сечение от тръбата за връщане;
  • Контейнер с гореща охлаждаща течност трябва да бъде поставен над другите елементи на системата;
  • тръбите, през които се извършва подаването и отстраняването на водата към батериите, трябва да се извършват с наклон, осигуряващ течението на охлаждащата течност чрез тежест;
  • Котелът трябва да бъде разположен под други елементи на системата.
устройството за отопление в къщата
Отоплителна система с естествена охладителна циркулация

Освен това, ако инсталирането на отоплението в къщата е направен с очакването на естествената циркулация на охлаждащата течност, е необходимо да се знае, че изборът на този метод на придвижване на вода, е възможно успешно отопление на малки площи, които не надвишават сто и петдесет квадратни метра Но достойнството му е пълна автономия.

2. Принудително движение. Извършва се с помощта на допълнителна помпа, която подава топла вода през отоплителния кръг. За него няма ограничения за размера на отопляемата площ и ви позволява да извършите инсталацията за отопление на къщата по всякакъв възможен начин.

правилното инсталиране на отопление в къщата
Отоплителна система с принудителна циркулация на охладителната

Видове инсталация

Най-често използваните опции са:

1. Единична тръба. В този случай топлоносителят преминава радиатора един по един последователно, като във всеки от тях се отделя част от топлината. В резултат на това отоплението на последните отоплителни батерии е много по-ниско от първото, а температурата в помещенията, където са инсталирани, е по-студена, отколкото в други. Предимството на тази система е използването на по-малък брой тръби и съответно разходите за инсталиране на отоплителната система на къщата, направени така, ще бъдат минимални.

2. Дву-тръба. С тази организация на циркулацията на водата тя тече директно от основния към всеки радиатор и след това се връща по същия начин. Ефективността на такава система е по-висока, отколкото в предишния случай, но изисква повече тръби и изисква по-високи разходи за монтаж.

инсталация за отопление на дома
Еднотръбна и двутръбна отоплителна система

Начини на инсталиране

Като се има предвид как да се извършва отопление в къщата, е необходимо да се вземат предвид и други фактори, които не са отразени в дадения материал.

Най-лесният начин да направите това е, ако подобна работа е възложена на специализирани организации. И въпреки че разходите за отопление ще бъдат доста високи и ще възлязат на десетки хиляди рубли, резултатът от този подход е инсталирането на отопление на ток, включително етапа на проектиране на цялата система.

Тази работа обаче може да се извърши самостоятелно, като се използват многобройни учебни материали и инструкции стъпка по стъпка, широко разпространени в Интернет, както и в многобройни книги и други материали. В този случай, разходите за създаване на отопление в къщата ще се определят само от разходите за закупуване на материали и оборудване.

Въпреки, че за отопление на индивидуални домове е достатъчно сложна система, познаването на основните изисквания, на които трябва да отговарят, нека вземе информирано решение, как може да се направи у дома отопление, както и каква е цената да се изисква.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Фурна за отопление на частна къщаФурна за отопление на частна къща
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
Автономно парно отоплениеАвтономно парно отопление
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
» » Как да направите отопление в къщата?
© 2021 BggeHat.com